Dit moet u vanavond kijken op televisie

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Berend Jan Bockting
Girlhood. Beeld
Girlhood.Beeld

Atlético Madrid-Real Madrid
Veronica, 20.00 uur

Om 20.45 uur wordt in Madrid afgetrapt in de return van de halve finale van de Champions League tussen Atlético en Real. De eerste ontmoeting eindigde in 3-0 voor Real Madrid, dankzij een hattrick van Cristiano Ronaldo. Kan Atlético een wonder verrichten?

Zembla
NPO 2, 21.10 uur

Nog een Zembla over Trump: deel 2 van 'De vrienden van Donald Trump' gaat over de Joods-Russische miljardair Lev Leviev, een de grootste diamanthandelaren ter wereld, die connecties heeft met Trump en diens schoonzoon Jared Kushner.

Tekst gaat verder onder de video.

Maigret
NPO 1, 21.25 uur

Rowan 'Mr. Bean' Atkinson in de rol van de oer-Franse inspecteur Maigret? Het klinkt onlogisch, maar toch gebeurt het in deze BBC-versie van de klassieke Franse detective. In de hete Parijse zomer van 1955 moet Maigret vier moorden oplossen.

De nieuwe garde
NPO 3, 21.35 uur

In deze nieuwe culinaire serie worden jonge chefkoks en een sommelier gevolgd in de keuken en daarbuiten. Onder de geportretteerden zijn chefkok Syrco Baker, tv-kok en restauranteigenaar Estée Strooker en sommelier Lotte Wolf.

Tekst gaat verder onder de video.

The food detectives
NPO 3, 22.30 uur

Britse serie waarin drie deskundigen advies geven over gezond voedsel. In aflevering één kijkt professor Alice Robert naar bacteriën in de supermarkt en vertelt chefkok Tom Kerridge over de perfecte bereiding van vis en gepocheerde eieren.

2Doc: Ik zat alleen in de klas
NPO 2, 23.00 uur

Filmmaker Karin Junger bracht twaalf jongeren met een kleurtje samen op een landgoed in Frankrijk, waaronder haar drie eigen kinderen. Op het landgoed worden situaties nagespeeld waaruit blijkt hoe zij te maken hebben met racisme.

Girlhood (Céline Sciamma, 2014)
Arte, 20.15-22.05 uur

Voorzichtige disclaimer: dit is niet de vrouwelijke tegenhanger van Boyhood, Richard Linklaters filmhuishit uit 2014. Met de originele titel van dit Franse drama, Bande de filles, wordt de lading veel beter gedekt. Maar over opgroeien en een worsteling met je omgeving gaat het wel, in Girlhood. Céline Sciamma, coming-of-agespecialist sinds haar vorige films Naissance des pieuvres (2007) en Tomboy (2011), vertelt het verhaal van de 16-jarige Marieme (Karidja Touré) uit een Parijse buitenwijk, die wordt opgenomen in een rebelse meisjesbende. In prettig losjes vertelde scènes, met gebeurtenissen die niet direct het verhaal, maar wel de ontwikkeling van de personages verder helpen, toont Sciamma de meiden rondhangend in winkelcentra, ruziënd met andere meisjesgroepen, of zoekend naar de juiste stoere houding wanneer jongens op hun pad verschijnen. Knap uitgespeeld is de aandacht voor lichaamstaal; in hoog tempo gaan ze van bluffen en intimideren naar dansen en verleiden. Tegelijk heerst voortdurend een sluimerende onrust en spanning. De ene keer trekt een van de meiden een mes, een volgend moment dragen ze een gestolen jurkje. Niets nieuws, maar de energieke wijze waarop Sciamma een complex meisjesleven inzichtelijk maakt, verdient alle lof.

Terminator 3: Rise of the Machines (Jonathan Mostow, 2003)
RTL 7, 20.30-22.40 uur

Het zinnetje 'I'll be back' was Arnold Schwarzeneggers handelsmerk in de eerste Terminator (1984), waarop hij in dit derde deel varieert. 'I'm back', zegt hij, maar dat klopt ook weer niet helemaal: de vorige Terminator was door een kolkende lavastroom opgeslokt en nu speelt Schwarzenegger, in zijn laatste hoofdrol voor zijn carrière als 'governator', een replica van dat origineel. Tien jaar na de gebeurtenissen in deel 2 sturen de boosaardige machines uit de toekomst opnieuw een robot naar het heden om verzetsstrijder John Connor te vermoorden. En weer mag Schwarzenegger hem beschermen. Minder fris en diepgaand dan zijn klassieke voorgangers, maar met fraaie actiescènes en een onorthodox slot.

Tekst gaat verder onder de video.

Red Rock West (John Dahl, 1992)
ARD, 01.55-03.25 uur

De Amerikaan John Dahl werkt de laatste jaren alleen nog voor tv, maar maakte in de jaren negentig een handvol fijne films waarin hij speelde met genreconventies, vooral die van de film noir. Ook in zijn tweede film Red Rock West spat het plezier van het scherm. Het is zo'n niet na te vertellen verhaal, maar het komt erop neer dat de berooide vreemdeling Nicolas Cage de dorpskroeg van Red Rock West betreedt, waar de bareigenaar hem aanziet voor de moordenaar die hij heeft ingehuurd om van zijn vrouw af te komen. Cage speelt het spel mee, want hij kan zo een voorschot op de beloning incasseren. Hij reist af naar de vrouw in kwestie en in een film noir is dat natuurlijk een femme fatale, en wat voor een: Lara Flynn Boyle in de slipstream van haar Twin Peaks-roem. Zij palmt hem natuurlijk in, waarna zij op haar beurt hem vraagt haar echtgenoot te vermoorden. En dat is nog maar het begin van een heerlijke plot waarin Cage naarmate de film vordert steeds meer verlangt naar een vertrek uit Red Rock West, wat hem natuurlijk niet gegund is.

Meer over