Dit kon je tijdens lange Lowlandsnachten ook doen

Keihard headbangen of genieten van gespierde torso's en gezellige glitterbaarden. Wat je tijdens die lange Lowlandsnachten óók kunt doen in plaats van dansen in de Bravo.

De Australische dj Flume (Harley Edward Streten) treedt op tijdens de laatste dag van de 25e editie van Lowlands. Beeld ANP
De Australische dj Flume (Harley Edward Streten) treedt op tijdens de laatste dag van de 25e editie van Lowlands.Beeld ANP

Daar gaan we dan, tussen twee grote, rokende vuurkorven door, door de portier met een stuurse hoofdknik aangemoedigd: we mogen Helga's House Of Pain binnen, Lowlands' eigen 'crepeerkerker' annex kinky sm-paleis, voor het tweede jaar op het terrein verrezen als opvolger van de sleazy nachtclub Tïtty Twïster.

Helga's

In de lange Lowlandsnacht is Helga's, de kleine buurvrouw van het groene danspaleis Bravo, de enige plek die géén elektronische dancebeat als hartslag heeft: hier wordt het bloed van 11 uur 's avonds tot half 5 's ochtends door de aderen gejaagd met dubbele bassdrums en brullende gitaren. We horen Motörhead, John Coffey, vroege Metallica en vooral veel rap-metalcrossovers uit de jaren negentig. Helmet, Limp Bizkit en meer bands die ongeveer even oud zijn als Lowlands. Lekker lomp gitaargeweld mag dan in de bandjesprogrammering steeds verder worden teruggedrongen; er moet natuurlijk wel nog een plek zijn waar het uit de luidsprekers knalt.

Het binnenkomende publiek staat op de begane grond, waar rookmachines een permanente mist in stand houden, schuin omhoog kijkend naar wat er zoal gebeurt in de opengewerkte kamertjes die samen een niet toegankelijke bovenetage vormen.

Er staan dansers en danseressen, onvermoeibaar headbangend. Mannen met ontblote bovenlijven en maskers voor hun gezichten. Vrouwen met netkousen en hoge hakken, verleidelijk gebarend naar de schuchtere bezoekers beneden. In de verte, op het kleine podium achter in de ruimte, ontbloot een danseres haar borsten. Minuscule stukjes ducttape dienen als tepelbedekking.

Adonis

Helga's is een hardrocktempel waar een continue orkaan van decibellen woedt. Het publiek (een paar licht verbaasde vrouwen, maar toch vooral veel mannen) komt er nieuwsgierig een kijkje nemen, want de wachtrij is weliswaar lang, maar ook continu in beweging omdat de gemiddelde bezoeker het na een tijdje rondkijken weer voor gezien houdt. In de loeiharde rocklawine van Helga's House Of Pain houden slechts weinigen het urenlang vol, maar je moet er toch even geweest zijn.

Iets heel anders dan maar? Op Lowlands kan dat natuurlijk, je moet er alleen even het terrein voor oversteken. De corridor tussen Cape Lowlands en Planet Paradise, de twee helften van het terrein, was jarenlang een tunnel van schuttingen waarin je alleen rechtuit kon, maar nu is er een zijstraat met eettentjes. Aan het eind ervan zit een Grieks restaurant (hoge witte gevel, karakteristieke blauwe luikjes) dat in werkelijkheid geen Grieks restaurant is maar de eerste echte homoclub op Lowlands: Adonis. Hoofdloze Griekse sculpturen staan bij de ingang: mannentorso's met trosjes druiven als piemelbedekking.

Binnen in de donkere, kleine club dansen ingehuurde, halfblote mannen met veel glitteraccessoires op een klein podium. Ook achter de bar deinen mannelijke sixpacks op parmantige Italo-disco uit de jaren tachtig en af en toe een hit van Giorgio Moroder.

Vrolijk kleurtje

Als de clientèle een realistische afspiegeling biedt van de homopopulatie op het festival, zijn er op Lowlands trouwens veel meer homomannen dan -vrouwen en hebben die mannen vaak een baard, niet zelden in een vrolijk kleurtje geverfd. Er wordt vooral gezellig gekeuveld, terwijl paarse en groene lichtbundels de ruimte verkennen. Hier kun je elkaar tenminste verstaan; dat heeft Adonis onmiskenbaar voor op Helga's.

Hetero's zijn er overigens ook, want Adonis is een uitgesproken heterovriendelijk homo-etablissement, zoals Helga's House Of Pain een uitgesproken homovriendelijk testosteronpaleis is. Het maakt op Lowlands niet veel uit: een beetje Lowlander bezoekt ze gewoon allebei.

Duisternis

Ze hebben eigenlijk ook best veel gemeen: de duisternis, de rook, de blote bovenlijven, de gemoedelijkheid en - opmerkelijk - het mannenoverschot. Dat is toch opvallend: op het Lowlandsterrein als geheel zijn vrouwen niet in de minderheid, maar bij de twee tegenpolen onder de Lowlandsnachtclubs stappen toch vooral kerels naar binnen.

En zo vormen Helga en Adonis het mooiste liefdeskoppel van Lowlands 2017. Helga plus Adonis, gedeeld door twee is genderneutraal. Zo moet je dat ongeveer zien.

Meer over