Dit kan Ajax vanavond verwachten tegen Rostov

Ajax speelt vanavond de return in het kwalificatietweeluik tegen het Russische Rostov om een plekje in de groepsfase van de Champions League. De thuiswedstrijd eindigde in 1-1, dus moet in Rusland gescoord worden. Dit kunnen we verwachten.

Nemanja Gudelj en Jairo Riedewald na afloop van het duel tegen Rostov. Beeld anp
Nemanja Gudelj en Jairo Riedewald na afloop van het duel tegen Rostov.Beeld anp

'Het Leicester City van Rusland' dankt zijn bijnaam aan het plotselinge succes dat de ploeg afgelopen jaar in de Russische Premjer Liga boekte. Rostov degradeerde nog in 2007, maar bereikte de tweede plek onder leiding van coach Kurban Berdyev. De Turkmeense coach maakte naam bij Rubin Kazan tot 2012. Daarna bij Rostov. Berdyev is vertrokken, maar de nieuwe coach Kiritsjenko borduurt voort op zijn erfenis en speelt vergelijkbaar voetbal.

Manier van spelen

In elk geval vorige week, toen de hand van Peter Bosz in het spel van Ajax eindelijk even zichtbaar was. Het was fris, aanvallend en het baltempo lag hoog. Rostov kwam er eigenlijk niet aan te pas en kwam niet verder dan één schot op goal. Een vrije trap. Wel direct een doelpunt. Ajax schoot negen keer op doel en had bovendien 76 procent balbezit. Toch kwam ook Ajax er voetballend niet echt doorheen. Eigenlijk precies wat Rostov wil.

In een 5-3-2-formatie die herinnerde aan die van Louis van Gaal tijdens het WK van 2014, verdedigde Rostov vrijwel 90 minuten. Een aantal keer kregen de Russen ruimte. Een vergelijkbare strategie ligt ook vanavond voor de hand. Rostov heeft immers genoeg aan een doelpuntloos gelijkspel.

Voor Ajax is het al zo'n beetje de wedstrijd van het jaar. Na een twijfelachtige start in de eredivisie zou dit een welkome boost zijn. Daar komt het financiële voordeel van de Champions League nog bij en het belang van winst voor de plek van Nederland op de UEFA-ranglijst.

Amin Younes kan met zijn snelheid en acties de Russische organisatie verstoren. Beeld anp
Amin Younes kan met zijn snelheid en acties de Russische organisatie verstoren.Beeld anp

Loeren op de counter

Hierdoor zal Ajax waarschijnlijk aanvallend voor de dag komen. Rostov verdedigt, zoekend naar de vrijgekomen ruimte. Christian Noboa is de creatieve man die de spitsen moet bedienen. Hij scoorde tegen Anderlecht al en deed dat tegen Ajax ook. De Colombiaans international zal proberen Dimitri Poloz en de fysiek sterke, wat bonkerige Boekarov te bedienen. De snelle Iraanse Sardar Azmoun speelde tegen Ajax, maar zat afgelopen weekend tegen Tom Tomsk niet bij de selectie. Het is onduidelijk of hij vanavond wel speelt.

Verder zullen de Russen vooral veel achter de bal te vinden zijn. Veel kantelen van kant tot kant, zoals dat ook vorige week ging. Ajax zou kunnen proberen snel El Ghazi of Younes te bereiken, die vaak voor iets verrassends zorgen. Want dat lijkt vooral lastig te zijn voor Rostov: vlugge onvoorspelbaarheid.

Statistische informatie is afkomstig van Opta en Transfermarkt.de.

Jasper Cillessen

Ajax-doelman Jasper Cillessen zit in de wedstrijdselectie en zal kunnen keepen vanavond. De verwachting is dat kort daarna zijn mogelijke overstap naar FC Barcelona bevestigd wordt.

Meer over