Dit is een ware jongensdroom, zegt de hoogleraar archeologie

Na een melding van een detectorhobbyist, vinden archeologen in Maastricht 109 munten uit de eerste eeuw v. Chr...

Van onze verslaggever Wim Wirtz

‘De fles champagne ging meteen open’, vertelt prof. Nico Roymans, hoogleraar archeologie aan de VU in Amsterdam. ‘Het was een jongensdroom. Een topper.’

Roymans leidde de opgraving van een Keltische goudschat uit de 1ste eeuw v. Chr. op een maïsakker bij Maastricht. De vondst – 39 gouden en 70 zilveren munten – werd donderdag in Maastricht bekendgemaakt. Het is voor het eerst dat er een dergelijke verzameling munten in Nederland is gevonden.

Hobbyist
Archeologen van de VU en de gemeente Maastricht ontdekten de goudschat in een kuil op 65 centimeter diepte. Ze waren in oktober op de akker in de Maastrichtse wijk Amby gaan graven na een melding van detectorhobbyist Paul Curfs. Deze had in het voorjaar enkele gouden en zilveren Keltische munten gevonden. De schat was vermoedelijk verpakt in een buidel van textiel of leer, want er is geen aardewerk gevonden.

De gouden munten worden toegeschreven aan de Eburonen, een aan de Kelten verwant volk in Belgisch Limburg en Zuidoost-Nederland, ‘Germanen’ genoemd door Caesar. De zilveren ‘regenboogschoteltjes’ zijn waarschijnlijk afkomstig van stammen uit het Rijngebied.

Lokale munten
Op de bolle voorkant van de gouden munten is een ‘triskeles’ of driebeen afgebeeld, een zonnerad-symbool. De holle achterkant vertoont een paardje. De archeologen denken dat het lokale munten zijn, geslagen in de regio Tongeren/Maastricht. De zilveren regenboogschoteltjes, die sporen van goud bevatten, zijn ‘importmunten’, afkomstig uit het Duitse Hessen en uit de Betuwe. Op de voorkant is een driebeen afgebeeld; op de achterkant een piramide van ringen en puntcirkels.

Hoe de munten in Amby terecht zijn gekomen is nog een raadsel. Op de akker zijn geen sporen van bewoning aangetroffen. Daarom denkt Roymans dat de schat in het midden van de 1ste eeuw v. Chr. uit voorzorg is verborgen vanwege de oorlogen die Caesar voerde tegen de Eburonen en volksstammen uit het Rijngebied.

De Keltische goudschat, dit weekend te zien in Centre Ceramique te Maastricht, duidt erop dat deze volkeren bondgenootschappelijke contacten hadden. Caesar was uit op wraak nadat de Eburonen in 54 v. Chr. onder leiding van hun koning Ambiorix anderhalf Romeins legioen in de pan hadden gehakt.

Meer over