Dit is de Talkshow 500

De helft van alle gesprekken in Nederlandse talkshows wordt gevoerd door een 'talkshowelite' van ruim 500 mensen. Bij de praatprogramma's zijn de gasten meestal man. Slechts 30 procent van de genodigden is vrouw.

AMSTERDAM - Dat blijkt uit een analyse van 16 duizend talkshows door data-onderzoeker Thomas Boeschoten. Van 1999 tot 2013 ontvingen de programma's 5.731 gasten. De vaakst gevraagde gasten - 544 personen die hij de 'talkshowelite noemt - vormen samen 9 procent van het totale aantal.

Boeschoten, die ook in de overheidscommissie zat die 'Project X Haren' onderzocht, gebruikte data van filmsite IMDB.com, waar onder meer alle gasten worden bijgehouden van zeven talkshows: Barend & Van Dorp, Pauw & Witteman, De Wereld Draait Door, Knevel en Van den Brink, Zomergasten, Jinek op Zondag en Jinek. De enige gasten die ooit in alle zeven talkshows te zien waren, zijn actrice (en tafeldame bij DWDD) Halina Reijn en PvdA-politicus Ronald Plasterk.

Als de presentatoren niet meegeteld worden is Jan Mulder, die ook al bij het verdwenen Barend & Van Dorp van RTL aanschoof, de gast met de meeste optredens. Hij is ook actief als vaste commentator in De Wereld Draait Door, wat zijn score flink opschroeft. Met bijna 1.000 optredens laat hij de concurrentie ver achter zich: cabaretier en sidekick van DWDD Marc-Marie Huijbregts (218) en politiek verslaggever Frits Wester van RTL (187) staan op twee en drie.

Cabaretière Claudia de Breij is de hoogst genoteerde vrouw met 134 optredens. Alexander Pechtold (D66) is de politicus die het vaakst mocht aanschuiven (75), gevolgd door Femke Halsema van GroenLinks (61).

Uit het onderzoek blijkt dat talkshows veel vaker een podium bieden aan PvdA'ers (bijna 800 optredens) dan leden van andere partijen, ongeveer twee keer zo veel als VVD (bijna 400) en CDA (ongeveer 350) en vijf keer zo veel als SP, GroenLinks en D66. Dat komt mede door het meetellen van Felix Rottenberg, vaste politiek commentator van DWDD (105). Historicus Maarten van Rossem (49) is ook meegeteld als PvdA'er.

Tot de populaire PvdA'ers behoren Wouter Bos (54), Job Cohen (53) en Ronald Plasterk (52). Andere vaste politieke gasten zijn oud-SP-leider Jan Marijnissen (51) en voormalig CDA-voorlichter Jack de Vries (50).

Het onderzoek maakt geen melding van afgeslagen uitnodigingen. Van Geert Wilders en politici van zijn PVV is bekend dat zij weinig gebruik maken van invitaties van talkshows.

Een hedendaagse talkshow heeft gemiddeld 30 procent vrouwelijke gasten, hetzelfde percentage als Barend en Van Dorp tien jaar geleden. In Jinek zit met 45 procent relatief het grootste aantal vrouwen aan tafel. DWDD heeft relatief de minste vrouwen aan tafel (27 procent).

undefined

Meer over