Dit is de beste popmuziek van het moment

In de Volkskrant Radio-podcast zet de popredactie van de Volkskrant de beste popmuziek van het moment op een rij. De maandelijkse Kroniek van de Nieuwe Muziek signaleert de laatste trends en de actueelste popkoersen. Om te lezen bij het luisteren.

U2 tijdens een optreden in Amsterdam, 29 juli 2017 Beeld anp
U2 tijdens een optreden in Amsterdam, 29 juli 2017Beeld anp

De daverende popplaten zijn traditiegetrouw wat schaars, de laatste maanden van het jaar. De platenindustrie lijkt gedurende november en december ingesteld op het cadeau- en feestseizoen, en dat betekent dat vooral het archief wordt uitgegraven en opgefrist. De lp- en cd-boxen vliegen de winkel uit, en dus de luxe feestverpakkingen van klassieke platen uit het verleden of lumineuze compilatiesets - de popredactie van de Volkskrant zette de beste boxen vorige week in het winterzonnetje.

Ook omdat de popmuziek in de donkere dagen als geen ander cultuurgoed de nostalgie kan aanjagen. Als we ons in familieverband verzamelen rond het Sinterklaasgourmet of de kerstboom, dan willen we kennelijk ook de muziek horen die ons bij elkaar houdt. Queen, Eagles, Pink Floyd en Alan Parsons graag, vergeet de Top2000 er straks niet bij aan te zetten. Of de net wat eigenwijzere toplijst Snob2000, vanaf 18 december op Pinguin Radio.

Toch biedt zo'n luwte aan grote nieuwe albums ook kansen. Kom je nú met dat popwerk waarop je jaren hebt zitten broeden, dan val je in ieder geval op. En als je dan ook nog eens op de nostalgie inspeelt, dan heb je natuurlijk goud in handen.

U2 - Songs of Experience

Daarom valt de nieuwe plaat van U2 misschien ook zo goed. Vooropgesteld: Songs of Experience is een prachtige plaat, en volgens recensent Gijsbert Kamer het meest relevante werk van de band in jaren. Bono zingt geweldig, de band schreef een paar stampende meezingliedjes voor in het stadion (The Blackout, Lights of Home, American Soul), en U2 heeft simpelweg weer heel veel te vertellen. Daarbij is de productie ook nog eens weloverwogen, stijlvol en soms gepast stemmig. U2 zoals we de band kennen, en zoals we ze dus ook nog steeds willen horen. Zeker in deze weken van grote muziekmelancholie.

Lees hier de recensie van Songs of Experience van U2 (****).

Björk - Utopia

Bij Utopia van Björk word je ook zomaar overvallen door popheimwee. Niet dat de IJslandse zangeres nu stilstaat in haar ontwikkeling - integendeel. Maar toch zijn de haast kerkelijke zanglijnen in nummers als Arisen my Senses en bijvoorbeeld het schitterende liedje Blissing Me uit duizenden herkenbaar en mede daarom helend en verzachtend, in verwarrende tijden. Fraai en alweer decemberachtig stemmig is de lucide productie van de Venezolaan Arca, die precies de goede toon weet te vinden bij die opstijgende stemmengolven van Björk.

Lees hier de recensie van Utopia van Björk (****).

Converge - The Dusk in Us

En al net zo aangrijpend, zij het soms splinterhard, is de emotionele hardcore van de Amerikaanse band Converge. Op The Dusk in Us heeft de grimmige boosheid van vorige albums, zoals de baanbrekende plaat Jane Doe, plaatsgemaakt voor een meer introspectieve treurnis. Het duister zit in onszelf, zingt schreeuwzanger Jacob Bannon, en we moeten ons stinkende best doen ook zelf weer in het licht te stappen. Dat harde muziek, in hakkende nummers als Under Duress en Trigger, toch ook zo ontroerend en oprecht mooi kan zijn. Converge maakte de persoonlijkste, inzichtelijkste en misschien wel allerbeste heavy plaat van het jaar. Maar dat jaar duurt dus nog even. Nog héél even.

Lees hier de recensie van The Dusk in Us van Converge (*****).

Lilly Hiatt - Trinity Lane

Luister dus ook nog even snel naar de mooie rootsplaat Trinity Lane van Lilly Hiatt - inderdaad: de dochter van. En naar de tijdloze soul van Mavis Staples, die zich op If All I Was, Was Black liet produceren én begeleiden door Jeff Tweedy van Wilco.

Lees hier de recensie van Trinity Lane van Lilly Hiatt (****).

Dit alles, en meer, is te vinden op de maandelijkse Volkskrant Radio-podcast op Pinguin Radio. (werkt onderstaande player niet, klik dan hier).

Meer over