Dit is Corbyns nieuwe politiek

Corbyns nieuwe soort politiek begint vorm te krijgen: vragen uit het volk aan de premier, openlijke meningsverschillen binnen de partijleiding en een lak aan etiquette.

Patrick van IJzendoorn
Jeremy Corbyn. Beeld AP
Jeremy Corbyn.Beeld AP

De dominee kwam voorbij toen Jeremy Corbyn woensdag rond het middaguur het Lagerhuis binnen kwam schuifelen. In alle stilte begaf de nieuwe oppositieleider van de Labour Party zich naar een voor hem onbekend territorium: naar de voorste rij, ter hoogte van het katheder. Geen gejoel, zoals de traditie lijkt voor te schrijven. In zijn handen had de 66-jarige socialist papieren met vragen voor premier David Cameron. Het bleken echter niet zijn eigen vragen te zijn, maar van Marie, Stephen, Claire, Paul, Angela en Gail. Gewone Engelsen, leden van zijn 'volksbeweging'. Prime Minister's Questions is voortaan People's Questions.

Welles-nietestheater

Corbyn verklaarde dat hij afwil van het welles-nietestheater waar het wekelijkse vragenuurtje sinds de entree van televisiecamera's een kwart eeuw terug in is veranderd. Daarom had hij partijleden gevraagd om vragen toe te sturen en er kwamen er 40.000 binnen. De Engelsen kennende zaten er veel grappen tussen - 'Welke spullen worden het meest achtergelaten in kroegen?' 'Wie wint The Great British Bake Off?' Moet ik mijn baard afscheren? - maar de partij had serieuze vragen geselecteerd over het huizentekort, aanvullende uitkeringen en bezuinigingen op de geestelijke gezondheidszorg.

Meer lezen?

Labour heeft Jeremy Corbyn uitroepen tot partijleider. Het is de keuze van de gewone leden geweest (maar bepaald niet van de parlementariërs) (+).

Ervaringsverhalen

Omdat er aan ervaringsverhalen van kiezers niet te tornen valt, koos Cameron ervoor om het beleid van zijn partij op die terreinen eens rustig uiteen te zetten. Corbyn verzuimde door te vragen, waardoor de premier een makkelijk kwartiertje had. Van een vurig haantjesdebat was geen sprake. 'Hij is erin geslaagd Cameron als acceptabel te doen overkomen,' zei Labour-prominent Tristram Hunt. Cameron permitteerde zich een kwinkslag toen hij vroeg of dit het nieuwe Question Time is, het BBC-programma van David Dimbleby waar kiezers ('Ja, die mevrouw daar links met de groene sjaal, wat is uw vraag?') vragen hun stellen aan een panel van politici en journalisten.

Ingetogen aanpak

Voor Corbyn maakt ingetogen aanpak deel uit van 'zijn nieuwe soort politiek', een politiek waar de inhoud centraal staat, de partijtop openlijk van mening mag verschillen en waar geen mediastrategie is. Dat heeft nog niet tot de gewenste resultaten geleid. In het afgelopen etmaal had de pers alleen maar aandacht voor een onderwerp: waarom Corbyn zijn kaken stijf op elkaar hield toen tijdens een herdenking van de Battle of Britain in St Pauls het God Save the Queen heeft gespeeld. Dat Wayne Rooney het volkslied niet meezingt voor een interland is tot daar aan toe, maar een leider van Hare Majesteits oppositie?

Voor de geharnaste republikein Corbyn was het een dilemma, want als hij het wel had gedaan, zou hij ongetwijfeld voor hypocriet zijn uitgemaakt. Dat hij als een verstrooide professor gekleed ging, maakte de situatie er niet beter op. Leden van zijn fractie bekritiseerden de leider voor zijn obstinate houding. Om de 'anthemgate' te bezweren liet anonieme partijbronnen weten dat Corbyn voortaan wel geheel mee zou doen aan herdenkingen. Komende dagen koet Corbyn trouwens knielen voor Elizabeth wanneer hij wordt ingewijd tot lid van de Privy Council, de officiële adviesraad van de koningin.

null Beeld Reuters
Beeld Reuters

Schaduwkabinet

De reis naar St Paul's vanuit zijn eenvoudige rijtjeshuis verliep ook niet zonder problemen. Bij een mediascrum sloeg zijn chauffeur de camera uit de handen van een BBC-journalist, om deze vervolgens het ziekenhuis in te slaan. De relatie tussen Corbyn en de media is zeer moeizaam. Moe van alle aanvallen op zijn persoon lijkt Corbyn te hebben besloten om journalisten zoveel mogelijk te negeren. Zo negeerde hij zondagavond minutenlang een journalist van Sky die kritische vragen had over het gebrek aan vrouwen in zijn schaduwkabinet. Het leverde een Ella Vogelaar-achtig tafereel op.

Hoe lang dat schaduwkabinet bijeen blijft is de vraag. Niemand weet momenteel hoe Labour tegenover het EU-referendum staat. Woordvoerder Justitiezaken Charles Falconer, een oude flatgenoot van Tony Blair, heeft al laten weten te zullen opstappen als Corbyn gaat campagne voeren voor een Brexit. Er is ook onvrede binnen Labour over de beslissing om John McDonnell te benoemen tot woordvoerder Financiën, een man die het omverwerpen van het kapitalisme heeft genoemd als zijn voornaamste hobby.

Meer over