Dit gebeurt er op het gebied van wonen en design

Het Volkskrant Magazine praat u bij over de laatste ontwikkelingen op het gebied van wonen en design.

De collectie van het jonge meubelmerk Fest Amsterdam bestaat uit goede basics, gemaakt van mooie stoffen en materialen in trendkleuren. festamsterdam.nl Beeld Fest Amsterdam
De collectie van het jonge meubelmerk Fest Amsterdam bestaat uit goede basics, gemaakt van mooie stoffen en materialen in trendkleuren. festamsterdam.nlBeeld Fest Amsterdam

1. Rotan en riet

Rotan en riet zijn weer helemaal terug. Niet alleen voor in de tuin, juist ook binnenshuis. Geluksvogels hebben nog een rotan stoel op zolder of bij oma staan. Zo niet, kijk bij de kringloopwinkel of schaf een nieuw exemplaar aan, al dan niet een oud model in een nieuw jasje.

Tweepersoonsbed 'Reema' van Made. € 699. made.com Beeld Made
Tweepersoonsbed 'Reema' van Made. € 699. made.comBeeld Made

2. Nieuwe afvalstenen

Tom van Soest (31)
StoneCycling

Wat doet StoneCycling?

'Samen met mijn compagnon verwerk ik bouwafval tot nieuwe bakstenen. Eerst scheiden we al het bouwmateriaal, dan krijg je verschillende bergen met baksteen, glas, wc-potten, enzovoorts. We verpulveren het materiaal in een machine en het poeder dat overblijft, vormt het materiaal voor nieuwe bakstenen. Soms moeten we klei toevoegen om het stevig te maken'.

Naast bakstenen heb je ook gebruiksvoorwerpen en meubilair gemaakt. Opvallend zijn de terrazzoproducten.

'Terrazzo wordt van origine gemaakt met restafval van graniet of marmer dat in klei of cement wordt gelegd, zo ontstaat een mozaïekachtig, stevig materiaal. Het kwam ons van pas bij het Bottle-Up-project in Zanzibar. Daar slingert veel glas rond. Samen met een groep ontwerpers hebben wij het glas van de blauwe Bombay Sapphire-fles verzameld, het favoriete ginmerk van de toeristen, en die verwerkt in terrazzo. We besloten deze techniek te gebruiken omdat de mannen van Zanzibar weten hoe je dat doet. De opzet was een product te bedenken dat de inwoners na ons vertrek zelf kunnen produceren. Leuke bijkomstigheid is dat aanrechtbladen, vloeren en meubels in terrazzostijl weer populair zijn'.

Je bent genomineerd door de Dutch Design Awards voor de Young Designer Award.

'Ja, een grote eer. Het voelt echt als erkenning voor ons werk.'

Door: Anne van Blijderveen

null Beeld Stone Cycling
Beeld Stone Cycling

3. Ouderwets terrazzo

In ouderwetse kantoorgebouwen, scholen of metrostations bent u er vast wel eens overheen gelopen. Terrazzo bestaat al sinds de 15de eeuw en wordt gemaakt van gruis van marmer of andere natuursteen, gebonden door cement. Het mozaïek-achtige materiaal is weer helemaal terug, al dan niet in een nieuwe vorm door het mixen van restjes kunststof of het toepassen van een terrazzo-achtige print op papierwaren.

Bureauspullen: Normann Copenhagen maakte een collectie bureau-accessoires met terrazzoprint: Daily Fiction. Van € 1,50 tot € 40. normann-copenhagen.com Beeld Normann Copenhagen
Bureauspullen: Normann Copenhagen maakte een collectie bureau-accessoires met terrazzoprint: Daily Fiction. Van € 1,50 tot € 40. normann-copenhagen.comBeeld Normann Copenhagen

4. Domotica

De apparaten in huis worden slimmer.

Dag licht: Wie binnenshuis kruiden wil laten groeien, heeft daar een daglichtlamp voor nodig. De lampen van Bulbo zijn er vanaf € 119. bulbolight.com Beeld Bulbo
Dag licht: Wie binnenshuis kruiden wil laten groeien, heeft daar een daglichtlamp voor nodig. De lampen van Bulbo zijn er vanaf € 119. bulbolight.comBeeld Bulbo

5. Tussen huurhuis en hotel

Het delen van kantoorruimten is al behoorlijk gewoon. Minder bekend zijn de zogeheten 'co-living spaces'. In grote steden wordt er flink wat geld neergeteld voor de huur van een relatief kleine studio of kamer in een co-livingcomplex. De winst zit hem in luxueuze gemeenschappelijke ruimten die erbij horen. Hier kan worden gewerkt, genetwerkt, gegeten of gesport. Hiermee zitten de complexen tussen huurhuis en hotel in.

De oplettende kijker ontwaart hier het concept van een luxe verzorgingshuis voor een jeugdige doelgroep.

Old Oak, Londen
De bewoners van Old Oak in Londen kunnen gebruikmaken van een dakterras, tuin, diverse eetkamers, een bioscoopruimte, fitnesszaal, sauna, restaurant en wasserette. Daarnaast worden er regelmatig lezingen en netwerkavonden georganiseerd. Vanaf ca. € 330 per week bij een minimaal verblijf van 9 maanden.
thecollective.co.uk

Zoku, Amsterdam
Zoku biedt overnachtingen voor een langere tijd met de service van een hotel, maar de sfeer, gezelligheid en ontmoetingsruimtes die je eerder vindt in een hostel. Tot de gemeenschappelijke ruimtes behoort onder andere een dakterras met hangmatten en uitzicht over Amsterdam. Vanaf € 150 per nacht, bij een verblijf van een maand zakt de prijs per nacht naar € 100.
livezoku.com

WeLive, Washington & New York
De flexwerkkantoren van WeWork zitten overal. Met het concept WeLive is het in Washington en New York nu ook mogelijk er te logeren. Het starttarief is ca. € 1.100 per maand voor een kamer en dan ontbreekt het een logé aan niets: naast de toegang tot diverse gemeenschappelijke ruimten zijn er yogalessen en is koffie en bier inbegrepen.
welive.com

WeLive, Washington en New York Beeld WeLive
WeLive, Washington en New YorkBeeld WeLive

7. Crowdfunding

Ontwerpers met een goed idee, maar onvoldoende spaargeld verzamelen investeerders via crowdfundplatformen als Kickstarter en Indiegogo.

Behalve een slimme manier van financieren, ook een vorm van marktonderzoek.

Vroege bestellers krijgen korting en ontwerpers kunnen alvast beginnen met de productie. Vaak gaan er een aantal maanden overheen voordat de bestelling daadwerkelijk op de mat ligt. In de tussentijd houden de makers u op de hoogte van de vorderingen.

Sommige producten die op deze manier werden gefinancierd, zijn nog tegen een gereduceerd tarief te bestellen. Drie voorbeelden.

Designmand
Meyou Paris maakt designbedden voor katten. Daar is vraag naar: 1.500 geïnteresseerden bestelden het kattenmeubel. In de voorverkoop zijn de meubels er vanaf € 171.
meyou-paris.com

Koffiewekker
De Barisieur-wekker wekt u met verse koffie. Hij is nog te bestellen voor circa € 266. Levering: over ongeveer een jaar.
barisieur.com

Slimme bloempot
Clairy is een slimme bloempot die de wortels van een plant gebruikt om de lucht te reinigen. Het effect daarvan is af te lezen op de bijbehorende app. Vanaf € 189.
clairy.co

Koffiewekker van Barisieur. barisieur.com Beeld Barisieur
Koffiewekker van Barisieur. barisieur.comBeeld Barisieur

8. Copy Cats

Beter goed gejat uit het verleden dan nu slecht bedacht. Ontwerpers duiken de archieven in, putten inspiratie uit museale voorwerpen en herzien historische ontwerpen.

Tuinset
Studio Job dook voor Seletti de industriële archieven in en kwam met een nieuwe uitvoering van het klassieke gietijzeren tuinmeubilair uit de 18de eeuw, voorzien van hun eigen symboliek. Vanaf € 199.
seletti.it

Nail art
Ontwerper Erik Stehmann toverde de Mona Lisa om tot krabpaal. 'Copycat Art Scratcher', 70 cm hoog, € 169.
erikstehmann.nl

Van bank naar stoel
Marcel Wanders zette de klassieke Chesterfield op zijn kant en maakte er een stoel van. 'Charleston Sofa', 2.160 cm hoog, € 6.014.
moooi.com

'Charleston Sofa', 2.160 cm hoog, € 6.014. moooi.com Beeld Moooi
'Charleston Sofa', 2.160 cm hoog, € 6.014. moooi.comBeeld Moooi

9. Oerwoudgeluiden

De Belgische kantoorinrichter BuzziSpace beseft dat we vaak meer tijd doorbrengen op de zaak dan in ons eigen huis. Door het ontwerpen van onconventionele kantoormeubels dragen ze daarom bij aan een inspirerende werkomgeving. Zo breekt de BuzziCactus (vanaf € 985) niet alleen de ruimte, maar zorgt als 'akoestisch paneel' ook ervoor dat geluiden worden gedempt. Vergaderen kan ook leuker: de Buzzi-Jungle is een soort klimtoren-annex-apenrots waarop verticaal kan worden gebrainstormd. buzzi.space

null Beeld Buzzi
Beeld Buzzi

10. Graffitifenomeen

De oplettende lezer herinnert Niels Meulman nog van de interviewspecial van vorig jaar. Hij schilderde toen alle namen van de interviewkandidaten. Toen hij 12 jaar oud was zette Niels al zijn eerste 'tag': Shoe. Sindsdien werkt hij samen met grote graffiti-artiesten. Met zijn 'calligraffiti' maakte hij de overstap naar de kunstwereld. En met succes. Hij exposeert over de hele wereld. Deze maand verschijnt een overzichtsboek van al zijn werk.
nielsshoemeulman.com

null Beeld Niels Meulman
Beeld Niels Meulman

11. Q&A Jantine Benschop - Buro Jantrendman

Hoe spot jij trends?

'Door alle zintuigen open te zetten. Ik lees uiteenlopende magazines en kijk naar documentaires en tv-programma's zoals VPRO Tegenlicht. Daarnaast bezoek ik musea en exposities van kunst- en designacademies en bekijk ik collecties van modehuizen. Samen met mijn collega van buro jantrendman, leggen we verbanden en ontdekken zo een trend.'

Welke trend hebben jullie dit seizoen ontdekt?

'Onder meer Art-Exposé: een trend waarin je rijkdom mag laten zien. Dat kan letterlijke rijkdom zin, zoals goud, edelstenen en diamant, maar ook aan historische rijkdom. Dan gaat het over oude ambachten, producten en ontwerpen van vroeger waaraan je een moderne draai geeft'.

Geef 'es een voorbeeld van een moderne draai?

'Broderie, borduren, is een oud ambacht dat bij modehuis Gucci wordt gebruikt op kledingstukken, dat is een historische verrijking van de mode. Letterlijke rijkdom zien we in het Prada Museum Fondazione in Milaan. Een deel van het exterieur is in goudlook, rijker en opvallender kan niet. In andere delen van het gebouw wordt beton gebruikt, wat een scherp en sober contrast vormt met het goud.'

Hoe vertaalt deze trend zich in huis?

'Als interieurstyliste kijk ik of producten en meubels wel vervangen moeten worden, mensen hebben vaak geen idee wat voor schatten ze in huis hebben staan. Die oude meubels hebben soms maar een kleine verandering nodig om weer interessant te zijn. Dat is nog duurzaam ook'.

Door: Anne van Blijderveen

12. Uitzet

Een cadeau voor het leven, dat is het 'uitzetpakket' van Malle W. Trousseau. Er zit alleen eersteklaskeukengerei in dat een leven lang meegaat. Zoals een walnoothouten snijplank, een leren schort, pannen van Iittala en diverse Japanse kai-messen. Het geheel heeft de prijs van een tweedehandsauto, € 3.885. Daar kan, net als voor een ouderwetse uitzet, voor worden gespaard. De driedelige set kan ook in delen worden gekocht: er is een set voor € 1.155. Onder meer te koop bij de Bijenkorf.
mallewtrousseau.com

null Beeld Malle W. Trousseau
Beeld Malle W. Trousseau

13. Volg die lui

Vijf accounts op Instagram die eigenlijk onmisbaar zijn voor elke rechtgeaarde designadept.

@KUNSTKIJKEN
geeft een steeds vernieuwd overzicht van tentoonstellingen in musea wereldwijd.

@DUTCHDESIGNWEEK
biedt info over de Dutch Design Week en laat daarnaast elke week een Nederlandse ontwerper het account overnemen voor een kijkje in zijn of haar leven.

@DECORHARDCORE
toont een verzameling kitscherige objecten met een hoog wansmaakgehalte waarvan de één gruwelt en de ander stiekem houdt.

@DESIGNBOOM
brengt de laatste updates in beeld op het gebied van architectuur, kunst en design.

@P.RODUCT
laat dagelijks de meest innovatieve en originele creaties op het gebied van productdesign zien.

14. Open keuken

Breek weg die muur, een open keuken is de norm. Bulthaup doet er nog een schepje bovenop en reduceert met het nieuwe 'B2'-model de klassieke keuken tot een minimalistisch geheel, bestaande uit een werkbank en een grote open kast. Geen aanrecht met keukenkastjes eronder, maar een open en flexibele structuur zoals in een kookstudio. De keuken wordt op deze manier teruggebracht tot de essentie, met als voordeel: meer leefruimte en meer bewegingsvrijheid.
bulthaup.nl

undefined

null Beeld
Beeld

15. Designagenda

wat te zien, waar en wanneer?

DUTCH DESIGN WEEK
Van 22 t/m 30 oktober vindt in Eindhoven de 15de editie van de Dutch Design Week plaats. Met als thema 'The Making Of' staat het evenement negen dagen lang in het teken van makers en hun maakproces.
ddw.nl

DREAM OUT LOUD - DESIGN FOR TOMORROW'S DEMANDS
26 ontwerpers laten in het Stedelijk Museum hun zoektocht zien naar oplossingen voor de problemen van nu.

Tot en met 1 januari 2017.
stedelijk.nl

GISPEN SPECIALS - DE KLANT IS KONING
Ter ere van het 100-jarige bestaan van de Nederlandse meubelfabrikant Gispen, exposeert Museum Boijmans Van Beuningen ruim vijftig bijzondere en onbekende ontwerpen (zie ook pagina 64).

Tot en met 26 februari 2017.
boijmans.nl

BROKEN WHITE
Oranje is opwindend, geel trekt de aandacht: kleuren roepen emoties op. Bij ontwerpers leidt dat nogal eens tot chromofobia, angst voor kleur. Een tentoonstelling over (non-)kleurgebruik door ontwerpers en kunstenaars is Broken White, een samenwerking tussen de Design Academy in Eindhoven en het Van Abbemuseum.

8 oktober tot en met 11 november.
vanabbemuseum.nl

MAARTEN BAAS

Vanaf 18 februari 2017 presenteert het Groninger Museum de eerste grote overzichtstentoonstelling van ontwerper Maarten Baas.

Tot en met 24 september 2017.
groningermuseum.nl

FULL MOON
Het onlangs geopende Museum Voorlinden in Wassenaar richt zich met de tentoonstelling Full Moon op het plezier van het kijken. Met kunstwerken van Ai Weiwei, Olafur Eliasson en Yves Klein.

voorlinden.nl

MEESTERLIJK
Van 25 tot en met 27 november wordt de Amsterdamse Westergasfabriek getransformeerd tot 'City of Design'. Tijdens Meesterlijk tonen allerhande ambachtslieden hun ontwerpen op het gebied van meubels, eten en mode.

meesterlijk.nu

ELLE DECORATION LIVE
Op 12 en 13 november organiseert woonblad Elle Decoration in de Amsterdamse Posthoornkerk lezingen, workshops en een designmarkt.

elle.nl

16. Eigen blad

Dit voorjaar werd de redactie van Eigen Huis & Interieur weggestuurd, het blad wordt voortaan in België gemaakt. Deze maand ligt WOTH in de winkel, een nieuw initiatief van oud-hoofdredacteur Mary Hessing, dat zwaar leunt op het beste uit Eigen Huis. Zo is de vormgeving van dezelfde artdirector en maakt Wonderful Things gebruik van de vertrouwde schrijversstal. Het is een weerzien met oude bekenden als Studio Job (column) en Scholten & Baijings (interview). Ook: binnenkijken bij droomhuizen. Verschijnt om de twee maanden, € 7,95.

woth.com

null Beeld Woth
Beeld Woth

17. Malligheid

Ontwerper Klaas Kuiken raakte tijdens een bezoekje aan de fabriek van Lovink Technokast geïnspireerd door de techniek van het vergeten schuimgieten. Voor velen onbekend, aangezien de techniek enkel wordt toegepast bij het maken van machineonderdelen. Een mal van piepschuim wordt in een bak met zand geplaatst. Vervolgens wordt er gietijzer in de mal gegoten waardoor het piepschuim verbrandt en er een gietijzeren vorm overblijft. Ziedaar hoe deze EPS-haard (EPS is de technische benaming voor piepschuim) aan zijn schuimige ijzeren buitenkant komt. € 5.950.

klaaskuiken.nl

null Beeld Klaas Kuiken
Beeld Klaas Kuiken

18. Neonreclame

Neonlampen hebben een volwaardige plaats in het interieur veroverd en lang niet meer alleen in de vorm van slogans aan de muur. Deze modellen ogen fris en bescheiden.

null Beeld
Beeld

19. Het jaar van vis

Meer vis in het interieur.

Kussen:
Geweven kussen met goudvis. 45 cm, € 39,95.
storewithoutahome.nl

Zwembad:
Privézwembad voor de goudvis die alles al heeft. € 39,95.
doiydesign.com

Karaf:
Karaf uit de 'Fish & Fish'-collectie van ontwerper Paola Navone voor Serax. Inhoud 1 liter, € 21.
serax.com

null Beeld
Beeld

20. Betere thuiswinkels

Wie liever de meubelboulevard overslaat, doet zijn interieurresearch online. Drie merken met een overzichtelijke website en een mooi aanbod.

Fest Amsterdam
De collectie van het jonge meubelmerk Fest Amsterdam bestaat uit goede basics, gemaakt van mooie stoffen en materialen in trendkleuren.
festamsterdam.nl

Furnified
Het Belgische Furnified heeft nieuwe retromeubelen. Eind dit jaar opent in in Amsterdam een showroom.
furnified.com

Woud
Nieuw op de Nederlandse markt: het Deense merk Woud. Eens wat anders dan dat grote Zweedse merk.
woud.dk

null Beeld Furnified
Beeld Furnified

21. Wonen voor groentjes

Planten in het interieur doen niet meer onder voor een kunstwerk aan de muur. Drie boeken die een handje helpen bij het inrichten van een groen huis.

Evergreen:
Laat zien hoe ongebruikte ruimten en dakterrassen omgetoverd kunnen worden tot groene zones. € 39,90.
gestalten.com

Greenterior:
Interieurreportages bij achttien creatievelingen die één ding gemeen hebben: hun liefde voor planten. € 39,95.
lusterweb.com

Wonderplants:
Geeft niet alleen een kijkje in plantrijke interieurs, maar ook praktische tips hoe u al dat groen in huis kunt onderhouden. € 35.
lannoo.be

22. Dat is pas handig

Laat uw smartphone u een handje helpen.

Tinder voor meubels:
Dit schiet lekker op, een soort Tinder voor meubels: Homeswiper. Keur al swipend meubels goed of af om bij de ideale match uit te komen.
homeswiper.nl

Waterpas:
Met de iHandy Level-app heeft u altijd een waterpas bij de hand.
ihandysoft.com

Verf visualiseren:
Kijk eens hoe een kleur op de muur uitpakt. Met de Flexa Visualizer-ap is het resultaat al te zien voordat er een kwast in de verf is gedoopt.
flexa.nl

null Beeld Home Swiper
Beeld Home Swiper
Meer over