RECONSTRUCTIE

Dit gebeurde er precies bij de schietpartij in Dallas

Bij protesten in Dallas tegen extreem politiegeweld in de Verenigde Staten is door ten minste één sluipschutter op een groep politieagenten geschoten. Twaalf agenten zijn geraakt, vijf agenten kwamen om het leven. Wat gebeurde er precies?

Fokke Obbema
null Beeld EPA
Beeld EPA

Donderdag 20.59 uur (lokale tijd)

Een demonstratie in hartje Dallas, waaraan zo'n duizend mensen deelnemen. Mannen, vrouwen met kinderwagens, jongeren; het is een raciaal gemengde groep van zwarten, blanken en latino's. Zij zijn boos over de gewelddadige dood van twee zwarte burgers, elders in de VS, eerder in de week. 'Genoeg is genoeg', zingen zij. Agenten, zelf ook van allerlei afkomst, kijken toe. De demonstratie verloopt vreedzaam en loopt na zo'n twee uur ten einde, wanneer in Main Street, nabij de middelbare school El Centro, schoten worden gelost. Grote paniek, iedereen rent alle kanten uit. 'Schutter actief', roepen agenten. 'Ik heb van mijn leven nog nooit zo hard gerend', vertelt een buurtbewoonster aan CNN.

Agenten proberen de demonstranten in veiligheid te brengen, maar blijken zelf het doelwit te zijn. De daders schieten met automatische geweren, de agenten hebben slechts handvuurwapens en worden systematisch onder vuur genomen. Met dodelijke afloop voor vijf van hen; zeven anderen raken gewond, het is een van de zwaarste aanvallen ooit op de Amerikaanse politie. Twee demonstranten raken gewond, onder wie een moeder van vier kinderen die een kogel in haar kuit krijgt. Op Facebook is te zien hoe een agent wordt neergeschoten, waarna hij van dichtbij nog enkele kogels in koelen bloede krijgt toegediend. 'De dader schoot doelbewust terwijl hij in de gaten hield of er niemand van de andere kant kwam', vertelt de maker van de opnames op televisie. Een executie door een getrainde schutter, concluderen deskundigen. Het gebeurt op een steenworp van Dealey Plaza, waar president Kennedy in 1963 werd doodgeschoten.

Vreedzame protesten op donderdagavond in Dallas. Beeld EPA
Vreedzame protesten op donderdagavond in Dallas.Beeld EPA

22.30 uur

Politiecommissaris David Brown, zelf zwart, stelt dat er van een gecoördineerde aanval sprake is geweest: de daders zouden aan het einde van de protestroute 'vanaf hoger gelegen posities' hebben geschoten. Het zou om de tweede etage van een belendend gebouw gaan en vanuit tegenover gestelde posities. Sommige agenten worden in hun rug geschoten. Om hoeveel daders het precies gaat, blijft onduidelijk, zoals ook over hun motieven in eerste instantie niets wordt gezegd. Sommige bronnen spreken van twee scherpschutters, anderen houden het op vier. Later op de avond wordt melding gemaakt van drie arrestanten, onder wie een 'lichtgekleurde Afro-Amerikaanse vrouw'. Zij wordt aangehouden na een schotenwisseling in een parkeergarage bij de middelbare school El Centro. Daarin bevindt zich nog een verdachte. Die wordt omsingeld door de politie.

Politiechef David Brown bij de plaats-delict. Beeld ap
Politiechef David Brown bij de plaats-delict.Beeld ap

22.52 uur

De politie verspreidt een foto van een zwarte man, Mark Hughes, broer van een van de organisatoren van de demonstratie: 'Dit is een van onze verdachten. Help hem te vinden'. Enkele uren later meldt Hughes zich vrijwillig bij de politie, met zijn legale vuurwapen dat hij inlevert. De politie maakt bekend dat hij er niets mee heeft te maken. 'Ik kan het niet geloven. Achteraf had ik gemakkelijk kunnen worden neergeschoten', verklaart Hughes op televisie.

22.30-02.45 uur

De politie probeert de verdachte in de parkeergarage tot overgave te bewegen, 'maar hij toont zich niet bereid tot meewerken'. Integendeel, er vindt een vuurgevecht plaats. Onderhandelaars slagen niettemin daarna erin toch nog met hem te spreken. De man roept, aldus Brown, dat 'het einde nabij is en dat hij meer van ons gaat vermoorden, waarbij hij doelde op politieagenten, en dat er in de hele stad bommen liggen'. De politie begint daarop een uitgebreide zoekoperatie, waartoe een groot deel van de binnenstad wordt afgezet. Maar er worden geen bommen gevonden. Wat betreft zijn motief zei de man, aldus nog steeds Brown, 'boos te zijn vanwege de 'Black Lives Matters'-demonstratie. Hij wilde zoveel mogelijk blanke mensen doden, vooral politieagenten'. Ook zei hij 'dit alleen te doen en niet tot een groepering te behoren'.

Enkele uren later komt de man om door toedoen van een politierobot. Die wordt op hem afgestuurd, waarna een bom tot ontploffing wordt gebracht. Volgens Brown heeft de man geen zelfmoord gepleegd, zoals media eerder hadden bericht. Uitschakeling via de bom-robot was de enige manier: 'We wilden niet nog meer van onze mensen in gevaar brengen'. De relatie van de man tot de drie andere verdachten blijft onduidelijk. Over hen zegt Brown: 'Ze werken niet mee, ze geven ons geen inzicht in wie ze zijn en wat hun motieven waren'.

null Beeld AP
Beeld AP

03.05

Bij het lokale ziekenhuis brengen agenten en medische staf een eresaluut aan dode agenten en zoeken steun bij elkaar.

null Beeld ap
Beeld ap
Meer over