Discussie over veiligheid ultralichte vliegtuigjes laait na ongeluk weer op

Bij Vliegclub Wieringermeer reageren de leden met ongeloof. John Ossendorp had zijn spullen altijd uitermate op orde...

Van onze verslaggeefster Samira Ahli

Middenmeer Uit eerbied voor de overledenen is het kleine vliegveld in de Wieringermeerpolder deze week gesloten. Eén microlight vliegtuigje stijgt op voor de laatste oefeningen voor de zogeheten missing-man-formatie. Vier ultralichte toestellen vliegen vandaag in v-formatie boven de begraafplaats waar John Ossendorp (56), penningmeester van de Vliegclub Wieringermeer, en zijn passagier Jan Koobs ter aarde worden besteld. Zij kwamen zondag om het leven bij een ongeluk met het Micro Light Aircraft (MLA) van Ossendorp.

Koobs, een 57-jarige man uit Middenmeer, besloot zondagmiddag na een praatje met Purmerender Ossendorp spontaan om mee te vliegen. Het vliegtuigje stortte vervolgens rond 13.00 uur 900 meter vlakbij Hoorn in het Markermeer. De lichamen van de twee mannen werden zondagavond en -nacht uit het water geborgen. De luchtvaartpolitie en de Rijksluchtvaartdienst onderzoeken de oorzaak van het ongeluk. Een ooggetuige in Hoorn zag dat de vleugel van het toestelletje afbrak na een knal in de lucht.

Het ongeluk voedt de langer bestaande twijfel of deze minivliegtuigjes wel veilig zijn. In de afgelopen zes jaar zijn bij ongelukken met microlight vliegtuigen tien mensen om het leven gekomen. In totaal vliegen in Nederland ongeveer 750 mensen in zo’n 350 Micro Light Aircraft (MLA), tweepersoons toestellen van maximaal 450 kilo. Nadat in 2006 drie ongelukken elkaar in korte tijd opvolgden, besloot de Inspectie voor Verkeer een Waterstaat dat de veiligheidsprocedures moesten worden aangescherpt. De Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart (KNVvL) werkt daarom aan een veiligheidsprogramma voor MLA-vliegers. De KNVvL streeft ernaar het programma deze winter te voltooien en volgend voorjaar in werking te stellen. Daarnaast stelt de belangenvereniging op aanraden van de Inspectie ‘veiligheidsinitiators’ aan die de veiligheid bij de vliegclubs gaan controleren.

De leden van de Vliegclub Wieringermeer willen niet speculeren over de oorzaak van het ongeluk. De suggestie van onveilig gedrag wijzen ze pertinent af. ‘Als iemand zijn spullen altijd uitermate goed op orde had, was het John’, zegt Jaap van Beek, luchthavenmeester en eigenaar van het clubvliegveldje.

Meer over