Discriminatie kost winkelier een miljoen

Amerikaanse winkels hebben vrijdag van een federale jury een krachtige waarschuwing gekregen zich te onthouden van het discrimineren van zwarte klanten....

Van onze correspondent

Oscar Garschagen

WASHINGTON

Minderheden, Afrikaanse Amerikanen in het bijzonder, klagen er nog altijd over dat zij in winkels bij voorbaat beschouwd worden als criminelen. Bewakers letten inderdaad meestal extra goed op zwarte klanten, grijpen sneller in als zij een misdrijf vermoeden en aan de kassa worden creditcards en cheques van de gekleurde cliëntèle als regel grondig gecontroleerd.

In oktober 1995 bezocht de toen 16-jarige Alonzo Jackson met twee vrienden een Eddie Bauer-winkel in een voorstad van Washington DC. Hij droeg een shirt dat hij een dag eerder in dezelfde winkel had aangeschaft.

Een bewaker dacht dat hij het overhemd net had aangetrokken om daarmee zonder betaling uit de winkel weg te lopen. Jackson kon geen bon van de transactie laten zien en werd door de twee bewakers, schnabbelende blanke politiemensen, gesommeerd het overhemd uit te trekken, naar huis te gaan en de afrekening op te halen. De twee vrienden van de jongen werden in een hoek tegen hun wil vastgehouden. Twee blanke jongens, die net als Jackson ook een dag eerder in de winkel waren geweest - het was uitverkoop - werden ongemoeid gelaten.

Jackson keerde terug met de bon en de jongens mochten de winkel verlaten. Zij voelden zich diep vernederd en spanden naar goed Amerikaans gebruik een proces aan. De jury besloot dat Jackson een schadevergoeding krijgt van 850 duizend dollar en zijn twee vrienden ieder 75 duizend dollar. De uitspraak ging gepaard met een pittige waarschuwing aan het adres van winkelbedrijven geen 'consumenten-racisme' te bedrijven.

De directie van Eddie Bauer probeerde in de rechtszaak, die nationale aandacht heeft getrokken, de schuld af te schuiven op de bewaker en zijn collega. De twee bijklussende politiemannen zouden al te voortvarend zijn opgetreden en daarbij richtlijnen van het bedrijf hebben geschonden.

In de rechtszaal werkte die strategie, want de jury sprak het concern vrij van de beschuldiging dat Eddie Bauer stelselmatig zwarte klanten anders behandelt dan blanken.

Meer over