SATIRE

Dirks Doordenker: Hollandse Ouwe

Viskraam op de Amsterdamse Albert Cuyp. Beeld anp
Viskraam op de Amsterdamse Albert Cuyp.Beeld anp

Bij viskraam Vis van Chris is de bestelling van Dirk(ie) Kuijt doorgekomen op deze vroege Katwijkse ochtend. De Hollandse Ouwe neemt een Hollandse Nieuwe, vers van het mes. Op het vuur staat (echte) Katwijkse vissoep, en over vuur wil Dirk het vandaag hebben.

Niet over het lopend vuurtje, of over iemand een vuurtje geven. Maar over het echte vuur, de hoogoplaaiende vlammen in je binnenste, dat je door het vuur wilt gaan voor je club en je land. Dirk wil met vuur spelen, al sinds hij een kleuter was. Het was maar goed dat zijn buurmeisje zag hoe Dirkie (4) druk doende was om een berg Katwijkse Couranten in de schuur van ome Henk in de hens te steken. Toen-ie ging voetballen en het vuur uit zijn sloffen liep, viel alles op zijn (vuur)plaats. Waar Dirk was, was vuur, of het in Engeland was, Turkije of nu bij Feyenoord. Hij haalt de kastanjes uit het vuur en vuurt zijn jongere collega's aan: speel met vuur.

Daarbij mag hij graag tante Truitje 'Confucius' Kuijt citeren: 'Beter een vlam in je broek, dan een vis op het droge.' Dat geeft, zoals altijd, weer stof tot doordenken.

Meer over