Directeur van Tivoli legt functie neer

Dick te Winkel, directeur van het Utrechtse poppodium Tivoli, legt dit najaar zijn functie neer. Te Winkel, die ruim zeven jaar de scepter zwaait over het Utrechtse poppodium, zou gedemotiveerd zijn geraakt door de huidige ontwikkelingen rond Tivoli....

Van onze verslaggever Pablo Cabenda

Volgens de artistiek leider van Tivoli, Willem van Zeeland, die het woord voert voor de directeur die op vakantie is, heeft Te Winkel geen zin meer om 'de kar te trekken voor nóg een verbouwing'. Wil het centrum aan de Utrechtse Oude Gracht namelijk in een beetje fatsoenlijke staat voortbestaan, moet er heel wat aan verbouwd worden.

In een referendum eerder dit jaar spraken de inwoners van Utrecht zich uit voor een combinatie van Muziekcentrum Vredenburg, Tivoli en jazzhuis SJU op de huidige locatie van Muziekcentrum Vredenburg in het stationsgebied. Hiervoor zou het gebouw van architect Hertzberger flink worden uitgebreid met nieuwbouw. Maar de interimdirecteur van Muziekcentrum Vredenburg, Matthieu Heinrichs, verwachtte toen al dat er ruim vijf jaar voorbij zullen gaan voordat die plannen worden uitgevoerd.

Zolang kan Tivoli niet wachten. De geluidsisolatie is niet volgens de norm, de luchtverversingsinstallatie moet worden vervangen en de vrachtwagens van de optredende bands veroorzaken opstoppingen in de nauwe straten rond het gebouw.

'Dick mist de motivatie om het nog een jaar of vijf vol te houden. Hij is moegestreden', zegt Van Zeeland. Het zou niet de eerste keer zijn dat een medewerker van Tivoli een zorgelozer bestaan koos. Vorig jaar vertrok de facilitair manager om productiemanager te worden bij de splinternieuwe Heineken Music Hall.

'Moegestreden? Dat heeft hij het bestuur niet gezegd', reageert bestuursvoorzitter van Tivoli, Barry de Vos. 'Hij vertrekt omdat hij een andere stap in zijn loopbaan wil maken. Hij wil voor zichzelf gaan werken.' Te Winkel zal waarschijnlijk nog wel de leiding nemen over de externe projecten, zoals de theatershows, die Tivoli zelfstandig gaat produceren.

Er is, aldus De Vos 'absoluut geen sprake van een verstoorde relatie of dat er dingen niet goed zouden gaan.'

Vooralsnog gaat het Tivoli goed, zegt Van Zeeland. 'Nu kunnen we nog een Gomez of een Mercury Rev programmeren.' Maar het probleem is wel dat bands steeds meer gerieflijke nieuwe popzalen als 013 in Tilburg of het dit jaar te openen MeZZ in Breda prefereren boven opgewaardeerde jeugdhonken die zich sinds de jaren tachtig met verbouwingen staande houden.

Van Zeeland houdt er rekening mee dat Tivoli in de huidige staat zijn positie in de topvijf van bestbezochte poppodia in het clubcircuit eraan moet geven. Positief punt is wel dat Tivoli in de Randstad zit.

'Maar als we bijvoorbeeld onze vergunning kwijtraken wegens geluidsoverlast of wat voor reden dan ook, dan moeten we misschien zelfs sluiten', vreest Van Zeeland. En het is natuurlijk een stuk moeilijker om een podium vanuit het niets weer op te starten in Tivoli/Vredenburg nieuwe stijl, dan als alles al op rolletjes loopt.'

Meer over