Directeur ruïneerde ggz-instelling door exorbitante bestuursstijl

Het personeel van de noodlijdende zorginstelling GGZ WNB in Halsteren (Noord-Brabant) verzet zich tegen het afwentelen van de geldproblemen op de zorg voor psychiatrische patiënten. De tekorten zijn het directe gevolg van de exorbitante bestuursstijl van de vorig jaar opgestapte voorzitter van het psychiatrisch ziekenhuis.

VAN ONZE VERSLAGGEVERS MERIJN RENGERS en JOHN SCHOORL

HALSTEREN - De ondernemingsraad van de ggz-instelling heeft dinsdag laten weten alle overleg met het huidige bestuur op te schorten totdat duidelijk is hoe slecht de instelling er voor staat. Vandaag worden het personeel en de patiënten bijgepraat over de crisis.

De instelling, die al bijna twee jaar op de rand van een faillissement balanceert, ligt aan het infuus van ABN Amro. De bank heeft GGZ WNB tientallen miljoenen geleend, en is daardoor de facto de baas bij de zorginstelling. De ondernemingsraad vreest dat de financiële problemen worden afgewenteld op de werknemers en de patiënten, om de belangen van de bank veilig te stellen. Ook is er onvrede over het grote aantal interim-managers dat de instelling drijvende houdt.

GGZ West Noord-Brabant (WNB) is gevestigd op het uitgestrekte terrein van het voormalige psychiatrische ziekenhuis Vrederust, nabij Bergen op Zoom. Bij de instelling werkten eind 2010 1.250 mensen die zorg boden aan 6.800 patiënten, onder wie veel zware gevallen - zoals tbs'ers, suïcidalen en mensen met zware psychische aandoeningen.

Mislukte projecten

De instelling ligt aan de ketting van de bank als gevolg van een groot aantal mislukte projecten van de vorige voorzitter van de raad van bestuur, Wubbo Petersen. ABN Amro zegde vorig jaar het krediet op met de instelling. Petersen verzette zich hiertegen, en moest uiteindelijk zelf het veld ruimen.

Nadien zijn er bij de instelling grote financiële problemen aan het licht gekomen. De vorig jaar aangetreden interim-bestuurder en oud-staatssecretaris Martin van Rooijen (CDA) moest een oplossing vinden voor het conflict met de bank, met de bouwer van twee grote nieuwe complexen op het terrein, en met de zorgverzekeraars. Van Rooijen wist te bewerkstelligen dat ABN Amro de kredieten van het ziekenhuis alsnog verlengde.

Een extra strop voor GGZ WNB was eerder dit jaar een afboeking van 265 duizend euro op een kapitale villa in Wolphaartsdijk in Zeeland. In de villa - het voormalige woonhuis van Wubbo Petersen - wilde het ziekenhuis een chique afkickkliniek vestigen, in samenwerking met de Schotse verslavingszorginstelling Castle Craig. Van het plan kwam niets terecht. Buurtbewoners protesteerden, en ook de rol van Petersen - die de villa aan de GGZ WNB verkocht omdat hij met dubbele woonlasten zat en niemand het pand wilde kopen - speelde het initiatief parten.

De gang van zaken met de villa is niet de enige buitenissige affaire waarin Petersen - bijgenaamd 'de bouwpastoor' - de instelling meezoog. In mei 2009 haalde de instelling in het kader van haar eeuwfeest een week lang een circus uit Moskou naar Vrederust. Kosten: honderdduizend euro. Tegen het sterk gereduceerde tarief van 5 euro per kaartje zagen honderden mensen een voorstelling van Circus Malter waarin onder meer Arabische paarden, Bengaalse tijgers, olifant Betty, en trapezewerkers optraden. Tijdens een van de shows ging een langgekoesterde wens van Petersen - om een keer spreekstalmeester te zijn in het circus - in vervulling. Het eeuwfeest zou betaald worden door sponsoren, maar die haakten af waardoor het ziekenhuis zelf de volledige kosten van het evenement moest dragen.

Voorafgaand aan de val van Petersen trad de voltallige raad van toezicht af. Petersen werd uiteindelijk - nadat hij twee kansloze kort gedingen tegen de bank had gevoerd - op staande voet ontslagen. Hij vocht zijn ontslag aan, maar werd in het ongelijk gesteld en kreeg geen afkoopsom mee.

De GGZ WNB mocht Petersen ontslaan omdat uit onderzoek was gebleken dat hij zichzelf ten onrechte bonussen had laten uitkeren. Ook had hij op kosten van zijn werkgever navigatieapparatuur voor zijn zeilboot aangeschaft, en kon hij een groot aantal reizen en cadeaus die waren betaald met de creditcard van het psychiatrisch ziekenhuis niet verantwoorden.

Het vertrek van Petersen, die dinsdag niet bereikbaar was voor commentaar, betekende een schok voor veel personeelsleden, die niet beter wisten of zij werkten voor een financieel gezonde instelling.

Riskante situaties

De financiële en organisatorische problemen die sindsdien naar buiten kwamen, leidden vorig jaar tot een explosie van riskante situaties voor personeel en cliënten, blijkt uit de directiebeoordeling 2010. In dit document, waarin statistieken over de zorg worden samengevat, staat onder meer dat het aantal meldingen van onderbezetting steeg van 4 naar 110. Ook vervijfvoudigde het aantal meldingen over onvoldoende toezicht op psychiatrische patiënten en werd er veel vaker melding gemaakt van agressie door bewoners, onveilige situaties, gevaarlijk werk en een gebrek aan ervaring en kennis bij personeelsleden. Geneesheer-directeur Patrick Knapen zegt 'dat de bodem van de zorg in zicht was'.

Bestuursvoorzitter Van Rooijen zegt dat bij de instelling 'een ramp is afgewend' en spreekt van 'het verdriet van Halsteren.' 'Het ministerie van VWS wist al in 2009 wat hier gaande was, en greep niet in', zegt hij. 'Maar dat paste in het algemene beeld. Iedereen liet het op zijn beloop, ook de verzekeringsmaatschappijen. Totdat de bank een half jaar later echt ingreep. We waren verloren, een kapseizend schip. Dat de instelling nog bestaat, is eigenlijk een wonder.'

undefined

Meer over