Dinsdag 24 maart: dit is vandaag belangrijk

Om de dag goed te beginnen: is die hele participatiesamenleving wel zo'n goed idee? Daarnaast zijn vorig jaar de beloningen in de top van het bedrijfsleven omhooggeschoten en lijkt het tot leven wekken van een mammoet met Jurassic Park-achtige gentechnieken weer een stukje dichterbij gekomen. Het nieuws (& meer) van dinsdag 24 maart.

Just Fontein
Het skelet van een mammoet Beeld anp
Het skelet van een mammoetBeeld anp

Terwijl u sliep...

...kwam het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) met het rapport Concurrentie tussen mantelzorg en betaald werk. Uitkomst: de participatiesamenleving eist z'n tol op de werkvloer. Werknemers die langdurig zorgen voor een hulpbehoevend familielid, een buur of een vriend verzuimen aanmerkelijk vaker een langere periode op hun werk.

...publiceerde de Volkskrant zijn onderzoek naar de beloning in de top van beursgenoteerde bedrijven. Wat blijkt, de bedragen die betaald worden zijn vorig jaar omhooggeschoten. Lees ook: 'De hoogtepunten: een gouden handdruk tot aan je pensioen, meer dan 15 miljoen euro winst uit aandelen en een 'transactiebonus' voor normale werkzaamheden.' (+)

...lijkt het idee om met Jurassic Park-achtige gentechnieken een mammoet te laten herrijzen weer een beetje minder krankzinnig geworden. Amerikaanse genetici zeggen dat ze erin zijn geslaagd levende cellen te kweken met daarin ingebouwd wat werkend mammoet-dna.

...liet de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry weten dat de Verenigde Staten overwegen hun troepen langzamer terug te trekken uit Afghanistan.

Een + achter een artikel?

Artikelen met een + erachter zijn uiteraard gratis te lezen voor abonnees van de Volkskrant. Nog geen abonnee? Geen nood! U kunt de Volkskrant hier twee weken gratis en zonder verplichtingen proberen.

Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry (R) met de Afghaanse president President Ashram Ghani Beeld anp
Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry (R) met de Afghaanse president President Ashram GhaniBeeld anp

Straks in het nieuws

09:00
Vleeshandelaar Willy Selten staat voor de rechter omdat hij wordt verdacht van fraude met paardenvlees. Het OM denkt dat hij meer dan 300.000 kilo paardenvlees heeft verkocht als rundvlees en beschuldigt hem van valsheid in geschrifte.

10:00
De politiebonden ACP en NPB houden een langzaamaanactie op de A16 en de A58. Vanaf 10:00 uur rijden politievoertuigen over alle rijstroken niet harder dan 60 kilometer per uur. De politie voert actie om een betere cao af te dwingen.

11:45
Zonder de geblesseerde Arjen Robben traint het Nederlands elftal voor de belangrijke thuiswedstrijd in de EK-kwalificatie tegen Turkije in de uitverkochte Arena.

13:30
Anti-terreureenheden van het Korps Mariniers en de Dienst Speciale Interventies (DSI) van de politie houden tot en met woensdag een grote oefening op het water bij de Rotterdamse haven. Het gaat om grootschalige en complexe scenario's van anti-terreuroperaties.

21:20
Andere Tijden: Slag om de Nieuwmarkt (NPO2, 21:20). Een bonte verzameling kunstenaars en hippies maakte er vanuit hun kraakpanden de dienst uit en ging de strijd aan met de gemeente, die er ruimte wilde maken voor een metro.

Rellen op de Nieuwmarkt Beeld anp
Rellen op de NieuwmarktBeeld anp

Must-reads

- De zondag door de VVD gelanceerde radicale asielplannen maken de tongen los: in Den Haag en daarbuiten. De VVD sorteert alvast voor op rechts, schrijft de Haagse redactie van de Volkskrant in een analyse. (+) VVD-Kamerlid Malik Azmani, schrijver van het asielplan waarin de VVD de Europese grenzen volledig op slot wil gooien, reageert: 'Met dezelfde euro bereik je in de regio veel meer.' (+)

Brussel-correspondent Marc Peeperkorn zocht uit hoe haalbaar het plan is in Europa: 'De timing is uitstekend, maar er is nog een lange weg te gaan voordat zo'n plan gerealiseerd kan worden.' (+) Ook columnist Arnon Grunberg reageert op de voorpagina in zijn Voetnoot: 'Als we dezelfde logica loslaten op het ziekenhuis: in het ziekenhuis gaan mensen dood. We sluiten alle ziekenhuizen, dan gaat niemand meer door in het ziekenhuis. Het ziekenhuis maakt mensen ziek.' (+)

- Je kunt je handen warmen aan je laptop. Kun je dan ook je huis verwarmen met de energie die vrijkomt bij grote datacentra? Dat kan, ontdekten Boaz Leupe en Mathijs de Meijer. Afgelopen week is de eerste eRadiator geplaatst. (+)

- Jongeren mogen als ze 18 zijn stemmen, autorijden, alcohol drinken, trouwen en zorgpremie betalen. Maar wie 18 is en fulltime werkt, krijgt veelal 683,30 euro per maand, dat is 45,5 procent van het minimumloon voor volwassenen. Een groep werkende jongeren gaat vanaf vandaag acties voeren als Young & United.

VVD-Kamerlid Malik Azmani Beeld anp
VVD-Kamerlid Malik AzmaniBeeld anp
De eRadiator bij Jan en Rienske Visser Beeld Raymond Rutting
De eRadiator bij Jan en Rienske VisserBeeld Raymond Rutting

Bij de koffieautomaat

Sril Lankaanse onderzoekers presenteren vandaag een recept om rijst caloriearm te maken. Door de rijst met olie te koken en een poos te koelen, wordt die minder goed verteerbaar en haalt het lichaam er maar half zo veel energie uit. Wordt dit na de bieten, goji-bessen en superfood de nieuwste voedseltrend?

En heeft u geen idee waar te beginnen met al die voedseltrends: culinair journalist Mac van Dinther komt met aflevering 5 uit De tien geboden van het beter eten. De onclusie van vandaag? Helaas: duurder eten is beter. (+)

Als we dan toch rond het culinaire thema cirkelen: columniste Sylvia Witteman at op de rand van een smerige bloembak warme pistachenootjes en raakte in gesprek met een meisje: 'Heb jij een sigaretje voor me?', vroeg het kind zonder introductie. Ik ben altijd blij als ze geen 'u' tegen me zeggen, maar een sigaret had ik niet. 'Nee, sorry', zei ik. 'Trouwens, roken is niet goed voor je, hoor.' Pats, daar lag die ouwetruttenopmerking tussen ons in, als een kwak lauwe stamppot.' (+)

(tekst loopt door na de cartoon)

De tien geboden van het betere eten

1. Eet lokaal.
2. Eet biologisch of in ieder geval producten waarvoor geen of zo min mogelijk bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt.
3. Eet minder en alleen diervriendelijk geproduceerd vlees.
4. Eet producten waar geen E-nummers of andere vreemde stoffen aan zijn toegevoegd.
5. Betaal meer.
6. Kook zelf. Besteed dagelijks minimaal anderhalf uur aan uw eten.
7. Eet aan tafel, samen met anderen.
8. Probeer een deel van uw eten zelf te verbouwen, hoe klein dat deel ook is.
9. Verspil geen eten.
10. Eet lekker.

null Beeld Peter van Straaten
Beeld Peter van Straaten

Populair het afgelopen etmaal

Interview met handbalster en model Yvette Broch: 'Ik sluit een Playboy fotoshoot niet uit' (+)

Bij de ingezonden brieven van gisteren zat er ook een gericht aan Bert Wagendorp en de nieuwe minister van Veiligheid en Justitie: ''Voormalig lid van het Leidse studentencorps' noemt Bert Wagendorp de nieuwe minister van Veiligheid & Justitie. Alleen knorren kunnen zoiets schrijven. (...) Ard van der Steur zal geen reünie van corps of jaarclub overslaan.'

De Egyptische activiste die op het Tahrir-plein door een politiekogel werd gedood, was volgens een woordvoerder van de Egyptische overheid 'te dun'.

Handbalster Yvette Broch Beeld Klaas Jan van der Weij
Handbalster Yvette BrochBeeld Klaas Jan van der Weij

Iedere ochtend op mobiel?

Wilt u dit overzicht iedere ochtend rond 8 uur op uw mobiel via Whatsapp ontvangen? Klik hier.

Meer over