Dinsdag 16 juni: Dit is vandaag belangrijk

De nazi-propagandamachine werkt nog steeds door, zo ontdekten Duitse wetenschappers. Verder in het nieuws: de nationale vrouwenploeg lijkt de volgende ronde wel te gaan halen en hoe zit het nou met dat 'geheime debat' over de belastingplannen? U bent zo weer op de hoogte met ons ochtendoverzicht.

Just Fontein
Speelsters van Nederland vieren de 1-1 van Kirsten van de Ven Beeld anp
Speelsters van Nederland vieren de 1-1 van Kirsten van de VenBeeld anp

Terwijl u sliep...

...stelden een groep Duits-Amerikaanse onderzoekers in wetenschappelijk tijdschrift PNAS dat de propagandamachine van het Derde Rijk een deel van de Duitsers blijvend antisemitisch heeft gemaakt.

...bleef de WK-droom van de nationale vrouwenploeg vooralsnog levend, dankzij een knap gelijkspel tegen Canada: 1-1.

... werd bekend dat Nasser al-Wuhayshi, leider van al-Qaeda op het Arabisch Schiereiland (AQAP), vrijdag in Jemen bij een droneaanval werd gedood.

...besloot de hoofdofficier van justitie in Noord-Holland dat burgemeester Bernt Schneiders van Haarlem met onmiddellijke ingang moest worden beveiligd nadat zijn auto in de brand gestoken was.

...werd de schuldbekentenis van voormalig FIFA-bestuurslid Chuck Blazer openbaar gemaakt. Blazer geldt als de kroongetuige van de Amerikaanse justitie in de zaak over corruptie bij de wereldvoetbalbond

Een + achter een artikel?

Artikelen met een + erachter zijn uiteraard gratis te lezen voor abonnees van de Volkskrant. Nog geen abonnee? Geen nood! U kunt de Volkskrant hier twee weken gratis en zonder verplichtingen proberen.

Straks in het nieuws

15:00
De 35-jarige Aurélie V. die in oktober 2013 haar kinderen Rosa van zes en Lucas van acht doodde, moet vandaag voor de rechter in Zutphen verschijnen.

19:45
De Tweede Kamer hoort een aantal deskundigen over het kabinetsbesluit om ABN AMRO weer naar de beurs te brengen. Onder anderen ABN-topman Gerrit Zalm is te gast. Lees ook een peiling onder specialisten: Is de beursgang van ABN Amro de beste optie of van de gekke? (+)

03:00
Midden in de nacht, maar Mart Smeets geeft vandaag in de Volkskrant een goede reden om toch op te blijven voor de NBA play-offs: LeBron James. 'Als Cleveland verliest, is de serie voorbij en mist LeBron James de titel, na een reeks bijna schofterig goed gespeelde wedstrijden.'

Verder vandaag:
De lidstaten van de Europese Unie zijn uiterst verdeeld over het plan van Brussel om 40.000 asielzoekers eerlijker over Europa te spreiden. Zij praten in Luxemburg voor de eerste keer over het omstreden voorstel van de Europese Commissie.

LeBron James (m) zweeft naar de basket in de vijfde wedstrijd Beeld EPA
LeBron James (m) zweeft naar de basket in de vijfde wedstrijdBeeld EPA

Mustreads

Schrijnende verhalen vandaag over de vluchtelingenproblematiek in Europa. Om te beginnen het verhaal van twee Nederlandse vrachtwagenchauffeurs (+) die vertellen over de toestanden bij de Franse kustplaats Calais, waar duizenden immigranten door proberen te reizen naar Engeland. 'De vluchtelingen klappen je spiegels in of ze slaan ze kapot. Dan kun je niet meer zien wat er bij je vrachtwagen gebeurt.'

Lees ook de analyse van correspondent Peter Giesen: 'De jungle van Calais: een symbool van Franse onmacht'. (+)

Verslaggever Ana van Es tekende het verdrietige verhaal op van de 22-jarige Syriër Mouaz (+), die vanuit Calais naar Engeland wilde zwemmen.. 'Opgetogen stuurt hij een sms'je naar zijn oom: 'Ik kan Engeland zien.' Drie weken later spoelt in Texel een lichaam aan.'

De route van Mouaz Beeld De Volkskrant
De route van MouazBeeld De Volkskrant

Bij de koffieautomaat

'Een heksenjacht. Een middeleeuwse inquisitie. Doorgeslagen politieke correctheid. Een paniekreactie.' In Engeland is met verontwaardiging gereageerd op het besluit om de biochemicus Tim Hunt op staande voet te ontslaan na een grapje over vrouwelijke laboratoriummedewerkers.

Deze kennen we allemaal: het komt het vaakst voor in en rond het huis; bij verhuizing bijvoorbeeld, of bij het werken in de tuin. 'Pats', daar schiet het 'in je rug'. Maar waar schiet het eigenlijk in, als het in je rug schiet? (+)

En de volgende fotoreeks willen we u deze ochtend niet onthouden. Soms loopt de vaste wandelroute van de bejaarde via een front, waar de Mobiele Eenheid opgelijnd staat, of een demonstratie bezig. Fotoredacteur Frank Schallmaier ontdekte ook dat sommige mensen nooit te oud zijn om een molotovcocktail te gooien.

Biochemicus Tim Hunt Beeld anp
Biochemicus Tim HuntBeeld anp
null Beeld AFP
Beeld AFP
null Beeld Getty
Beeld Getty
null Beeld ANP
Beeld ANP
null Beeld AP
Beeld AP
null Beeld EPA
Beeld EPA
null Beeld Reuters
Beeld Reuters
null Beeld Reuters
Beeld Reuters
null Beeld Reuters
Beeld Reuters
null Beeld Demotix
Beeld Demotix

Populair het afgelopen etmaal

- Teruglezen: Komt er nou een Grexit of niet?

- Groentekind is groot gegroeid (+)

- Uniek 'geheim debat' over belastingplannen

- Robbie Williams deed alle Avicii-ellende vergeten

Iedere ochtend op uw mobiel?

Wilt u dit overzicht iedere ochtend rond 8 uur op uw mobiel via Whatsapp ontvangen? Klik hier.

Meer over