Dinsdag 14 juli: dit is vandaag belangrijk

Nabestaanden van de ongewapende zwarte Amerikaan Eric Garner krijgen zes miljoen dollar schadevergoeding, spannende dagen voor het atoomoverleg en waarom is het programma We zijn er bijna! toch zo immens populair? Lees ons Ochtendoverzicht en u bent weer bijgepraat.

Beeld uit het programma We zijn er bijna! van Omroep Max. Beeld Omroep Max.
Beeld uit het programma We zijn er bijna! van Omroep Max.Beeld Omroep Max.

Terwijl u sliep...

- Iran en zes wereldmachten hadden er zeventien onderhandelingsdagen voor nodig, maar nu is het er: een akkoord over het Iraanse nucleaire programma. Dat melden een westerse en een Iraanse diplomaat.

- De nabestaanden van de ongewapende zwarte Amerikaan Eric Garner die door politiegeweld om het leven kwam, krijgen 5,9 miljoen dollar (ongeveer 5,3 miljoen euro) schadevergoeding van de stad New York.

- De Mexicaanse drugsbaron Joaquín 'El Chapo' Guzmán moet hulp hebben gehad van gevangenismedewerkers tijdens zijn ontsnapping, zo heeft een Mexicaanse minister gezegd. De klopjacht op Guzmán is in volle gang. Mexico heeft een beloning van zestig miljoen Mexicaanse peso (bijna 3,5 miljoen euro) uitgeloofd voor de gouden tip. Lees hier het profiel van de drugsbaron.

- Bierbrouwerij Heineken gaat het weer proberen in het vroegere Birma. De Nederlandse bierfabrikant heeft afgelopen weekend een brouwerij geopend in het land. De vorige keer liep dat niet goed af.

Protest tegen politiegeweld in New York City. Beeld afp
Protest tegen politiegeweld in New York City.Beeld afp

Vandaag in het nieuws

09.00 Dinsdag is de uitspraak in het hoger beroep in de zaak rond het 'grenslijk', zonder twijfel een van de meest bizarre rechtszaken van de afgelopen jaren. Wie vermoordde de Wit-Russische Katrina Kahniak, wier lijk gevonden werd in een woning in Baarle-Nassau, precies op de grens van Nederland en België? Eis: twaalf jaar. Lees hier over de zaak. (+)

14.00 De Amerikaanse ruimtesonde New Horizons zal vandaag op kleine afstand langs Pluto vliegen. Wetenschappers kijken reikhalzend uit naar dat moment, want het is de allereerste keer in de geschiedenis dat de mens een close-up van Pluto krijgt.

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken brengt vandaag tot en met donderdag een bezoek aan Israël en de Palestijnse Gebieden. Hij trapt af met een overleg met de Israëlische premier Netanyahu. Onderwerp van gesprek, het zal niemand verbazen: het vastgelopen vredesproces tussen Israël en de Palestijnen.

En natuurlijk de Tour de France. Vandaag gaat men het hooggebergte in tijdens de tiende etappe, eindigend op La Pierre-Saint-Martin. Volg alle ontwikkelingen straks via ons liveblog.

Een impressie van de New Horizons-sonde. Beeld afp
Een impressie van de New Horizons-sonde.Beeld afp

Mustreads

Zijn de Grieken er al? Nou nee. Onder zware curatele van de 'instituties' moeten de Grieken de structurele problemen te lijf gaan. Denk aan het pensioenstelsel, de privatisering van staatsbedrijven, en het verhogen van de btw. Hoe haalbaar is het allemaal? (+)

Zuster Maria Magdalena, priorin van het norbertinessenklooster Sint-Catharinadal in Oosterhout, heeft er slapeloze nachten van gehad, maar ze zijn er uit: 'Wij gaan wijn verbouwen.' Wijn? 'Bier hoort niet bij een vrouwenklooster', vindt Maria Magdalena. 'Op een gegeven moment heeft de Heilige Geest ons ingegeven dat het een wijngaard moest worden.' In 2018 moeten de eerste 50 duizend flessen op de markt komen. (+)

Het Griekenland-overleg was met 17 uur de een na langste onderhandeling uit de geschiedenis van de Europese Unie. Hoe houden die leiders dat toch vol? 'Vroeger kon je als politiek leider nog roken, drinken en af en toe de bloemetjes buitenzetten, maar nu is dat niet meer mogelijk'. (+)

Schrijver Robert Vuijsje interviewt acteur Mimoun Oaissa over zijn afkomst. 'Op de lagere school had ik de hoogste Citoscore van de klas. Ik kreeg een havo/vwo-advies. De andere studiebollen hadden allemaal vwo. Dat was een moment waarop ik dacht: hmm, waarom zou er bij mij ook havo bij staan?' (+)

Een + achter een artikel?

Artikelen met een + erachter zijn uiteraard gratis te lezen voor abonnees van de Volkskrant. Nog geen abonnee? Geen nood! U kunt de Volkskrant hier twee weken gratis en zonder verplichtingen proberen.

Angela Merkel in de auto. Beeld epa
Angela Merkel in de auto.Beeld epa
Mimoun Oaissa. Beeld Robin de Puy
Mimoun Oaissa.Beeld Robin de Puy

Voor bij de koffieautomaat

Niet eerder vroeg filmmaker Michiel van Erp zo vaak naar de gemoedstoestand van zijn protagonisten. Vonden ze het niet vervelend dat hij er was? Weten jullie zeker dat jullie dit wel willen? Van Erp wilde met zijn documentaire over MH17 vastleggen hoe je tot persoonlijke rouw komt als het hele land met je meevoelt. 'Ik maak geen emo-tv. Nergens moet de indruk bestaan dat ik een ramptoerist ben.' (+)

Televisie zonder cynisme; het bestaat nog! Je hoeft er alleen maar We zijn er bijna! van Omroep Max voor aan te zetten. In dit programma (met meer dan een miljoen kijkers) wordt een stoet caravans en campers vol oudere vakantiegangers gevolgd op een gezamenlijke buitenlandse kampeerreis van de ANWB. Waarom is dit programma zo'n succes? (+)

Filmmaker Michiel van Erp. Beeld Marie Wanders.
Filmmaker Michiel van Erp.Beeld Marie Wanders.
Scène uit We zijn er bijna! van Omroep Max. Beeld Omroep Max
Scène uit We zijn er bijna! van Omroep Max.Beeld Omroep Max

Meest gelezen

1. Teruglezen: Grieks akkoord bevat 82 tot 86 miljard voor drie jaar

2. Lees terug: Griekse minister hoopvol over steun ECB

3. Slapende jongen uit pick-up geslingerd en overleden

4. Eurogroep kiest Dijsselbloem opnieuw als voorzitter

5. Grieken zijn weer aan zet na nachtelijk akkoord

Elke ochtend op mobiel?

Dit overzicht elke ochtend op mobiel ontvangen? Klik hier.

undefined

null Beeld Peter van Straaten
Beeld Peter van Straaten
Meer over