Dino S: ik ben 'totaal niet bang'

AMSTERDAM - 'Ik ben totaal niet bang voor dit proces. Kom maar op.' Dat zei Dino S. (49) dinsdag in reactie op beschuldigingen van de aanklagers in het liquidatieproces Passage. Justitie ziet hem als opdrachtgever van de moorden op Kees Houtman, in 2005, en Thomas van der Bijl, in 2006.

Rechtbanktekening met op de voorgrond Dino S. © anp Beeld
Rechtbanktekening met op de voorgrond Dino S. © anp

De beruchte crimineel, een oud-freefighter, oogde relatief tenger. Zijn donkere haar was kortgeknipt, hij droeg een lichtpaars wollen truitje en een spijkerbroek. Tijdens de zitting maakte hij aantekeningen en overlegde hij vrij ontspannen met zijn advocaten.

Het was zijn eerste publieke optreden sinds hij eind augustus werd opgepakt in Amsterdam. Hij had zich jarenlang verborgen gehouden op schuiladressen.

'Ik ben onschuldig', zei hij met een stevig Amsterdams accent. Hij vertelde de rechtbank dat hij in 2006 besloot onder te duiken nadat hij was benaderd door een misdaadverslaggever van De Telegraaf. De journalist zei volgens S. dat hij wilde praten over 'oude drugszaken', waarvoor hij op korte termijn gearresteerd zou worden.
Vanwege deze grote drugszaak is S. eind 2009 bij verstek veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf. Begin volgend jaar dient het hoger beroep tegen dit vonnis.

Tijd nodig
Net als zijn advocaten betoogde de verdachte dat hij veel tijd nodig heeft om zich voor te bereiden op het liquidatieproces.
'Het gaat niet om een winkeldiefstalletje. Ik wil het hele dossier lezen. Dat kan alleen overdag, in een dossiercel. Ik mag al die papieren niet in mijn cel bewaren, vanwege de brandveiligheid.'

Het liquidatieproces, over een reeks (geplande) moorden in de onderwereld, loopt sinds februari 2009. Er zijn nog tien andere verdachten, inclusief kroongetuige 'Vieze Peter'. Het strafdossier is zo'n vierhonderd ordners dik.

Het Openbaar Ministerie had de rechtbank gevraagd S. mee te nemen in de lopende rechtszaak, omdat dat efficiënter is. Dit verzoek is toegewezen.

Zeven maanden
S. en zijn advocaten, Bénédicte Ficq en Leon van Kleef, krijgen zeven maanden de tijd om zich in het dossier te verdiepen. Dat is veel langer dan de tijd die ze volgens de aanklagers nodig zouden hebben.
Advocaat Ficq zei na de uitspraak dat ze 'gematigd tevreden' is. Ze had gewaarschuwd dat haar cliënt geen eerlijk proces krijgt als er met het proces te veel haast wordt gemaakt.

Het liquidatieproces zal minstens vier maanden vertraging oplopen, zo verwacht het Openbaar Ministerie. De aanklagers hopen uiterlijk in juli 2011 hun strafeisen te formuleren.

Advocaten van medeverdachten vinden dat het liquidatieproces te lang duurt. Maandag besloot de rechtbank dat een van de 'mindere goden' in het proces, Sjaak B., thuis het vonnis mag afwachten, na 3,5 jaar in voorlopige hechtenis te hebben doorgebracht.
Andere verdachten willen dat ook; over hun verzoeken wordt binnenkort beslist.

Meer over