Dik drie ton voor plan om euro te laten verdwijnen

Een pijnloos vertrek uit de euro is mogelijk. Tenminste, dat vindt een Londense denktank die als zeer eurosceptisch bekend staat. Zij heeft donderdag een prijs, de zogenoemde Lord Charles Wolfson Award, groot 250 duizend pond (315 duizend euro) uitgekeerd aan de Britse consultant Robert Bootle en zijn team van Capital Economics, die hiervoor een plan hebben opgesteld.

AMSTERDAM - Volgens het plan - dat andere eurosceptici in Europa zoals Geert Wilders een hart onder de riem wil steken - moet een land dat de euro wil verlaten zulks drie dagen voor de eigenlijke datum bekendmaken - liefst op een vrijdag.

Er moet dan op maandag een nieuwe munt worden ingevoerd waar euro's één tegen één voor de nieuwe/oude munt kunnen worden omgewisseld, bijvoorbeeld één drachme voor één euro. Ook alle lonen, prijzen, leningen en spaartegoeden zullen op die wijze worden omgezet. Daarna zal het land moeten accepteren dat de nieuwe eigen valuta snel veel waarde zal verliezen.

De overheidsschuld zal ook worden omgezet in de nieuwe munt, wat ertoe zal leiden dat de overheid zal moeten onderhandelen met de schuldeisers die bereid moeten zijn een deel van de schuld af te schrijven. De munten zullen niet in een weekeinde kunnen worden geslagen en de bankbiljetten niet worden gedrukt. Daarom zullen kleine hoeveelheden euro's nog zes maanden geldig blijven.

'Mensen mogen het oneens zijn over de vraag of een vertrek uit de euro een goede zaak is, maar onze bijdrage aan de Wolfson Prize heeft aangetoond dat het mogelijk is', aldus winnaar Roger Bootle. Hij verwacht dat Griekenland nog voor het einde van dit jaar de eurozone zal hebben verlaten.

In totaal hadden 425 mensen een plan ingezonden voor de prijs. Eerder dit jaar kreeg een Nederlandse jongen al een prijs voor zijn plan om de Griekse schuld als stukken van een pizza te verhandelen. Bootles plan verschilt daar niet zoveel van, hoewel hij de details nader heeft uitgewerkt.

De denktank die de prijs uitkeert, wordt gesponsord door Simon Wolfson, kleinzoon van Lord Wolfson, en steenrijke eigenaar van de modeketen Next. 'Wij willen laten zien dat hoe meer er wordt nagedacht over de ineenstorting van de euro, hoe minder schadelijk die zal zijn. De huidige pogingen van de eurozonelanden om de munt te stabiliseren, hebben niets meer opgeleverd dan dat onhoudbare schulden van de zwakke eurolanden door de rijke worden geherfinancierd', aldus Wolfson.

undefined

Meer over