nieuws

Dijsselbloem grijpt naast topbaan bij IMF: Bulgaarse Georgieva voorgedragen als nieuwe directeur

Jeroen Dijsselbloem wordt geen directeur van het Internationaal Monetair Fonds. In een tweestrijd met de Bulgaarse kandidate Kristalina Georgieva verloor de Nederlander de tweede en laatste stemming onder 27 EU-lidstaten. Vijftien landen stemden voor de Bulgaarse en twaalf voor Dijsselbloem, meldt een betrokkene. 

Jeroen Dijsselbloem. Beeld null
Jeroen Dijsselbloem.

Kort na 21.00 uur vrijdagavond erkende de voormalige Eurogroep-voorzitter zijn nederlaag en feliciteerde hij zijn concurrente in een tweet en wenste hij haar veel succes. Het duurde wel even voordat de supporters van Dijsselbloem zich neerlegden bij de uitslag van de stemming. Het getouwtrek over de opvolging van IMF-directeur Christine Lagarde ging nog enkele uren door nadat de uitslag van de tweede stemronde om 18.00 uur bekend was. Pas na veel telefonisch overleg en een teleconferentie om 20.00 uur schaarden alle EU-landen zich achter Georgieva.

Georgieva werden vooraf al grotere kansen toegedicht dan Dijsselbloem, omdat zij leek te kunnen rekenen op de steun van de acht Oost-Europese lidstaten en de meeste Zuid-Europese landen. Ook Frankrijk stond achter haar kandidatuur. Dijsselbloem heeft waarschijnlijk de stemmen van Duitsland, de Baltische en Scandinavische landen binnengehaald.

Dat het Verenigd Koninkrijk niet deelnam aan de stemming, heeft waarschijnlijk nadelig voor de Nederlandse oud-minister uitgepakt. Hij had daardoor slechts één grote lidstaat achter zich. De winnaar moest niet alleen de meeste landen achter zich zien te krijgen, maar ook een meerderheid van de Europese bevolking. De landen die op Dijsselbloem stemden vertegenwoordigen 43 procent van de EU-inwoners, de achterban van Georgieva 57 procent.

Haar ouders maakten alleen de middelbare school af, nu wordt deze Bulgaarse voorgedragen als directeur van het IMF

Het is nog de vraag of de andere lidstaten van het IMF de leeftijdsgrens voor de directeur voor Georgieva willen verruimen. Een profiel van de Bulgaarse Georgieva (65). 

Kristalina Georgieva. Beeld null
Kristalina Georgieva.

Handdoek in de ring

De eerste stemronde ging vrijdagochtend tussen vier genomineerden. Naast Dijsselbloem en Georgieva waren dat de Finse oud-eurocommissaris Olli Rehn en de Spaanse minister van Economische Zaken, Nadia Calviño. De Portugese Eurogroep-voorzitter Mário Centeno meldde zich donderdagavond al af voor de eindstrijd om de kans op consensus tussen de EU-landen te vergroten.

Na de eerste stemming gooide ook Calviño de handdoek in de ring, waarschijnlijk omdat zij de minste stemmen had gekregen. Vlak voor de tweede stemronde haakte ook Rehn af. De PvdA’er heeft mogelijk zijn glazen ingegooid doordat hij zich als Eurogroep-voorzitter vaak kritisch uitliet over landen met grote begrotingstekorten. Ook Dijsselbloems strenge opstelling tegenover Griekenland en Cyprus tijdens de eurocrisis heeft kwaad bloed gezet in Zuid-Europa.

Georgieva, een milieu- en ontwikkelingseconoom, is geen begrotingshavik en daarom beter te pruimen voor de zuidelijke lidstaten. Met haar zou de EU een risico nemen. Zij is bijna 66 en volgens de IMF-statuten mag de directeur bij benoeming niet ouder zijn dan 64. Landen uit Azië, Afrika en Latijns-Amerika, die het Europese monopolie op het benoemen van de IMF-baas graag willen doorbreken, kunnen Georgieva’s leeftijd aangrijpen om haar af te serveren en een niet-Europese directeur te benoemen.

Meer over