Dijsselbloem en Varoufakis in de clinch over 'naderende deal'

De uitspraken van de Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis over een naderende deal tussen Griekenland en de andere eurolanden zijn 'volstrekt onjuist'. Dit heeft eurogroepvoorzitter en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem vandaag op het Binnenhof gezegd na de wekelijkse ministerraad.

Varoufakis (links) en Dijsselbloem Beeld afp
Varoufakis (links) en DijsselbloemBeeld afp

Varoufakis heeft vandaag gezegd dat een deal dichtbij is. 'Dat is volstrekt uit zijn duim gezogen. Er zijn geen nieuwe voorstellen naar Athene gegaan', reageerde Dijsselbloem. 'En we zijn niet dichtbij een oplossing.' Pas na het referendum van zondag wordt er verder gepraat met de Grieken, aldus de eurogroepvoorzitter.

'We praten gewoon niet meer. Het is klaar. Alle voorstellen zijn van tafel', zei Dijsselbloem gisteren al in een gesprek met de Volkskrant.

Varoufakis deed de uitspraken eerder vandaag tegen het Ierse radiostation RTE Radio. Hij zei dat ongeacht de uitslag van het referendum een deal zal worden bereikt. 'Ik kan je verzekeren dat we deze week heel behoorlijke voorstellen van Europa hebben ontvangen en dat een deal zo goed als rond is', verklaarde de Griek.

Tekst loopt door onder de foto's

Een oudere man huilt omdat hij zijn pensioengeld niet kan ontvangen Beeld afp
Een oudere man huilt omdat hij zijn pensioengeld niet kan ontvangenBeeld afp
Poster met 'oxi' (nee) Beeld afp
Poster met 'oxi' (nee)Beeld afp
Een bushokje waar met 'nai' (ja) erop wordt ondergespoten door jongeren die campagne voeren voor het nee-kamp ('oxi') Beeld epa
Een bushokje waar met 'nai' (ja) erop wordt ondergespoten door jongeren die campagne voeren voor het nee-kamp ('oxi')Beeld epa

Verschillende interpretaties

Over het referendum heerst veel onduidelijkheid, niet in de laatste plaats bij de Grieken zelf. Uit de verslagen van Volkskrantjournalisten Sarah Venema en Carlijne Vos blijkt dat veel Grieken geen idee hebben waar ze exact over stemmen.

Premier Tsipras probeert zijn volk ervan te overtuigen dat een 'nee' beter is voor de onderhandelingspositie van de Grieken. Volgens hem heeft de volksraadpleging niets met een eventueel vertrek uit de eurozone te maken.

In Brussel ziet men een 'nee' juist wel als een stem tegen de euro. Bovendien lijkt de kans op overeenstemming niet groter, zoals Tsipras verkondigt, maar juist kleiner te worden als het volk tegen de - inmiddels verlopen - voorstellen van de geldschieters stemt.

Dijsselbloem heeft gezegd dat bij een nee verder overleg vrijwel zeker is uitgesloten. 'Eén illusie moet van tafel: bij een 'nee' is het niet mogelijk om opnieuw te onderhandelen over soepelere maatregelen. Dat kan gewoon niet. Als je Griekenland op orde wilt brengen - de begroting, de economische structuur, het doorbreken van vriendjespolitiek - dan zul je ingrijpende maatregelen moeten nemen. Als de bevolking dat type maatregelen fundamenteel afwijst, dan kúnnen we geen steun verlenen. Dan heeft het gewoon geen zin', aldus de bewindsman.

Europese Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker ziet een 'nee' als een stem tegen de euro en Europese samenwerking. De vicepresident van de ECB liet vandaag weten dat de bank opnieuw zal analyseren wat er met de financiële hulp aan Griekse banken gebeurt na het referendum van zondag.

De Volkskrant sprak met Dijsselbloem

'Er zijn cynici die zeggen dat de Grieken proberen te bewijzen dat de onderhandelingen gewoon doorgaan en het referendum hun positie daarin verstevigt. Om die illusie weg te nemen hebben we besloten niet meer in te gaan op Griekse voorstellen.' Dat zei Dijsselbloem gisteren tegen de Volkskrant. 'We praten gewoon niet meer. Het is klaar. Alle voorstellen zijn van tafel.'

Een vlag van de Europese Unie wordt verbrand in Athene Beeld afp
Een vlag van de Europese Unie wordt verbrand in AtheneBeeld afp
Meer over