Dijsselbloem en Mansveld op ramkoers

De ministeries van Financiën en Infrastructuur en Milieu zitten niet op één lijn in de afwikkeling van de hogesnelheidstrein Fyra. Publicaties in het Belgische dagblad De Morgen en de reacties daarop wijzen op gebrekkige onderlinge communicatie aan Nederlandse zijde en tegenstrijdige signalen in de richting van de Belgen.

DEN HAAG - Minister Dijsselbloem van Financiën maakte vorige week stekelige opmerkingen over de bekendmaking op 31 mei door het Belgische spoorbedrijf dat het stopte met de Fyra. Dat had hem onaangenaam verrast. Op 5 juni zei hij dat hij 'not amused' was geweest over het 'versnelde besluit' en dat het Nederland onder 'enorme druk' had gezet om hetzelfde te doen.

Op zijn beurt toonde topman Descheemaecker van het Belgische spoorbedrijf NMBS zich geïrriteerd. De schrik van Dijsselbloem was volgens hem te wijten aan 'een interne fout' in het Nederlandse kabinet. Staatssecretaris Mansveld (Spoor) wist al op 28 mei van het besluit, maar had haar collega daarvan niet op de hoogte gebracht. Dat was miscommunicatie één aan Nederlandse zijde.

Maar, liet de NMBS weten, de Nederlanders hadden reeds hun verontschuldigingen aangeboden voor de opmerkingen van Dijsselbloem. Ten bewijze citeerde De Morgen uit een mail van de directeur Spoor van Infrastructuur en Milieu. 'De uitspraken moeten op een jammerlijk misverstand berusten', schreef deze. 'Ik heb dit ook al opgenomen met het ministerie van Financiën. Het is hen nu duidelijk hoe het proces daadwerkelijk is gelopen.'

De woorden van de topambtenaar van Infrastructuur en Milieu worden door Financiën vierkant tegengesproken. Dijsselbloem wist niets van die mail, reageert een woordvoerster, die is ook niet namens hem verstuurd en hij is het met de strekking niet eens. 'De minister heeft niets om verontschuldigingen voor aan te bieden en heeft dat dus ook niet gedaan.' Miscommunicatie nummer twee. Infrastructuur en Milieu wilde niet reageren.

undefined

Meer over