Digitale fietsverhalen

In de onzichtbare kelders van de wereldwijde bibliotheek die Internet heet, is heel wat reisinformatie te vinden. Tik op het World Wide Web in een geavanceerd zoekprogramma als SavvySearch of Alta Vista de naam in van een land, streek of stad en in negenennegentig van de honderd gevallen word je...

ROLF BOS

Verkeersbureaus van de grote vakantielanden zijn inmiddels aanwezig, sneeuwinformatie voor de wintersportlanden is up-to-date, de grote touroperators bieden hun waar aan, de onvermijdelijke ANWB is er (met een nieuwe site, waarop binnenkort onder meer het maandblad Reizen is te lezen) en ook Ad Latjes ontbreekt niet.

De wegwijzers steken in alle richtingen. Reisbladen zijn er volop: Going Places, Travel Matters, Ravage - Swiss Climbing Magazine en Outside Online bijvoorbeeld. Handig zijn de pagina's die Marco van Uden heeft gemaakt met informatie over internationale treinen. Het moet monnikenwerk zijn geweest om al deze timetables uit te zoeken. De vraag dringt zich op waarom hij dit deed, want niemand betaalt hem voor dit nuttige werk. Alles op het net is gratis.

Het Internet is een grote kast met folders, gidsen en brochures, een digitale Vakantiebeurs, die op elk moment is op te roepen. Meer dan dat is het vaak ook niet. Internetgoeroe's die voorspellen dat de digitale snelweg het reizen zelf zal gaan vervangen, zijn te optimistisch. Een lullig plaatje van de Taj Mahal in Agra op het computerscherm valt nu eenmaal in het niet bij the real thing. Wel moeten reisagenten op hun tellen passen: de digitale snelweg werkt een rechtstreeks contact tussen leverancier en consument in de hand. Bij het Amerikaanse CompuServe uit Ohio kan de reiziger nu al regelrecht zijn bed en vliegtuigstoel boeken.

Is de gebruiker van het 'foldertjes-net', het World Wide Web, vooral passief aanwezig op Internet, ècht leuk, interactief en ook informatief wordt het bij de vele nieuwsgroepen op het netwerk. Inmiddels zijn er veel nieuwsgroepen voor buitensporters. Vooral Engelstalig, maar de laatste tijd ook meer in het Nederlands. De nieuwsgroep nl.wandel is sinds 15 november actief. Iedereen kan meedoen, een Internet-aansluiting en een nieuwslees-programma voldoen. De nieuwsgroep over wandelen is nog jong - echte diepgravende discussies over onverhard lopen, boze boeren, dwarse waterschappen en nutteloze hekken worden nog niet gevoerd.

Tot nog toe is nl.wandel vooral een echt prikbord, zoals je ze in de supermarkt wel ziet. Vragen over de ideale wandelhandschoenen worden er gesteld (en beantwoord: die van de HEMA schijnen prima te voldoen, het filiaal in Leeuwarden heeft er 'nog een stuk of zes'). Ook worden er vragen gesteld over lichtgewichttenten. Ene Thomas beveelt de eenstokker Bever Mier aan.

Nl.wandel is nog jong (en bovendien zeer Nederlands), bij alt.rec.camping (Amerikaans) gaat de discussie over hoogtemeters, worden ruige reismaatjes gezocht, en vraagt iemand zich af of het in de Amerikaanse Adirondack Mountains in het voorjaar veilig kamperen is, de blackflies aldaar baren hem nogal zorgen.

In rec.backcountry - zeg maar het Amerikaanse equivalent van nl.wandel - kan de discussie gaan over naaktlopen in de vrije natuur en vraagt Howard zich af of er iemand is die in maart met hem de Presidential Mountains in New Hampshire wil beklimmen. Dave legt even verder het verschil uit tussen een haversack, een knapsack en een rucksack, en voert en passant ook de klettersack op.

Weer verder op het digitale wandelpad wordt de vraag gesteld (en meteen beantwoord), of de grizzly-beer gevaarlijk is voor buitensporters. Ja, dat is ie, maar de meeste ongelukken bij het buitensporten vinden toch plaats op de heenweg of terugweg naar of van de vrije natuur - in de auto dus. Minder gevaarlijk voor de buitensporter: spotted fever, giftige paddestoelen en het per ongeluk afgeschoten geweer.

In de (Engelse) nieuwgroep uk.rec.climbing worden vier deelnemers gezocht die mee willen op een klim- en ski-expeditie in het Atlas-gebergte van Marokko. Alle maaltijden zijn vegetarisch, de prijs ligt tussen de vijfhonderd en duizend dollar. G. Heath wil bergen in Mexico gaan beklimmen, en vraagt eenieder informatie door te geven over de Orizaba, de Popocatépetl of de Ixtacihuatl: 'Will be greatly appreciated.'

Het leukst is het Internet als de verhalen van ongewone reizen op het scherm verschijnen. Het net is immers democratisch, iedereen kan zijn reisverslag kwijt. Hier geen strenge eindredacteur van reiskatern of reismagazine die het ingezonden opstel per kerende post terugstuurt. Ook lengte speelt geen rol, het Internet-reisverhaal beslaat dan ook vaak schermen vol tekst, compleet natuurlijk met gedigitaliseerde dia's en kaartjes.

Vooral de wereldfietsers hebben het Internet ontdekt. Fietsen in Albanië bijvoorbeeld ('Na een ouzootje en acht uur slapen in kamer 306, fietsen we door een bleke ochtend'). Henk Vos schreef een heerlijk stuk onder de titel 'Per Kwantumfiets de Himalaya in': prijs 349 gulden, fietservaring: 0,0. Het verhaal begint overigens op het vliegveld en in de taxi.

Daarna wordt er wel degelijk door Henk gefietst. Ook hier plaatjes: het eerste is natuurlijk van de fiets zelf, waarvan de lagerbouten even verderop 'te strak' blijken te zijn. Het vervoermiddel gaat na afloop niet mee terug naar Nederland, op de allerlaatste dag verdwijnt het in de trein. 'Dus als iemand nog eens in New Delhi een zwarte Kwantum Ranger met disco-spikkels ziet rijden. . .'

Soms hebben de reisverhalen op het net onvermoede Kerouac-kwaliteiten. Drie Amerikaanse jongens schreven hun (Web-)verslag onder de kop Three Dudes Tour The USA: 'We stop in Gallup NM for gas, and to refill the cooler with soda and ice.' Volgende zin: 'We stop in Santa Rosa, NM, for gas.' Een alinea verder: 'We stop again in Amarillo TX, for a quick rest, and then move on towards home.' Het zou een song van Bruce Springsteen kunnen zijn, maar het is een doodgewoon Internet-reisverhaal.

Meer over