Dierenstaart

Ook barbaren kunnen treuren om een dode geliefde. Krijger Conan verloor in Conan the Barbarian (1982) zijn vriendin Valeria en worstelt in Conan the Destroyer nog steeds met haar dood. Als de boze koningin Tamaris hem tegen een wederdienst Valeria's verrijzenis belooft, stemt de door verdriet verblinde Conan in. Hij moet Tamaris' maagdelijke en beeldschone puberdochter Jehnna naar het kasteel van tovenaar Toth-Amon begeleiden, waar ze iets voorbestemds zal doen met een of ander juweel. Conan weet niet dat Jehnna uiteindelijk zal worden geofferd en dat hij zelf meteen na het voltooien van zijn missie zal worden gedood. Spanning alom dus in dit tegenwoordig moeilijk serieus te nemen, maar genietbare zwaard-en-sandalen-spektakel. Amusanter dan de tjokkende plot zijn de grimassen die Conan trekt telkens wanneer hij zijn tegenstanders aan het zwaard spiest en het Oostenrijks accent waarmee hoofdrolspeler Arnold Schwarzenegger zijn primitieve teksten oplepelt. Grace Jones hangt als Zula de ongetemde amazone uit; haar amper aanwezige kostuum moet haar zo mogelijk nog wilder maken, tot en met de tussen haar billen bungelende dierenstaart. Mooi is het camerawerk van veteraan Jack Cardiff, die telkens letterlijk de positie van Conans slachtoffers inneemt. Pluspunten ook voor de kleurrijke belichting en de feeërieke animatie waarmee de monstervogel van de tovenaar wordt verbeeld. Daar staat dan weer tegenover dat Tracey Walter verschrikkelijk irritant is als Conans klunzige schildknaap en dat de destijds 14-jarige Olivia d'Abo als Jehnna nogal ongemakkelijk pronkt met haar nauwelijks bedekte borsten. Ook moet je er tegen kunnen dat de hoofdmelodie van Basil Poledouris' bombastische muziek nog lang door je hoofd blijft zeuren.

Conan the Destroyer (Richard Fleischer, 1984)

RTL7, 20.30-22.35 uur.

undefined

Fool's Gold

(Andy Tennant, 2008) In 2003 vormden Matthew McConaughey en Kate Hudson een aantrekkelijk stel in de komedie How to Lose A Guy in 10 Days. De twee mochten vijf jaar later op herhaling in Fool's Gold, een actiekomedie over de zoektocht naar een 18de-eeuws scheepswrak met een schat aan boord. De film leent flink van eerdere schatgraverfilms als After the Sunset en is volgestouwd met gebruinde lichamen, actie op en onder water, flauwe seksuele toespelingen, rare bijrollen en clichés in alle soorten en maten.

Net5, 20.30-22.45 uur.

undefined

Star Wars: Episode VII - Return of the Jedi

(Richard Marquand, 1983) De tweede Death Star is in de maak en Luke Skywalker moet Han Solo bevrijden uit de greep van de monsterlijke Jabba the Hutt. De zesde film in de Star Wars-chronologie, maar de derde die werd gemaakt, als vervolg op Star Wars en The Empire Strikes Back. In vergelijking met zijn voorgangers viel Return of the Jedi tegen, maar naast The Phantom Menace en Attack of the Clones is het een meesterwerk.

Fox, 22.00-00.55 uur.

undefined

Les bonnes femmes

(Claude Chabrol, 1960) Licht sarcastisch portret van winkelmeisjes die de sleur doorbreken met fantasieën. Ieder streeft haar eigen droom na: Jane valt voor een soldaat, Ginette zoekt haar ontsnapping in het cabaret; Rita wil een overzichtelijk burgermansbestaan en Jacqueline zet haar zinnen op een knappe motorrijder. Claude Chabrols vierde film flopte destijds, maar geldt als een van de mooiste eerstelingen van de nouvelle vague - de frisse wind die vanaf eind jaren vijftig het stof van de Franse cinema afblies. Volgens sommigen, onder wie de meester zelf, is dit Chabrols beste film. Nederlands ondertiteld.

TV5, 23.55-01.35 uur.

undefined

Meer over