Diepe val beurzen na bomaanslagen Madrid

De Europese beurzen boekten donderdag zonder uitzondering grote verliezen, naarmate de omvang van de bomaanslagen in Madrid duidelijk werd. De Nederlandse AEX-index was met een verlies van bijna 3 procent op 344,05 punten een van de grootste dalers onder de Europese beursgraadmeters....

De bomaanslagen vergrootten de angst voor terrorisme op de beurzen. Vooral de luchtvaartmaatschappijen zijn daarvoor erg gevoelig. Zo verloor British Airways een partner van het Spaanse Iberia bijna 10 procent van zijn beurswaarde, en daalde het Duitse Lufthansa 5 procent. KLM zakte zo'n 4 procent.

Fortis presenteerde in Brussel zijn cijfers over het afgelopen boekjaar. De bankverzekeraar kon een verviervoudiging van de winst melden, maar maakte daarmee geen indruk op de beleggers. Het aandeel zakte ruim 4 procent tot 17,89 euro.

De verzekeraars stonden sowieso onder druk. De terreuraanslagen duwden de koersen van de Europese verzekeringshuizen allemaal in het rood. In Nederland waren ING (min 3,7 procent) en Aegon (min 3,6 procent) de pineut. Aegon presenteert vandaag zijn cijfers over 2003.

Twee lokale fondsen maakten donderdag hun resultaten bekend. De bouwer Heijmans verloor op de beurs 5 procent, nadat het een winstdaling van bijna eenderde presenteerde. Bovendien verwacht het Bossche bedrijf voor het lopende jaar een 'aanzienlijk lagere winst.' Kas Bank, de bank van de effectenbranche, zag zijn nettowinst zelfs met 75 procent kelderen. Het aandeel verloor daarop ruim 7 procent.

Meer over