Diepe crisis in politiek steppenland Mongolië

Mongolië is verwikkeld in een diepe politieke crisis. Bij een temperatuur van -30 graden bestormden zo'n 1500 betogers donderdag het hoofdkwartier van de ex-communistische partij MPRP....

Eerder deze week traden tien van de zeventien ministers uit het Mongoolse kabinet af. De Grote Hural, het parlement van de dunbevolkte steppenland, sprak zich vrijdag uit over de aftredingen.

De ministers die collectief ontslag namen, zijn allemaal lid van de MPRP. Officieel stapten ze op uit onvrede met het beleid inzake corruptiebestrijding, werkloosheid en armoede. Ze verwijzen ook naar de economische groei, die onder de huidige regering van tien naar zes procent is gedaald, terwijl de inflatie drastisch steeg. Mongolië, ingeklemd tussen giganten China en Rusland, is een van de armste staten ter wereld. Het land kent een scherp economisch verval sinds het radicale vrije markthervormingen doorvoerde in de jaren '90, en is naarstig op zoek naar buitenlandse investeerders om de mineraalrijke bodem te exploiteren. De infrastructuur laat echter vaak te wensen over en ook corruptie en nepotisme tieren welig in de voormalige Sovjetstaat.

Dat is ook precies wat premier en ex-journalist en ex-dissident Tsakhiagiin Elbegdorj van de Democratische Coalitie de voorzitter van de MPRP, Nambar Enkhbold, verwijt. Volgens de Democratische Coalitie is het collectieve ontslag een poging om Elbegdorj van een grootschalig corruptie-onderzoek te halen, dat zich in het bijzonder richt op het Ulaan Baatar-Fonds.

Dat fonds beheert het geld voor de hoofdstedelijke diensten Openbaar Vervoer en Gemeente-uitgaven. Voor beide diensten was de burgemeester van de hoofdstad tot voor kort alleen verantwoordelijk. En die heet Nambar Enkhbold.

Meer over