Diefstal opgelost van beroemde viool

De Russische politie heeft een diefstal opgelost van twee zeldzame muziekinstrumenten die een waarde van 2,4 miljoen gulden vertegenwoordigen, waaronder een historische Stradivarius die ooit aan de beroemde Russische violist David Oistrach toebehoorde....

AP

MOSKOU

De viola van Stradivarius en een viool van de Oostenrijker Jakob Steiner verdwenen in mei 1996 uit het muziekcultuurmuseum in Glinka. De politie vond de instrumenten terug in een huis in Sotsji aan de Zwarte Zee en bracht ze dinsdag terug naar Moskou.

Museumcurator Amiran Oganezov bevestigde de echtheid van de instrumenten meteen op het vliegveld en kuste de Stradivarius zelfs. Ten tijde van de diefstal had het museum een modern veiligheidssysteem, maar de kast waar de instrumenten in lagen was alleen van glas. De dieven slaagden erin de instrumenten binnen vijf minuten mee te nemen en wisten onopgemerkt te ontkomen.

De politie wist de zaak op te lossen nadat in oktober vorig jaar enkele mensen waren gearresteerd op verdenking van diefstal van tweehonderd historische manuscripten uit de staatsbibliotheek. Omdat er overeenkomsten tussen de zaken waren bleef de politie doorvragen. Uiteindelijk legden de verdachten een bekentenis af.

De Stradivarius, in 1671 gemaakt, was eigendom van de Belgische koningin Elizabeth, die hem naliet aan de violist David Oistrach. Toen Oistrach in 1974 stierf in Amsterdam, gaf zijn weduwe het instrument aan het museum.

Ironisch genoeg werd de viola in de jaren '80 nog gebruikt in een televisieserie over een diefstal van een viool.

Meer over