Die halve zolen zijn Nederland niet

De ingezonden brieven van donderdag 25 mei.

Sylvana Simons. Beeld anp
Sylvana Simons.Beeld anp

Die halve zolen zijn Nederland niet

'Een zwarte vrouw heeft een mening en Nederland panikeert', stelt S. Cankaya (O&D, 25 mei) Verschrikt kijk ik naar buiten en surf snel langs de bekende actualiteitenkanalen om nieuws, beelden en duiding van de panikerende massa, de ontwrichte maatschappij en de woedende menigten te verkrijgen, maar de mensenmassa's op de Dam of het Malieveld ontbreken en de aangekondiging blijkt schromelijk overdreven

Een mevrouw met een publieke carrière doet een politieke uitpraak en een stuk of wat halve zolen gaan helemaal los op Twitter. Dat was ook gebeurd als ze wit was geweest. De 'tering'-zus en 'tyfus'-zo's waren er niet minder om geweest.

In dit geval bood de huidskleur gelegenheid tot een heel arsenaal aan racistische narigheid. Dat is verwerpelijk, maar nauwelijks verassend voor een medium dat erop is gericht vanuit de onderbuik dingen te roepen. Die halve zolen zijn echter Nederland niet. Twitter is for twits, dacht ik vroeger, maar daar ben ik inmiddels vanaf gestapt. Twitter is for twats, klojo's.

Renate Meijer, Enschede

Dag zwarte Piet

Directeur NTR Paul Römer zegt naar aanleiding van het vertrek van 'pieten' Erik van Muiswinkel en Jochem Myjer uit het Sinterklaasjournaal dat de NTR een neutrale omroep is die zich niet laat beïnvloeden door actiegroepen of politici. Dat is een non-argument, want het Sinterklaasjournaal handhaaft zwarte Pieten.

Niks neutraal, dus.

Miriam Wesselink, Wassenaar

Erik van Muiswinkel. Beeld anp
Erik van Muiswinkel.Beeld anp

Structurele discriminatie

Mijnheer Römer, NTR-directeur: dus u wilt weerspiegelen wat er speelt in de maatschappij in het Sinterklaasjournaal? Waarom weerspiegelt u dan de realiteit niet dat een wezenlijk deel van de Nederlandse bevolking zich gekwetst voelt door black-facing? In plaats van een Nipkowschijf verdient de NTR het dat iedereen die het niet met uw realiteit eens is belastingteruggave kan eisen. Het is immers geen taak van de publieke omroep om structurele discriminatie door te geven.

Maria Hoet, Amsterdam

Diep geworteld racisme

Vrijwel dagelijks confronteert de Volkskrant ons middels interviews, columns en opiniërende stukken met het feit dat de blanke mens behept zou zijn met, zoals Sinan Cankaya het noemt, een diep geworteld racisme (O&D 25 mei).

Zelfs een cabaretier als Van Muiswinkel, waarbij je door de aard van zijn werk toch enige relativering mag verwachten, trekt zich terug als 'Hoofdpiet' in het Sinterklaasjournaal, omdat sommige mensen zwarte Piet als kwetsend en racistisch zien.

Daarbij wordt vaak het slavernijverleden aangehaald. De gekleurde mens zou nog steeds lijden onder het lot dat eeuwen terug zijn voorouders hebben moeten doorstaan.

Aan die onderbouwing ging ik ernstig twijfelen toen in maart dit jaar Radio 1 Surinamers op de Albert Cuyp en in de Bijlmer vroeg naar hun reactie op het feit dat de krijgsraad in Suriname weer uitstel vroeg in verband met de rechtsgang van de decembermoorden.

De reacties waren unaniem: dat is zo lang geleden, we moeten niet stil staan bij vroeger, maar vooruit kijken, dat zijn zaken die mij echt niet interesseren. Terwijl het hier gaat om recent onrecht, aangedaan door mensen uit de eigen etnische groep.

Ik vraag mij dan ook af of wij zelf niet bezig zijn binnen onze schuldcultuur dit 'slachtofferschap' te cultiveren.

Wilbert van Rijen, Holthees

76 criminelen

In de zaak van de droomdeal die de Belastingdienst 10 miljoen opleverde (Ten eerste, 25 mei), heb ik het volgende voorstel: mocht het zover komen dat de staatssecretaris de naam van de mogelijk criminele tipgever moet vrijgeven, verplicht hem dan ook de namen van de 76 criminele zwartspaarders openbaar te maken die stiekem een spaarpotje van 33 miljoen in Luxemburg hadden verstopt. Ere wie ere toekomt!

Menno Hessels, Utrecht

Zomerstop

De komende maanden zendt de publieke omroep geen talkshows uit. De NPO weet wat goed is voor het kijkerspubliek. We krijgen weer een overdosis sport, waarbij voetbal (ik word er doodziek van) uiteraard dominant aanwezig zal zijn. Eeuwig zonde dat we Eva Jinek nu moeten missen. Na een seizoen Jeroen Pauw was zij in voorgaande jaren een verademing als gastvrouw en interviewer.

Aad Kooijman, Woerden

Aanrader

'Het moet anders', schreef Aleid Truijens, maak een (Nederlands) examen dat een beroep doet op, onder andere, analytisch vermogen (Ten eerste, 21 mei). Voor Nederlandse leerlingen woonachtig in het buitenland die een International Baccalaureate-examen doen, geldt dit al een aantal jaren: één van de opdrachten is het schrijven van een analyse over een literaire tekst, al dan niet met twee begeleidende vragen.

Ik begeleid, als docent Nederlands, al jaren dit soort leerlingen via Skype en zie hun analytisch vermogen groeien. Daarnaast krijgen ze gevoel voor woordkeus, toon en beeldspraak en, en passant, wordt er bij de correctie nog even goed gelet op spelling en interpunctie. Klachten? Ja, natuurlijk ook wel, ze snappen wel eens een woord niet - ze wonen per slot van rekening vaak al jaren in het buitenland - en ze vinden de tekst wel eens saai, maar 'ondoenlijk', 'irrelevant' of 'rampzalig' heb ik nog nooit gehoord. Misschien kan het Cito zich eens over een IB-examen buigen. Aanrader!

Carola Romein, Castricum

Bonnetje

Premier Rutte moet tegen Ard van der Steur zeggen dat als hij nog een greintje politiek respect heeft, hij moet aftreden. Vervolgens wordt een bewindsman aangesteld met als opdracht de ontmanteling van het megadepartement en vernieuwing van de topstructuur zodat na de verkiezingen in maart 2017 er twee bestuurbare departementen zijn. Ook handig bij kabinetsformaties.

Jelis van Leeuwen, Zutphen

Minister Van der Steur. Beeld anp
Minister Van der Steur.Beeld anp
Meer over