Die grote van The Green Mile

Dat je als acteur geen hoofdrollen hoeft te spelen om door te breken bij het grote publiek, bewees Michael Clarke Duncan. Zijn plotselinge doorbraak kwam met zijn rol als John Coffey, de reusachtige Afro-Amerikaan uit de film The Green Mile (1999, Frank Darabont).

Gisteren overleed hij op 54-jarige leeftijd in een ziekenhuis in Los Angeles. In juli kreeg hij een hartaanval, waarvan hij nooit volledig herstelde.

Pas op zijn 37ste begon Duncan met acteren. Toneelspelen was een jongensdroom, maar toen zijn moeder ziek werd, stopte hij met school om als uitsmijter te werken en haar financieel te ondersteunen.

Jarenlang was hij de bodyguard van Amerikaanse sterren als Jamie Foxx, Will Smith en Notorious BIG. Toen de laatste werd doodgeschoten, stopte Duncan als bewaker en stortte zich op het acteren.

Zijn eerste rol in een grote productie was als Bear in de actiefilm Armageddon. Hierin speelde hij naast Bruce Willis, die hem de rol als Coffey in The Green Mile bezorgde. In de film wordt hij ervan verdacht twee kleine meisjes te hebben verkracht en vermoord. De beschuldiging blijkt echter vals. In plaats van een moordenaar is Coffey een goedzak met bovennatuurlijke gaven, die hij inzet om anderen te genezen.

Met deze rol imponeerde hij het publiek en de filmcritici en werd hij al snel een favoriet in Hollywood. Het leverde hem jaarlijks zo'n vijf bijrollen op in televisieseries en films, waaronder: Sin City, Daredevil en Planet of the Apes.

Zijn stem, die het midden houdt tussen bas en tenor, gebruikte hij daarnaast om karakters in te spreken in animatiefilms zoals Kung Fu Panda en Brother Bear.

Collega-acteurs reageren geschokt op het overlijden van de acteur van 195 cm lang en bijna 150 kilo zwaar. Tom Hanks, die naast Duncan speelde in The Green Mile, liet aan persbureau AP weten: 'Ik voel me ontzettend verdrietig door het verlies van Big Mike. Hij was een grote ontdekking op de filmset van The Green Mile. Hij was magisch, een liefdevolle man. Zijn dood laat ons verbaasd achter.'

undefined

Meer over