Die Blechtrommel, Failure To Launch, The Counselor

Iedere dag tipt de Volkskrant de beste films op televisie. Vanavond voor u in de aanbieding: Die Blechtrommel, Failure To Launch en The Counselor.

David Bennent als Oskar in Die Blechtrommel van Volker Schlöndorff. Beeld
David Bennent als Oskar in Die Blechtrommel van Volker Schlöndorff.Beeld

Die Blechtrommel (Volker Schlöndorff, 1979)
NDR, 23.30-02.05 uur

Hij blijft liever toeschouwer, zegt Oskar Matzerath, als hij door een lilliputter in het circus wordt uitgenodigd mee op tournee te gaan. Hij heeft tenslotte ook podiumkwaliteiten: met zijn schreeuw kan hij glas doen breken. Maar de in 1924 geboren hoofdpersoon van Die Blechtrommel, de meeslepend mooie film naar de klassieke roman van Günter Grass, loodst ons liever als verteller door de lange geschiedenis. Die begint in de film aan het eind van de 19de eeuw, in de aardappelvelden rond Danzig, waar zijn grootmoeder op ludieke wijze zwanger wordt gemaakt. En eindigt na afloop van de Tweede Wereldoorlog, wanneer Oskars stad in puin ligt en hij op 21-jarige leeftijd weer besluit te gaan groeien. Want dat, zo had hij op 3-jarige leeftijd besloten, deed hij niet meer. Uit protest tegen de ranzige werkelijkheid van de volwassenen om hem heen.

De Duitse, zeer geëngageerde regisseur Volker Schlöndorff laat de geschiedenis zien in afwisselend intieme, massale, groteske, pijnlijke, komische, surrealistische en realistische scènes. Gedragen door geweldige acteurs, met voorop de destijds 12-jarige David Bennent. De zoon van acteur Heinz Bennent, die ook een rol speelt in de film, heeft een flink aantal scènes gespeeld die op zijn minst ook diepe indruk op hemzelf moeten hebben gemaakt: oorlog, seks en de decadentie van de volwassenheid, dat hakt erin.

Na 36 jaar blijkt Die Blechtrommel nog steeds het meesterwerk waarvoor de film destijds werd gehouden: visueel én inhoudelijk overrompelend.

Failure To Launch (Tom Dey, 2006)
RTL 8, 20,30-22.30 uur

Aftrap van de Sarah Jessica Parker-week op RTL 8 is een film met een wat onhandige titel. De met de tv-serie Sex And The City bekend geworden actrice is de vrouw die de ouders van de 35-jarige Tripp (Matthew McConaughey) van hun zoon moet verlossen. Die woont namelijk nog steeds bij zijn ouders - overigens vooral om zo dames te kunnen dumpen: wanneer hij genoeg van ze heeft, meldt hij dat hij nog bij zijn ouders woont. Dat blijkt in de werkelijkheid van de romantische komedie te werken. Nog curieuzer aan deze genrefilm: de twee hoofdpersonen zijn beiden eigenlijk bijzonder onaangename mensen. Zie dat maar eens recht te breien.

The Counselor (Ridley Scott, 2013)
Film 1 Spotlight, 18.30-20.30 uur

Regisseur Ridley Scott, 77 inmiddels, is nog steeds goed voor een film per jaar. Inmiddels zijn dat niet meer zijn beste (Prometheus, Exodus: Gods and Kings), maar zeker het vanavond uitgezonden The Counselor is op zijn minst opmerkelijk. Er hangt een even ranzig als verleidelijk luchtje aan deze hoogst excentrieke film noir die hij maakte met Cormac McCarthy, de gevierde schrijver van onder meer No Country for Old Men (2007) en The Road (2009), die voor The Counselor zijn eerste eigen scenario schreef. Het is een niet geheel geslaagde, maar niettemin interessante samenwerking geworden. Over de nauwelijks te volgen gevolgen van een drugsdeal, waarbij de makers de toeschouwer in fascinerende scènes geregeld meenemen in een bijna surrealistisch universum. Met onder anderen Javier Bardém, Penélope Cruz, Brad Pitt, Michael Fassbender en Cameron Diaz.

Meer over