Dictee was een kwestie van gokken

De Vlaming Luc Panis (57) heeft met zeven fouten het Groot Dictee der Nederlandse Taal gewonnen. Het dictee, geschreven door Kristien Hemmerechts, was voor velen dit jaar een kwestie van veelvuldig gokken.

Van onze verslaggeefster Samira Ahli

Het dictee, dat mede door de Volkskrant wordt georganiseerd, is dit jaar door de Vlaamse schrijfster Kristien Hemmerechts opgesteld. Luc Panis maakte acht fouten. ‘Bij een stuk of acht woorden had ik zo mijn twijfels’, zegt Panis, die in het dagelijks leven advocaat is. ‘Ik had niet gedacht dat het Onzevader met een hoofdletter was.’

Moeilijke woorden
Anneke Neijt, hoogleraar taalkunde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en het nieuwste jurylid van het Dictee, zou hem eerder hebben geadviseerd om lijstjes met moeilijke woorden te leren. Want de leidraad van het Groene Boekje is wat Neijt betreft niet helder en streng genoeg.

De Nederlandse spelling is volgens Neijt na de laatste twee spellingswijzigingen ‘een opzoekspelletje’ geworden. 'Het is meer dan eens een kwestie van gokken welke schrijfwijze de juiste is', zei de hoogleraar.

Dat deelnemers naar de spelling van woorden hebben moeten gissen, staat vast. ‘Er zaten blijkbaar veel woorden in die de mensen niet kenden’, concludeerde jurylid Ludo Permentier. ‘Men gaat gokken en dan komen er de wonderlijkste dingen uit. Je hebt zó vier of vijf fouten in een woord.’

Prominenten
Het gemiddelde aantal fouten komt met 34 niet aan het record van 2003 (39 fouten). Maar een moeilijk Dictee was het: vorig jaar was het gemiddelde aantal fouten 19. Zoals gewoonlijk was het de score van de prominenten die het gemiddelde naar beneden – of, om precies te zijn, naar boven – haalde. De Nederlandse prominenten maakten gemiddeld 48 fouten.

‘En dan te bedenken dat ik vroeger bij dictees de beste van de klas was’, zegt acteur Ali Cifteci na afloop. ‘Ik was nog beter dan mijn Nederlandse klasgenoten!’ Nu wil hij over zijn uiteindelijke score liever niet uitweiden. En daarin is hij niet de enige.

De enige Nederlandse prominenten die nog enigszins met opgeheven hoofd de Eerste Kamer konden verlaten, zijn actrice Carine Crutzen en wielrenster Marianne Vos, die samen de tweede plek innemen onder hun landgenoten. ‘Maar het zweet stond me wel in de handen’, zegt Vos.

Vlamingen
Alleen dichter en negenvoudig deelnemer Bart Chabot was met 27 fouten een nog betere speller dan Crutzen en Vos. Maar ook hij haalde het niet bij de Vlamingen. De Vlaamse prominenten stalen de show door overtuigend de eerste, tweede en derde plaats te veroveren onder de prominenten van beide landen.

Onder de niet-prominente deelnemers wist de Bossche architect Jasper Dekker de Nederlandse eer te redden. Hij eindigde met twaalf fouten op een met twee Vlamingen gedeelde tweede plaats.

‘Dat wordt lachen op kantoor’, zegt Dekker. ‘Ze komen nu al steeds aan mij vragen hoe je woorden spelt.’

Agnes Jongerius zoekt steun bij Eva Brems, voorzitster Amnesty Vlaanderen en Voltijds hoofddocent Mensenrechten en Niet-Westers Recht, Universiteit Gent (Martijn Beekman) Beeld
Agnes Jongerius zoekt steun bij Eva Brems, voorzitster Amnesty Vlaanderen en Voltijds hoofddocent Mensenrechten en Niet-Westers Recht, Universiteit Gent (Martijn Beekman)
Meer over