Dictators, oliesjeiks en drugsbazen nemen een mensaap als huisdier

VAN ONZE BUITENLANDREDACTIE

AMSTERDAM - Het gaat slecht met de mensapen. Hun leefgebied verdwijnt door ontbossing, ze worden bejaagd om hun vlees en ook steeds vaker slachtoffer van illegale dierenhandel, stelt een rapport van het milieubureau van de Verenigde Naties. Die pet trade bedreigt de toch al kwetsbare primaten in hun voortbestaan.

Het is in het Midden-Oosten en in Oost-Azië mode onder rijke en machtige lieden, van dictators en zakenmagnaten tot misdaadbazen, om mensapen te houden als een statussymbool. Zo houden veel oliesjeiks in de Golfregio er privémenagerieën op na.

Een andere groeimarkt zijn dierentuinen en pretparken in landen als China, Vietnam, Maleisië en Thailand. Opgedirkte orang-oetans treden er op als 'bruidspaar' of spelen bokswedstrijden.

Het VN-rapport is de eerste studie naar deze relatief onbekende tak van de miljardenhandel in bedreigde diersoorten. Handelen in mensapen is verboden, want alle (onder-)soorten chimpansees, bonobo's, gorilla's en orang-oetans staan op de lijst van de VN-Conventie voor de internationale handel in bedreigde soorten (Cites).

Volgens het rapport zijn tussen 2005 en 2011 minstens 22 duizend mensapen verhandeld. Meer dan 3.000 per jaar, de helft chimpansees. Het werkelijke aantal 'gestolen' dieren is vermoedelijk een veelvoud daarvan. Daar komt bij dat voor elk gevangen dier er tot vijftien dieren sterven. Chimpansees verdedigen hun jongen. Om er een te vangen wordt soms de hele familie gedood. Ook sterven veel dieren tijdens het transport.

Waren jonge mensapen vanouds 'bijvangst' van stropers, tegenwoordig worden ze gericht en soms op bestelling gevangen, zegt medeauteur Douglas Cress in het rapport. Een chimpansee brengt duizenden dollars op. Een flinke gorilla wel 400 duizend dollar.

De mensapenhandel is net als de ivoorhandel grotendeels in handen van misdaadsyndicaten en rebellengroeperingen. In Centraal-Afrika worden dieren vaak vanaf privévliegveldjes in de bush via hubs als Nairobi of Caïro naar hun eindbestemming in Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten of China gevlogen.

De autoriteiten doen er weinig aan, bij gebrek aan middelen of vanwege corruptie. Volgens het VN-rapport werden tussen 2005 en 2011 in heel Afrika en Azië slechts 27 verdachten opgepakt. Het is dan ook makkelijk om de Cites-regels te ontduiken.

undefined

Meer over