Dick van den Ende 1925-2014

Hij maakte van de musical in Nederland een fenomeen en gaf jong talent de kans door te breken.

PETER DE WAARD

Niet ontdekker Joop van den Ende, maar naamgenoot Dick van den Ende ontdekte in gekkebekkentrekker André van Duin het multitalent. Dick van den Ende bracht de allereerste André van Duin Show bij de NCRV op tv. Hij gaf hem ook de kans voor een rol in de serie Het Meisje met de Blauwe Hoed met Jenny Arean en Huib Rooymans.

Daarna schaakten de TROS en Joop van den Ende heel slim het unieke talent. Dick en Joop van den Ende (geen familieleden) werkten in het verleden veel samen. Joop van den Ende zette de stoeltjes in de sporthallen neer voor de opnamen van Dicks door Ted de Braak gepresenteerde serie Met liedjes het land in. Dick moest dan zelf in de jury zitten met het bordje NCRV-producent, zodat veel talentjes zouden komen die hoopten door de televisie te worden ontdekt.

Op 23 februari overleed Dick van den Ende, de leermeester van Joop, op 88-jarige leeftijd in Bilthoven. Hij was een kleurrijke persoon die van de musical een Nederlands fenomeen maakte. De talenten die door hem zijn ontdekt, zijn niet te tellen.

Dick van den Ende werd in 1925 geboren in Djokjakarta in het toenmalige Nederlands-Indië. Zijn vader was er hoofd van de mulo. Dick groeide met zijn broer Jan op. Tijdens de Japanse bezetting werd de hele familie geïnterneerd. Jan werd aan de beruchte Birmaspoorlijn tewerkgesteld. Na de oorlog bleven zijn familieleden in Nederlands-Indië, maar ging Dick naar Nederland voor een studie scheepswerktuigbouw in Amsterdam. Hij verbleef daarbij in het woonhuis van de Amsterdamse Maatschappij voor Jongemannen (A.M.V.J) waar hij cabaretshows organiseerde. Na drie jaar op de grote vaart besloot hij, naast zijn werk, Amerikaanse en Britse musicals in Nederland op de planken te brengen met een amateurgezelschap dat vijftig voorstellingen per jaar gaf. Musicals als The Boyfriend en No, No, Nanette. Veel talenten begonnen hier, zoals Jaap Stobbe en Henk van der Horst (later Farce Majeure).

In de jaren zestig vroeg de NCRV aan Van den Ende musicals zoals Vadertje Langbeen, Kiss Me Kate, Jij en Ikke en Love of the 7 Dolls, met onder anderen Jenny Arean, Piet Römer, Wil van Selst, Mieke Bos en Carry Tefsen op televisie te brengen als avondvullend programma. Hij werd hier de vaste producent van amusementsprogramma's. Behalve de dramaseries Het Meisje met de Blauwe Hoed en Hé, kijk mij nou deed hij Zeskamp, Spel zonder Grenzen en de scholierenquiz Tweekamp met Dick Passchier en Judith Bosch (ook een ontdekking van Dick van den Ende). Een van de hoogtepunten was de marathonuitzending Geven voor Leven. Met Eddy Becker als presentator produceerde hij het programma Kwistig met Muziek. In 1985 ging hij met pensioen. Dat bood hem de kans terug te keren naar het theater. Dit keer in de vorm van de workshop Jeans die, sinds 1987, toe is aan de 24ste editie. Er werd een grote schare aan talent ontdekt, zoals Lenette van Dongen, Antje Monteiro, Tony Neef, Ellen Evers en Bastiaan Ragas.

Jeans werd uiteindelijk een professionele theaterproductie met 120 voorstellingen per seizoen, waarbij het woord workshop niet meer past. Hij was erbij betrokken tot alzheimer hem in 2012 het werken onmogelijk maakte.

Dick van den Ende kreeg met zijn eerste vrouw vier kinderen. Zijn dochters Simone van den Ende en Astrid van den Ende zijn actief als respectievelijk conceptontwikkelaar culturele programma's bij de AVRO en programmaleider bij SBS6. Na zijn scheiding had hij een korte relatie met zangeres Rita Hovink. In 1974 ging hij samenwonen met de danseres Leny Floor met wie hij in 1990 trouwde. Dick van den Ende is in besloten kring gecremeerd.

Elke dinsdag Een necrologie van minder bekende bijzondere mensen

undefined

Meer over