Dichter bij God met Mistral Air

Het Vaticaan begint goedkope lijnvluchtdiensten voor katholieke pelgrims...

Van onze verslaggever Iñaki Oñorbe Genovesi

Zelfs in zijn stoutste dromen moet acteur Bud Spencer niet hebben gedacht dat zijn begin jaren tachtig opgezette vliegmaatschappij voor vrachtvervoer Mistral Air ooit katholieke bedevaartgangers zou vervoeren. Maar sinds gisteren verzorgt het voormalige bedrijf van de Italiaanse filmster uit onder meer De Vier Vuisten van de Duivel op verzoek van het Vaticaan goedkope lijnvluchten naar katholieke pelgrimsoorden in de wereld.

Groot was maandag de belangstelling voor de eerste Boe-ing 737-300 die vanuit Rome naar het Franse Lourdes vertrok, met aan boord diverse hoogwaardigheidsbekleders en katholieke functionarissen. En natuurlijk met de persoonlijke zegen van paus Benedictus XVI.

Het toestel is strak geel en wit geschilderd, de kleuren van het Vaticaan, het interieur versierd met psalmteksten als ‘Ik zoek uw gezicht, Heer’. Om nog eens te benadrukken dat passagiers van Mistral Air naast een goedkoop ticket ook spiritualiteit kunnen verwachten.

Ook de stewardessen, ‘die geen nonnen zijn, maar wel gespecialiseerd zijn in religieuze reizen’, moeten de naar schatting 150 duizend vliegende pelgrims per jaar voorbereiden op hun aankomst in de oorden van openbaring, verlichting en wonderen.

Nu is dat nog slechts het heiligdom van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes, maar spoedig vliegt Mistral Air de bedevaartgangers ook naar Fatima, Santiago de Compostela of Jeruzalem.

Het Vaticaan begint met een eigen lijndienst onder de naam Mistral Air. Dat gaat onder andere vliegen op bedevaartsoorden als Lourdes en Santiago de Compostela. (AP) Beeld
Het Vaticaan begint met een eigen lijndienst onder de naam Mistral Air. Dat gaat onder andere vliegen op bedevaartsoorden als Lourdes en Santiago de Compostela. (AP)
Meer over