Dianarama (54)

* De Franse rechter die het onderzoek leidt naar het ongeval dat prinses Diana fataal werd, heeft dinsdag bepaald dat ongeveer twintig getuigen op 5 juni gezamenlijk zullen worden verhoord....

* Trevor Rees-Jones, de lijfwacht die 31 augustus vorig jaar het ongeluk overleefde, heeft zijn ontslag ingediend. Hij wil na de tragische gebeurtenis 'vooruitkomen in het leven', heeft hij zijn baas laten weten. In een brief dankt Trevor-Jones zijn werkgevers en Harrods-topman Al-Fayed, vader van Diana's geliefde, voor de hulp die ze hem 'in die moeilijke tijd hebben gegeven'.

* Prinses Diana was een verwende, van zichzelf bezeten vrouw die zowel de monarchie als zichzelf schade berokkende. Dat schrijft de Britse filosofieprofessor A. O'Hear in een vorige week verschenen essaybundel over de toestand waarin de Britse samenleving verkeert. In het boek, Faking It: The Sentimentalization of Modern Society, wordt een beeld geschetst van Groot-Brittannië als een samenleving die op alle mogelijke terreinen - van politiek, kunst en religie tot eetgewoonten - wordt gekenmerkt door genotzucht en sentimentaliteit. 'Het huidige Groot-Brittannië is niet modern, laat staan cool', schrijven de samenstellers van de bundel. 'Het is een nep-samenleving met nep-gebruiken.' Als toppunt van onechtheid halen de samenstellers de begrafenis van Diana aan, die de 'verpersoonlijking en heiligverklaring' van sentimentaliteit vormde en waarbij 'gevoel boven rede, wezenlijkheid en terughoudendheid werd geplaatst'.

* Graaf Spencer, de broer van prinses Diana, heeft woedend gereageerd op de beschuldiging dat hij zou profiteren van Diana's dood door het familielandgoed Althorp open te stellen voor betalende toeristen. Bezoekers dienen bijna tien pond neer te tellen. Spencer zegt dat hij intussen miljoenen ponden heeft moeten lenen om Althorp geschikt te maken voor de mensen die er vanaf 1 juli, ter nagedachtenis aan Diana, zullen komen.

Meer over