Dianarama (51)

* Bij de vakgroep film- en televisiewetenschap van de Universiteit van Amsterdam start vandaag een reeks colleges over leven en dood van prinses Diana....

* De Britse krant The Daily Mirror heeft 62 brieven die prinses Diana aan haar minnaar James Hewitt heeft geschreven aan Kensington Palace overgedragen. De schandaalkrant kwam in het bezit van de brieven via de verloofde van Hewitt, die de brieven tijdens diens afwezigheid uit zijn huis had gestolen en te gelde wilde maken. Anna Ferretti wilde voor de brieven 150 duizend pond (ongeveer een half miljoen gulden) hebben. Zij zei tegen de Mirror dat ze ze wilde verkopen voordat Hewitt, die vijf jaar lang een verhouding met Diana heeft gehad, dat zelf zou doen.

De krant zei Ferretti 1000 pond te hebben betaald, in ruil voor een contract dat de krant het recht gaf de inhoud van de brieven te publiceren. De Mirror droeg de brieven over aan Kensington Palace, de vroegere residentie van Diana in West-Londen, toen bekend werd dat ze mogelijk zijn gestolen. Daarnaast deed de krant de belofte nimmer tot publicatie over te zullen gaan. The Daily Mail meldde dat het nadat de affaire met Hewitt was beëindigd altijd Diana's wens was geweest om de brieven terug te krijgen. De brieven beslaan de periode 1989-1991. Diana schreef vooral veel naar Hewitt toen deze in de Golf was gestationeerd in verband met de Golfoorlog.

* De inwoners van het Engelse dorpje Great Brington zien als een berg tegen de openstelling van het landgoed Althorp, waar Diana begraven ligt. Ze vrezen dat Dianaland, zoals Althorp nu al smalend wordt genoemd, hun rustige plattelandsbestaan voorgoed zal verpesten. Vanaf 1 juli worden in en om de kasteeltuinen van de Spencers dagelijks 2500 bezoekers in gemiddeld duizend auto's en touringcars verwacht, hoewel het tweehonderd zielen tellende dorp totaal niet op een dergelijke invasie is berekend. Diana's broer, Lord Spencer, heeft tot dusver 152 duizend entreekaarten (van ongeveer dertig gulden per stuk) voor Althorp verkocht.

Bezoekers kunnen vanaf het terrein uitzien op het eilandje waar Diana haar laatste rustplaats kreeg. Ook is er een nieuw Diana-museum en verrijzen er verkooppunten voor Diana-souvenirs. De gemeente Great Brington heeft een verzoek van Lord Spencer om een groot stuk weiland te bestemmen als parkeerplaats van de hand gewezen. De autoriteiten zijn van mening dat Lord Spencer de oplossing voor het parkeerprobleem maar op zijn eigen gronden moet zoeken.

Meer over