'Diana wil in BBC-interview wraak nemen op Charles'

Perfecte timing, zoals alleen zíj dat kan. Precies op prins Charles' 47ste geboortedag - met de jarige zelf op officieel bezoek in Berlijn - liet prinses Diana meedelen dat zij aanstaande maandagavond een uur lang op de BBC-televisie zal worden geïnterviewd....

Van onze correspondent

Henk Strabbing

LONDEN

Buckingham Palace was door de prinses zelf met een telefoontje ingelicht. Het treft dat Di's zwager tevens Harer Majesteits persoonlijke secretaris is. Elizabeth zou niet geamuseerd zijn door het bericht. De vorstin zal ook niet kijken omdat ze nooit naar het betreffende programma (Panorama) kijkt, aldus de paleiselijke persafdeling.

Gisterochtend werden Shell en Nigeria ineens tweederangs nieuws in Groot-Brittannië. Diana's scoop is opening van vrijwel alle Britse kranten. En er bleken ook nog flink wat binnenpagina's, columns en commentaren aan gewijd.

De royalty-watchers zijn het er in grote lijnen over eens: het is wraak. Anderhalf jaar geleden biechtte Charles, eveneens voor de televisie, op dat hij overspel had gepleegd. Diana voelde zich, zeggen de koningskijkers, daardoor zeer vernederd. Niet door het feit, maar door de publieke bekentenis.

Niet dat het de prinses zelf aan boter op het hoofd ontbrak. Waren daar niet de 'Squidgy-tapes' vol onstuimige woordenwisselingen met vriendje James Gilbey geweest en de affaire met majoor James Hewitt (gevolgd door het ranzige boekwerk Princess in Love)?

Maar dat waren allemaal kwesties van horen zeggen. Charles zei zèlf dat het waar was, met Camilla. En maakte daarmee de prinses heel formeel tot de bedrogene. De vraag is alleen: waarom komt Diana pas nu, anderhalf jaar later, met haar kant van het verhaal?

Het is simpel: Di's populariteit taant. Die populariteit, voor een groot deel gebaseerd op medelijden na het befaamde boek van Andrew Morton (Diana, Her True Story) waarin Charles als een harteloze, egoïstische echtgenoot werd afgeschilderd, was tot enkele maanden geleden onveranderd groot gebleven. De Britten beschouwden haar nog altijd als het dappere meisje dat het geheel in haar eentje moest opnemen tegen De Firma (de bijnaam die het Koninklijk Huis zichzelf op speelsere momenten geeft). De Britten kregen ook voorgespiegeld dat Diana een liefhebbende moeder is en haar werkzaamheden op charitatief gebied doken ook bij voortduring in de media op.

De affaire-Carling bracht daar verandering in. De tabloids meldden afgelopen zomer dat de prinses een innige vriendschap had gesloten met Will Carling, captain van het Engelse rugby-team. Dat kwam aan de grote klok te hangen omdat Carlings echtgenote deze vriendschap niet zag zitten. Julia Carling was bovendien public-relations-adviseur van haar vak en bespeelde de media opperhandig.

Er lekten voor Diana onaangename dingen uit. Ex-voetbalinternational en nu TV-ster Gary Lineker was samen met Will Carling ooit door Diana op Kensington Palace te lunchen uitgenodigd. Lineker waarschuwde Carling na afloop: 'That woman is trouble' en ging op volgende uitnodigingen niet meer in. Carling wel.

Zij of ik, eiste Julia vervolgens en de pers bivakkeerde dagenlang voor het huis van de Carlings in de Zuidlondense wijk Putney. Tabloids meldden dat Diana en Will elkaar ontmoetten in fitnessclubs. Op een late avond werd de rugbyer gesnapt terwijl hij zich op Kensington Palace vervoegde. Diana bleek achteraf niet thuis te zijn geweest (zegt haar entourage) en Carling verklaarde zijn tocht met: 'Ik heb een paar rugbyshirts voor de twee prinsen afgeleverd.' Die smoes was zo zwak dat Julia hem meteen het huis uit zette.

Ook vóór Carling had Diana getracht het met gehuwde mannen aan te leggen. De antiquair Oliver Hoare (twee kinderen) kreeg geheimzinnige, vaak zwijgende telefoontjes die later getraceerd werden tot Diana's privé-toestel.

De pulppers begon de laatste tijd steeds neuteliger over Diana-de-mannenverslindster te schrijven. Het is mogelijk dat de prinses wil trachten dat in één klap te veranderen. Intussen is Charles onlangs samen met Camilla op een verjaarspartijtje verschenen. Het kroonprinselijk paar is twee jaar van tafel en bed gescheiden. Er kan nu zonder veel juridische omhaal een definitieve scheiding volgen maar tot nu toe heeft prins noch prinses enige hint in die richting gegeven. Maandag wellicht? En wéér buiten Buckingham Palace om?

Meer over