Diana krijgt waterring als gedenkteken

Na hooglopende ruzie en achterklap is een ontwerp van de Amerikaanse landschapskunstenares Kathryn Gustafson verkozen voor het omstreden Diana-monument in Hyde Park....

Van onze correspondent Peter de Waard

De bouw zal onmiddellijk beginnen, zodat het monument nog in augustus 2003 zal zijn voltooid, net voor de zesde sterfdag van de prinses.

Het project voor een publiek gedenkteken voor Diana in Londen - naast haar privérustplaats op Althrop - is vanaf het begin controversieel geweest. Meteen na haar dood kwam hiervoor een grote lobby onder leiding van haar broer Earl of Spencer op gang, maar veel Britten vonden het toch twijfelachtig om daar publieke fondsen voor te gebruiken.

In september 1999 stelde premier Blair tenslotte drie miljoen pond (vijf miljoen euro) beschikbaar voor dit plan. De opdracht aan kunstenaars was een fontein te ontwerpen die het karakter van de prinses zou uitdrukken.

De knoop is doorgehakt door de Britse minister voor Cultuur Tessa Jowell, nadat bij de jury van acht personen de stemmen staakten. Van de twee geselecteerde ontwerpen voor de fontein - van ruim honderd ideeën - kozen vier juryleden voor dat van Gustafson en vier voor een meer avant-gardistisch ontwerp van de in Bombay wonende kunstenaar en winnaar van de Turner-prijs Anish Kapoor, een vier meter hoge dom bovenop een waterpartij.

Jowell zei gisteren een Salomonsoordeel te hebben moeten vellen en daarbij te hebben gekozen voor het meer traditionele ontwerp. Ze heeft vooral gekeken naar de vijf criteria die door de jury zelf waren opgesteld. 'Er moest een winnaar worden gekozen, zodat we verder kunnen gaan met het creëren van een waardige herinnering aan Diana', aldus de minister.

Het monument zal bij Serpentine Gallery in Hyde Park worden gebouwd, een van Diana's favoriete plekjes in Londen, op de plek waar zich nu nog een oud pompstation bevindt. Het water zal vanaf de heuvel in twee richtingen naar de ovalen ring stromen. In het midden van de ring kunnen bomen en struiken worden geplant. 's Nachts zal de waterpartij zijn verlicht. En kinderen kunnen het spetterende water aanraken.

'Prinses Diana onderscheidde zich door haar vermogen om makkelijk contact te maken met mensen. Dat heb ik in de vormgeving tot uitdrukking willen komen', aldus Gustafson. Ze zei de plek schitterend te vinden. 'Het is een serene locatie die de tijd en de ruimte biedt om je even te bezinnen.' Gustafson is geen onbekende in Groot-Brittannië. Zo ontwierp zij eerder al de kassen van de Nationale Botanische Tuinen in Wales. In Engeland werkt ze samen met de landschapsarchitect Neil Porter.

De twee zonen van Diana (de prinsen William en Harry) lieten gisteren weten blij te zijn dat er eindelijk een besluit is genomen, maar gaven geen commentaar op het ontwerp. Rosa Monckton (een vriendin van Diana en voorzitter van de jury) prees de uiteindelijke keuze en zei dat het een 'waardig monument' zal zijn.

Vivienne Parry (een andere vriendin van de prinses) bekritiseerde echter voor de BBC-televisie onmiddellijk het ontwerp als een momument van niks. 'We praten hier over een van de meeste gevierde vrouwen in Groot-Brittannië van de vorige eeuw. En hoe herdenken wij haar nu? Met een prutsloot.'

Anderen vonden dat de Amerikaanse landschapsarchitecte te veel is afgeweken van de opdracht om een naar Diana genoemde fontein te creëren.

Meer over