Diageo en Pernod-Ricard kopen Seagram-whisky's

De drankenconcerns Diageo en Pernod-Ricard hebben samen de verzameling sterke dranken van het Canadese Seagram gekocht. De twee bedrijven betalen in totaal 8,15 miljard dollar (ruim 20 miljard gulden) voor onder meer de merken Chivas Regal, Glenlivet (whisky), Martell (cognac) en Captain Morgan (rum)....

ANPReuters en AFP

Seagram zette zijn sterke dranken in de etalage omdat het zich via een fusie met het Franse Vivendi heeft omgevormd tot een multimediaconcern. Het Britse Diageo betaalt 5 miljard dollar van de overnamesom, het Franse Pernod-Ricard de rest. Onder de merken die Diageo mag uitbaten, bevinden zich Captain Morgan, Crown Royal en Crown American Whiskey. Ook krijgt Diageo de beschikking over de Sterling Vineyards-wijnen. Pernod-Ricard mag zich vanaf nu eigenaar noemen van de whisky's Chivas Regal, Glen Grant, Royale Salute en Glenlivet.

Het Franse drankenconcern ziet daarmee de vurige wens in vervulling gaan om zijn whisky-activiteiten uit te breiden. Ook mag het straks de merken Martell, Seagram Gin en enkele lokale merken verkopen. De nieuwe aanwinsten van Pernod-Ricard zijn goed voor een omzet van ongeveer 1,2 miljard dollar.

Naast Diageo en Pernod-Ricard waren ook Bacardi, Brown-Forman, eigenaar van Jack Daniel's bourbon, en Vin & Spirit in de race voor de sterke dranken.

Overigens was de verkoop van de Seagram-merken niet geheel onomstreden. Zo zijn de rechten inzake Captain Morgan onduidelijk. Een van de Seagram-merken is nog niet verkocht: Absolut (wodka). Dat wordt geclaimd door het Zweedse Vin & Spirit.

Meer over