Di Pietro lang verhoord over betrokkenheid bij corruptie

De voormalige Italiaanse onderzoeksrechter Antonio Di Pietro, een held sinds zijn onderzoek naar corruptie in de politiek, is zondag langdurig verhoord door rechters die willen vaststellen of hij zelf corrupt was....

AFP, Reuter

BRESCIA/CATANIA

Di Pietro meldde zich zondagochtend vroeg op het politiebureau van Brescia, twaalf uur later duurde het verhoor nog voort, zo meldden de Italiaanse media. Justitie stelt een waarschijnlijk een gerechtelijk onderzoek in in verband met mogelijk ambtsmisbruik en het aannemen van steekpenningen door de 45-jarige Di Pietro. De beschuldigingen luiden dat hij zijn positie heeft misbruikt om een particuliere lening te krijgen en een vriend te helpen aan een baan als hoofd van de verkeerspolitie in Milaan.

Di Pietro zelf noemt de verdachtmakingen, waarvan sommige anoniem zijn gedaan, onderdeel van een smaadcampagne. Hij was tot december voorman van de groep onderzoeksrechters in Milaan die onderzoek deed naar corruptie binnen de politieke elite, de operatie Schone handen.

Di Pietro nam ontslag omdat een politieke uitputtingsslag was ontstaan rond zijn onderzoek. Ex-premier Berlusconi beschuldigde de rechters in Milaan ervan politieke motieven te hebben en namens linkse politici op te treden.

Nadat hij in april formeel uit de rechterlijke macht stapte, heeft Di Pietro gewerkt als docent aan de universiteit, krantecolumnist en lid van een parlementscommissie over binnenlands terrorisme.

De Italiaanse politie heeft zaterdag tientallen mafia-leden opgepakt en is een zoektocht begonnen naar meer dan 140 anderen in het kader van een grootscheepse razzia tegen de georganiseerde misdaad.

De politie arresteerde zaterdagochtend Natale D'Emanuele, het vermeende 'financiële brein' van de mafia in de Siciliaanse stad Catania. D'Emanuele is een neef van de eerder opgepakte mafia-leider Benedetto 'Nitto' Santapaolo. Hij werd sinds 1993 gezocht op verdenking van drugshandel en afpersing.

Rechters hebben in totaal 143 arrestatiebevelen uitgevaardigd in het kader van de anti-mafia operatie, genoemd Operatie Galaxy. De politie zei al diverse mafialeden in verschillende delen van het land te hebben opgepakt.

Volgens gerechtelijke bronnen worden ook diverse politici doorgelicht op mogelijke banden met de mafia. Onder hen bevindt zich het parlementslid Matacena van Berlusconi's partij Forza Italia.

Meer over