NieuwsDHL

DHL-bezorgers krijgen meer loon en lichtere pakketten

Het loon voor pakketbezorgers van DHL gaat de komende drie jaar flink omhoog. Bovendien mogen pakketten vanaf 1 januari nog maar 23 kilo wegen. Dat staat in het nieuwe cao-akkoord dat DHL vrijdag sloot met de bond CNV Vakmensen.

null Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

‘We zijn heel blij met deze substantiële loonsverhoging', zegt Kees de Vos van CNV. De pakketbezorgers van DHL gaan er de komende drie jaar in totaal 16,25 procent op vooruit. De eerste loonsverhoging van 7,7 procent gaat op 1 januari 2020 al in. Daarmee komt het uurloon van de pakketbezorgers in de buurt te liggen van het loon onder de cao beroepsgoederenvervoer, waaronder bijvoorbeeld ook vrachtwagenchauffeurs vallen.

Maar het maximumgewicht van 23 kilo is misschien nog wel een grotere verbetering dan het uurloon, zegt De Vos. ‘Voorheen was er eigenlijk geen grens, terwijl de pakketten de afgelopen jaren steeds groter en zwaarder zijn geworden. Die mensen liepen regelmatig met pakken dierenvoer van dertig kilo.’ DHL zal klanten nu duidelijk moeten maken dat te zware pakketten vanaf 1 januari niet meer worden geaccepteerd.

De arbeidsomstandigheden van pakketbezorgers zijn de afgelopen tijd in opspraak geraakt, mede dankzij de film Sorry We Missed You van de Britse regisseur Ken Loach. Verhalen over de enorme werkdruk, met name in de maand december, doen ook in Nederland de ronde. Die ophef heeft mogelijk meegespeeld in de cao-onderhandelingen, zegt De Vos. 'Het helpt wel als er ook een publieke discussie over is.’

Of het cao-akkoord met DHL gevolgen zal hebben voor andere grote bedrijven in de pakketbezorging is niet met zekerheid te zeggen. Toch verwacht De Vos van wel, met name als het gaat over het maximumgewicht. ‘Wij hebben dit nu geregeld, en andere partijen kijken toch mee.’ De cao van PostNL loopt af op 31 maart 2020. Dat bedrijf hanteert een maximum gewicht van 30 kilogram, maar dat wordt niet in de huidige cao bepaald.

Met deze tips verlicht u het leed van uw pakketbezorger
In de maand van Sinterklaas, Black Friday en Kerstmis is het pompen of verzuipen voor pakketbezorgers. De film Sorry We Missed You heeft de discussie over de werkdruk in de sector aangewakkerd. Ook in Nederland gaan schrijnende verhalen van koeriers rond. Vijf tips om het leed van uw pakketbezorger te verlichten.

Filmrecensie Sorry We Missed You
Sorry We Missed You van regisseur Ken Loach is een ijzersterk, aangrijpend manifest ★★★★★. Lees hier onze recensie.

Meer over