nieuwsroaming

Deze wintersport moet u gewoon kunnen Netflixen op de telefoon

Na een dagje skiën deze voorjaarsvakantie lekker op de bank Netflixen op je telefoon? Dat zou moeten kunnen. Maar opeens zit je met 3G opgezadeld, terwijl je thuis snel mobiel 4G-internet hebt. Daar waarschuwt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) nu voor. Binnen vier weken moeten providers snel internet in de sneeuw geregeld hebben.

Kiezen tussen een selfie met sneeuwpop of Netflixen. Beeld AP
Kiezen tussen een selfie met sneeuwpop of Netflixen.Beeld AP

Telecomaanbieders moeten roaming (mobiel internetgebruik in het buitenland) aanbieden tegen dezelfde voorwaarden als thuis. Maar dat gebeurt lang niet altijd: uit onderzoek van de ACM blijkt dat aanbieders soms geen 4G bieden terwijl dat wel beschikbaar is.

Daarom stelt de ACM de telecomaanbieders een ultimatum: ze krijgen vier weken de tijd om ervoor te zorgen dat ze zich voortaan aan de regels houden. Doen ze dit niet, dan zal de toezichthouder kijken naar vervolgstappen. Wat die stappen inhouden, gaat de ACM nog onderzoeken. Vóór de voorjaarsvakantie, als meer dan 700 duizend Nederlanders op vakantie naar het buitenland gaan, moeten de telecomaanbieders het geregeld hebben.

‘Als een consument op vakantie 3G heeft, is het lastig om te weten of dat komt doordat er simpelweg geen 4G beschikbaar is, of dat de telecomaanbieder de 4G niet aanbiedt terwijl het wel kan’, legt de woordvoerder van ACM uit. ‘Daarom zijn we in de voorwaarden van telecomaanbieders gedoken. Daaruit is gebleken dat ook op plekken waar 4G beschikbaar is, het niet altijd werd aangeboden.’

Netflixen

Dat is vervelend, want daardoor zit de consument met langzamer internet opgescheept. ‘We merken dat mensen het steeds normaler vinden om op vakantie dezelfde mogelijkheden te hebben als thuis, zoals zonder haperingen Netflixen of filmpjes kijken op YouTube’, aldus de woordvoerder van ACM.

Om welke telecomaanbieders het gaat, wil ACM niet naar buiten brengen. Vodafone laat weten niet door de ACM te zijn aangeschreven: ‘Wij voldoen hier al aan. Deze aanwijzing van ACM heeft geen betrekking op Vodafone’, aldus een woordvoerder. T-Mobile laat in een reactie weten ‘kennisgenomen te hebben van het standpunt van de ACM’ en ernaar te kijken. Ook KPN zegt de informatie van ACM gezien te hebben en ‘te kijken wat het betekent voor alle klanten van KPN’.

Iedereen in de Europese Unie kan sinds juni 2017 mobiel bellen en internetten in het buitenland zonder extra roamingkosten. In 2007 kwam de Europese Commissie met het eerste voorstel om de extra kosten voor telefoongebruik in het buitenland te beperken. Daarna volgde een eindeloos spel tussen de Europese Commissie enerzijds en de telecomlobby en protesterende lidstaten anderzijds. Telecombedrijven verdienden goed aan toeristen die extra veel betaalden voor hun belminuten en hun dataverkeer.

Nu het gebruik van de smartphone in andere EU-landen niets extra meer kost, hebben sommige toeristen in Rome voor weinig anders meer aandacht. Niet iedereen is daar blij mee, schreef onze correspondent in Italië in de zomer van 2017.

Vakantiegangers in de Europese Unie zijn voor telecombedrijven veranderd van melkkoeien in kostenposten. Volgens KPN scheelt dat tussen de 40- en 50 miljoen euro, schreven we in 2017.

Meer over