'Deze tatoeage moest, ook al ben ik als de dood voor naalden'

Naam Boj van Limbeek

Leeftijd 23 jaar

Sport Handbal

Plaats tatoeage Rechterarm

'Op mijn bovenarm staat een begrafeniskruis met daarin een bloem, een edelweiss. Ik heb nog twee andere tatoeages, maar deze heeft de meeste waarde. Het kruis staat er voor mijn opa. Hij is vorig jaar overleden.

'De stap om een tatoeage te laten zetten was groot. Ik ben als de dood voor naalden. Toch wil ik iets bij me hebben. Anders dan een aandenken dat je thuis neerzet. Ik wil het elke dag kunnen zien. Op deze manier is mijn opa altijd bij mij.

'Mijn opa was een heel belangrijke man in mijn leven. Hij was er altijd. Vroeger woonde hij in Amsterdam, maar hij verhuisde naar Amstelveen om dichter bij mijn broer, neefje en mij te wonen. Elke maandag na school paste opa op. Als er iets was, was hij de eerste naar wie ik ging.

'De hele familie handbalt, opa deed dat ook. Op zijn 65ste speelde hij zijn afscheidswedstrijd, erg indrukwekkend op die leeftijd. Bij elke wedstrijd die ik speelde was hij aanwezig. Al was het in Limburg, opa kwam. Vier jaar geleden informeerde een scout van een buitenlandse club naar mij, opa was een van de eersten aan wie ik het nieuws vertelde. Hij zei: hartstikke goed jongen, maar blijf toch maar in Nederland, dan kan ik nog een beetje voor je zorgen.' Van Limbeek lacht kort, tot hij vervolgt: 'Zo'n opa was hij.

'Van mijn opa leerde ik om altijd rustig te blijven. Laatst speelden wij onze finalewedstrijd, dan zie je af en toe een opstootje. Ik sta mensen uit elkaar te halen. Dat heb ik van hem. Hij leerde mij normen en waarden. Zolang ik het maar met respect zei, mocht ik hem zelfs ouwe noemen.

'Mijn angst voor naalden slaat nergens op, maar zelfs van een klein prikkie word ik helemaal wit en moet ik snel gaan zitten.Dus ik probeer naalden in het dagelijks leven zoveel mogelijk te vermijden.

'Bij tatoeëren komt er een aardige naald aan te pas. Ik heb daarom lang getwijfeld of ik het er wel voor over had, maar op een gegeven moment dacht ik: als ik iets belangrijks op mijn lichaam wil, moet ik me over die angst heenzetten. Het resultaat van die gedachte is nu te zien. Gelukkig staat er een tv in de kamer van de tatoeëerder, ik heb de hele tijd de andere kant op gekeken.

'Die edelweiss in het kruis heeft een speciale betekenis. We gingen met de familie vaak naar Oostenrijk. Wandelen in de bergen. Het edelweiss is de enige bloem die in de bergen groeit en opa was er helemaal weg van. Hij liet er thuis een drogen en bewaarde het vervolgens in een lijstje.

'De laatste jaren van zijn leven waren voor opa een lijdensweg. Hij genas van blaaskanker, maar in de periode daarna kreeg hij slokdarmkanker. Opereren werd afgeraden. Hij heeft het nog een tijdje volgehouden, maar zei vooraf al dat hij geen pijn wilde lijden. Uiteindelijk vond hij dat het klaar was. Ik heb die dag drie uur aan zijn bed gezeten.'

undefined

Meer over