'Deze ramp heeft hier een gezicht'

Kroon Optiek was bijna het buurthuis van het dorp. Henk en Ina hadden altijd tijd voor een praatje. 'Dat zo veel mensen samen rouwen, geeft steun.'

WIJK EN AALBURG - Met een diepe frons op haar gezicht zoekt Cobi Fuijkschot (59) aan haar keukentafel naar de woorden die ze op het kaartje met bloemen wil schrijven. De vlag aan haar gevel hangt halfstok, als aan vele huizen in Wijk en Aalburg. Opticien Henk Kroon (57) en zijn vrouw Ina (53), die naast haar huis bijna 25 jaar hun zaak Kroon Optiek hadden, behoorden tot de slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne.

Het echtpaar, dat twee volwassen dochters achterlaat, was bekend in het Noord-Brabantse dorp om de persoonlijke aandacht voor de vele vaste klanten en vooral om de gezelligheid. Henk Kroon nam zo veel tijd voor zijn klanten en leveranciers, dat veel dorpelingen het bescheiden lichtbruine gebouwtje waarin de winkel is gevestigd haast als een buurthuis beschouwen.

'Henk laat een lege plek in het dorp achter', zegt Fuijkschot, als ze even later het kaartje in de van bloemstukken vergeven brillenwinkel overhandigt aan opticien David van Helden. Van Helden (32) had nog maar enkele maanden geleden met Kroon afgesproken dat hij de zaak over twee jaar zou overnemen.

De overdracht van de winkel is sneller gegaan. Van Helden heeft de zaak de afgelopen week opengehouden om degenen die Henk en Ina Kroon hebben gekend de gelegenheid te geven afscheid te nemen. Achter elkaar stappen mensen de winkel binnen om een bos bloemen te brengen of een boodschap te schrijven in het herdenkingsboek. Slechts een enkeling komt voor een bril of nieuwe contactlenzen.

De zon schijnt fel op de keurig onderhouden tuinen rond de vrijstaande huizen aan de afgedamde Maas. Er wordt op deze zomerse dag intens gerouwd in Wijk en Aalburg om het verlies van het geliefde echtpaar. De bewoners waarderen het dat er een dag van nationale rouw is afgekondigd. 'Als de dood in je dorp komt, krijgt zo'n ramp een gezicht', zegt Wim (51). 'Als ik hen niet had gekend, had ik deze nationale rouw anders beleefd.' Nettie Schippers van cafetaria Happetap zegt: 'Vanaf donderdag is het hier nationale rouw en nu pas heet het zo.'

Ook de andere buren zijn aangeslagen. Voor Arthur (26) en zijn vrouw Mienke (24) waren Henk en Ina als familie, ze spraken elkaar dagelijks en ook hun dochtertje was er kind aan huis. Mienke (24) had vorige week woensdag nog een ijsje gebracht. 'Tot na de vakantie, lieve buurvrouw', zei ze tegen Ina.

Nu putten zij, met vele dorpelingen, kracht uit hun geloof. Alle vier de protestantse kerken in Aalburg hebben zondag uitgebreid aandacht besteed aan het verlies. Dat zo veel mensen samen rouwen, geeft steun. En ook dat de winkel openblijft. 'Anders was alles meteen helemaal afgelopen', zegt Arthur.

Brillenleverancier Wilbert van Dongen is zichtbaar van streek. Uren kon hij met Henk kletsen over skiën, parachutespringen en duiken. 'Alles deed Henk op zijn gemak', zegt Van Dongen.

Kroon wilde zo veel mogelijk uit het leven halen. Hij keek weleens naar een gitaarbandje met zijn dochter. Ging naar de tennisclub en dronk daar graag een biertje. Soms corrigeerde zijn vrouw hem op een schertsende toon. 'Let nu toch even op, Henk', zei ze dan. En hij hielp ook de buren bij het knippen van de heg.

Van Helden had deze woensdagmiddag eigenlijk de winkel willen sluiten. Maar de vaste klanten blijven komen. De 81-jarige mevrouw Van Miersbergen schrijft om klokslag vier uur nog een boodschap in het herdenkingsboek, gevolgd door de 65-jarige Nelis. Net voor de minuut stilte zet Van Helden nog een nieuw schroefje in Nelis' bril.

Dan is het 60 seconden stil in Wijk en Aalburg. Van Helden slikt. Hij laat de foto's zien die hij en Kroon hebben gemaakt, hun gedeelde hobby. Dan buigt de opticien zich weer over een verbogen bril. 'De winkel draaiende houden zonder poespas. Dat is zoals Henk en Ina het zouden hebben gewild.'

undefined

Meer over