Deze mensen verdienden in de (semi-)publieke sector het meest

Viervijfde van de lijst van grootverdieners in de (semi-)publieke sector is werkzaam bij een zorgaanbieder. 1.957 medewerkers van zorginstellingen verdienden in 2011 meer dan de balkenendenorm. In totaal overschreden in dat jaar 2.651 mensen de norm van 193.000 euro, oftewel 130 procent van een ministerssalaris. Verder komen op de lijst veel woningcorporatiebestuurders, televisiepresentatoren, politiemedewerkers en luchtverkeersleiders voor.

Pieter Sabel en Joost de Vries
Oud-premier Balkenende (rechts) draagt de voorzittershamer over aan de huidige premier Rutte Beeld reuters
Oud-premier Balkenende (rechts) draagt de voorzittershamer over aan de huidige premier RutteBeeld reuters

Zo verdienden bestuurders van woningcorporaties Rochdale, Eigen Haard, De Key, Stadgenoot, Vestia, Woonbron en Ymere meer dan de premier (van ongeveer 194.000 euro per jaar tot ruim 1,2 miljoen euro voor de bestuursvoorzitter en algemeen directeur van woningcorporatie Vestia; destijds Erik Staal).

Ook twee directeuren van ProRail (jaarsalaris 214.732 euro; dat was overigens wat Bert Klerk verdiende, hij werd in 2011 vanaf april vervangen door Marion Gout-van Sinderen, die akkoord ging met een salaris binnen de balkenendenorm), de directeur van het COA (toen nog Nurten Albayrak, salaris in totaal 281.866 euro) en Reclassering (dat was in 2011 Sjef van Gennip, salaris in totaal 219.087 euro) overschreden de balkenendenorm.

Bij verschillende publieke omroepen werd in 2011 meer verdiend dan de balkenendenorm. Bij de Vara verdienden drie presentatoren meer dan 193.000 euro, hoogste inkomen was 493.420 euro. Dat werd vermoedelijk verdiend door Matthijs van Nieuwkerk. Dominique Weesie verdiende als voorzitter en presentator van Powned 213.229 euro in 2011. Jan Slagter, oprichter en directeur van omroep Max verdiende 251.579 euro, bij de NOS werkten vijf mensen voor een salaris van hoger dan de balkenendenorm. Onder hen is directeur Jan de Jong, hij verdiende 221.000 euro. Bij de KRO staan vier mensen op de loonlijst voor meer dan de norm, onder wie toenmalig directeur Koen Becking (198.404 euro). De Tros betaalde twee 'programmamedewerkers' (een van de twee is Antoinette Hertsenberg) meer dan de balkenendenorm, plus directeur media en productie Peter Kuipers (235.817 euro).

Dit jaar moet het aantal inkomens boven de norm bij de Publieke Omroep overigens worden teruggebracht tot acht, en in november vorig jaar stemde de Kamer in met de wet Normering Topinkomens. Uiteindelijk zullen alle salarissen worden teruggebracht tot onder de balkenendenorm, al kan het nog negen jaar duren voordat dat zover is.

Bestuurders van grote universiteiten (Amsterdam, Tilburg, Utrecht, Delft, Leiden, Maastricht, Twente, Rotterdam) en hogescholen (Avans, Fontys, InHolland, Utrecht) verdienden meer dan 193.000 euro in 2011, de salarissen lagen zo rond de 200.000 euro.

Dat gold ook voor de korpschef van de politieregio Rotterdam-Rijnmond, de directeur-generaal van het Centraal Bureau voor de Statistiek en de Commissarisen van de Koningin in de provincies Zuid-Holland, Zeeland, Utrecht, Friesland, en Drenthe.

Meer over