Terugblik 2013

Deze memes veroverden dit jaar het internet

Een briljante video of een gênante blunder kan snel viraal gaan in de wereld van sociale media. De creativiteit van het internet barst vervolgens los en een meme is geboren. Dit zijn de beste nieuwe internetfenomenen die 2013 heeft opgeleverd:

Conny en de Bezorgbeer. Beeld Bezorgbeer
Conny en de Bezorgbeer.Beeld Bezorgbeer

Connyslogan 'Online eten bestellen!'
Toen de 49-jarige crematoriummedewerkster Conny Tutone uit Rhoon haar slogan instuurde voor een prijsvraag van bezorgrestaurant De Bezorgbeer kon ze niet bevroeden welke impact dit zou hebben. Haar slogan 'Online eten bestellen' werd verkozen tot de beste slogan door de Bezorgbeer en groeide uit tot een hit.

Internetters buitelden over elkaar heen om een eigen 'Connyslogan' te verzinnen: een no-nonsense slogan die gewoon de situatie beschrijft zoals die is. Dit leverde nieuwe pareltjes op als: 'Google. Online dingen zoeken', 'Krant. Letters op papier', 'Trijntje Oosterhuis. Online collecteren', en 'Koffie. Een warme drank.' 'Iedereen wil weten hoe ik op het idee voor die slogan ben gekomen. Het was er gewoon ineens', zei Conny achteraf. Misschien was ze onbewust geïnspireerd door Thuisbezorgd.nl? Die bezorgdienst bleek de slogan namelijk al jaren te gebruiken. De Bezorgbeer besloot hierop de slogan in de ban te doen.

Desondanks is de Connyslogan een begrip geworden. Ogenschijnlijk in de geest van de Connyslogan riep PSV/FC Eindhoven de kreet 'Hup PSV/FC Eindhoven' uit tot orgineelste aanmoedigingskreet. De winnaar kreeg twee kaarten voor het vrouwenvoetbal.

Doge
Such pretty. Much wow. So Doge. Infantiel Engels, het eveneens kinderlijke lettertype Comic Sans en een foto van een Japanse Shiba-hond zijn de ingrediënten van de internetmeme van het jaar.

Doge, dog (hond) maar dan verkeerd gespeld, kent zijn oorsprong al in 2005 maar pas in de zomer van 2013 veroverde doge het internet. Het leidde zelfs tot een easter egg van YouTube, het lettertype kon veranderd worden in Comic Sans, en een Dogecoin, de eerste digitale munteenheid gebaseerd op een internetmeme.

Inmiddels circuleren er duizenden Doge-plaatjes via verschillende sociale netwerken, en ook de commercie speelt er handig op in met T-shirts en Doge-gadgets zoals iPhone-hoesjes.

Doge iPhone-case Beeld Zlate
Doge iPhone-caseBeeld Zlate
null Beeld Doge
Beeld Doge

Koningslied
Woohoo! Zojuist is het officiële #Koningslied in première gegaan! #trots, twitterde een goedmoedige Marco Borstato op 19 april. Hij kon toen nog niet vermoeden welke reacties het door John Ewbank gecomponeerde lied ter gelegenheid van de troonswisseling zou losmaken. Wim de Bie noemde de tekst schokkend. 'We leven in een open inrichting.'

'In en rond Bussum houdt de politie een klopjacht op een persoon die wordt verdacht van medewerking aan het #koningslied', zeiden Fokke en Sukke. Naast de voorgoed in onze cultuur opgenomen aanwinst 'Wakker, Stamppot eten', had het koningslied nog een positieve uitwerking.

Nederland verenigde zich en masse tegen het koningslied: Er werden 30.000 handtekeningen tegen het Koningslied ingezameld, minstens zoveel grappen gemaakt en mensen begonnen spontaan alternatieve Koningsliederen op te nemen. John Ewbank zag zich hierop genoodzaakt het Koningslied zelfs terug te trekken. Dat had overigens geen invloed op de officiële uitvoering ervan tijdens Kroningsdag. Toen zongen we alle foutieve taalgedrochten die we inmiddels konden dromen uit volle borst mee: De dag die je wist dat zou komen is eindelijk hier!

Miley Cyrus' verontrustende optreden
Miley Cyrus kwam 2013 binnen als een sloopkogel. De zangeres genoot enige bekendheid als een lieflijk tienersterretje, maar daar kwam abrupt verandering is toen ze haar lange bruine lokken afknipte en zich een nieuw imago aanmat. Om haar nieuwe korte blonde kapsel werden vooral op Twitter wat flauwe opmerkingen gemaakt, maar toen de nieuwe Miley een schokkend optreden gaf tijdens de MTV Video Music Awards, kwam de stoomwals op gang. Miley vertolkte een van de grootste hits van 2013, Blurred Lines met zanger Robin Thicke.

Uitgedost in huidskleurige, latex ondergoed en een enorme vinger, kroop ze twerkend en tong uitstekend over het podium. Er zijn circuleren inmiddels vele parodieën en het slecht zittende pakje bezorgde haar de titel van slechtst geklede beroemdheid van Time. Toch heeft het optreden haar geen windeieren gelegd. Plots kende iedereen Miley Cyrus en wordt ze zelfs de Madonna van deze generatie genoemd. En die vinger is inmiddels een heel eigen leven gaan leiden in de krochten van het wereldwijde web.

null Beeld MTV
Beeld MTV
null Beeld Twitter
Beeld Twitter
null Beeld Twitter
Beeld Twitter

De sloopkogel van Miley Cyrus
Miley Cyrus verdient als meestbesproken persoon van 2013 maar liefst twee posities in deze top 10. Na het optreden volgde de clip van haar single Wrecking Ball als apotheose van the making of Miley Cyrus. Hier zit Cyrus naakt op een sloopkogel en likt ze aan hamers. Ook deze uitvoering lokte veel geschokte reacties uit, hoewel er ook een grote schare bewonderaars bijkwamen. Hieronder ook de koning van de chatroulette-parodie met zijn eigen bizarre uitvoering van Wrecking Ball.

null Beeld Twitter
Beeld Twitter
null Beeld Vevo
Beeld Vevo

'Batlash'
Toen het nieuws naar buiten kwam dat acteur Ben Affleck Batman speelt in de volgende film over de stripheld, reageerden talloze Batman-fans geschokt. Veel fans zien Ben Affleck, die in het verleden in talloze geflopte actiefilms speelde, niet goed voor zich als de gemaskerde held die in Gotham City de misdaad bestrijdt. Er werd een petitie tegen Affleck als Batman gestart en het commentaar was niet mals.

Ben Affleck zei later in de talkshow van Jimmy Fallon er wel om te kunnen lachen. 'De producers probeerden mij te waarschuwen dat er negatief zou gereageerd worden. Ze lieten me reacties zien op de bekendmaking van eerdere Batman-vertolkers en zeiden nog: 'Blijf toch maar enkele dagen weg van het internet.' Ik veegde dat van tafel, ik dacht: 'Ik ben wel iets gewend, ik kan het aan. De eerste reactie die ik te zien kreeg was: 'Nooooooooooooo'.

Toen Miley Cyrus haar spraakmakende optreden gaf bij de MTV Awards werd de aandacht van de grappenmakers even verlegd. Maar ook toen gingen foto's van Ben Affleck viraal: 'Bedankt Miley!'

Ben Affleck en Matt Damon als Batman en Robin Beeld Twitter
Ben Affleck en Matt Damon als Batman en RobinBeeld Twitter
null Beeld Twitter
Beeld Twitter

Harlem Shake
In een tijd waarin hypes elkaar razendsnel opvolgen, zouden we bijna de hypes van begin dit jaar vergeten. Toch is het nog maar een maand of 10 geleden dat Filthy Frank met zijn clipje op de muziek van Harlem Shake wereldwijd navolging kreeg. Het nummer werd in mei 2012 uitgebracht als gratis download, maar verkreeg zijn populariteit in februari 2013 na de release van de video.

In enkele weken tijd werden meer dan 12.000 video's gemaakt volgens hetzelfde format. Een persoon, meestal met masker helm, danst gedurende 15 seconden in zijn eentje. In het volgende shot staan er plotseling allerlei mensen in rare kleding raar te dansen. Onder andere in The Simpsons en op het station van Haarlem Centraal werden er Harlem Shakes uitgevoerd.

Een Westertje
Na het overlijden van Nelson Mandela deelde politiek verslaggever Frits Wester via Twitter een foto van een stukje steen (met dakpan) afkomstig uit de cel waar de oud-president jaren gevangen zat. Wester schreef bij de foto dat het om een 'dierbare herinnering aan een heel bijzonder mens' ging.

Aanvankelijk werd de tweet niet echt opgepikt totdat scenarioschrijver Willem Bosch ermee aan de haal ging. Hij maakte er een nep-retweet van Frits Wester van: 'Ik nam een stukje van de Mona Lisa mee uit het Louvre, dierbare herinnering'.

Dit werkte op de lachspieren van velen en vanaf dit moment werd de tweet van Wester massaal geparodieerd. Wester reageerde even later sportief: 'Oke ik geef toe, enige dat ik verzamel zijn herinneringen en soms steentjes die daar bij horen. Mooi dat dat ineens zoveel navolging vindt ;-).'

Armstrong
De val van Lance Armstrong werd al in 2012 ingeluid. Maar op 17 januari 2013 gaf hij ook daadwerkelijk toe jarenlang doping te hebben gebruikt, tijdens een televisie-interview met Oprah Winfrey. Het interview leverde genoeg voer op voor grappenmakers op helemaal los te gaan.

Trijntje: Over mijn Like
Zangeres Trijntje Oosterhuis beloofde 1 euro te doneren aan de Giro 555-actie voor de slachtoffers van de Filipijnen voor alle 'likes' op haar sociale media. Toen het aantal likes richting de 200.000 ging, verdween het bericht van Facebook en Twitter.

Even later schreef ze op Facebook dat ze zo veel geld helaas niet heeft. 'Het doet me goed (...) dat mensen in groten getale doneren en liken. De actie is een mooi voorbeeld van dat wanneer je allemaal iets kleins doet, je samen tot iets groots kan komen. Iedereen zal begrijpen dat ik helaas geen 2 ton kan storten, maar ik zal gul geven. Tenslotte gaat het niet om mij, maar om de slachtoffers van de ramp die hun leven opnieuw moeten opbouwen en de hulpverleners die daarbij helpen.'

Zakenblad Quote zocht vervolgens uit wat het vermogen van Trijntje was, en kwam tot de conclusie dat het een behoorlijke hap uit haar vermogen zou zijn, maar dat ze het wel kan betalen. Giro 555 heeft er alle begrip voor dat Trijntje zich niet aan haar voornemen houdt. 'Veel dank voor je goede bedoeling, @Trijntje_O. We hebben uiteraard alle begrip voor je reactie!', twittert de organisatie. Van veel internetters kon ze niet op veel begrip rekenen, die maakten vooral veel grappen over de onhandige actie.

null Beeld Twitter
Beeld Twitter
Dolgelukkige Filipijnen nemen eerste zending likes van Trijntje in ontvangst. Beeld Demotivation
Dolgelukkige Filipijnen nemen eerste zending likes van Trijntje in ontvangst.Beeld Demotivation
null Beeld Twitter
Beeld Twitter
Meer over