Deze kandidaten mag je niet missen!

In de Jonge Jury bepalen scholieren welk boek een prijs verdient. De campagne is bedoeld voor scholieren tussen twaalf en vijftien jaar. Op de website jongejury.nl zie je uit welke titels je kunt kiezen. V'tje zette vast zeven toptitels op een rij.

ZWERFTOCHT

Muis is keukenknechtje in de donkere kelder van Slot Droevestein. Hij schrobt vuile vloeren en roert in pannen met grauwe soep. Hij herinnert zich haast niets van vroeger. Tot hij ontdekt dat hij wordt gezocht en op de vlucht slaat. Tijdens een spannende zwerftocht komt hij steeds meer te weten over zichzelf en zijn achtervolger. Een historisch sprookje om van te smullen, helemaal in de sfeer van Charles Dickens, met een Victoriaans decor, bonte schurken en veel doffe ellende.

Penny Dolan: M.U.I.S.

Van Goor, € 19,99 (12+)

SCHOTLAND

Een roofvogel als hoofdpersonage? Het kan. In Kulanjango, mijn vogelvriend volg je de trek van visarend Iris, die naar Afrika vliegt. Haar verhaal is vervlochten met dat van Callum, een jongen uit de Schotse Hooglanden. Via internet volgt hij met zijn vriendin Iona haar vlucht. Intussen nemen de ontwikkelingen in hun eigen leven een stormachtige wending. Een mooi verhaal over de bijzondere Schotse natuur, wonderlijke roofvogels en bijzondere vriendschappen die het leven kunnen veranderen.

Gill Lewis: Kulanjango

Lemniscaat, € 14,95 (12+)

INDRINGEND

Honderdduizenden Litouwers werden door Stalin de dood in gejaagd in strafkampen in Siberië. De vijftienjarige Lina is één van hen. In haar dagboek vertelt ze over de gruwelen, de ontberingen, over haar stille liefde en haar inspanningen om overeind te blijven. Het is een indringend verhaal over een onvoorstelbaar wreed stuk geschiedenis - dat toch licht en hoopvol is vanwege Lina's volhardende vastberadenheid - en een ontroerende liefdesgeschiedenis.

Ruta Sepetys: Schaduwliefde

Moon, € 17,95 (15+)

LOSLATEN

Op de Britse Scilly Eilanden wordt het zomerritme bepaald door deinende golven en smeulend hout in de barbecue. Freya vult haar dagen met zwemmen, boottochtjes, wat rondhangen op de camping en strandwandelingen. Het lijkt een idyllische vakantie, maar op de achtergrond speelt een knagend verdriet. Haar broer is op het eiland omgekomen en deze zomer probeert ze hem los te laten en het leven weer te omarmen. Een ontroerend boek.

Julia Green: Adempauze

Holkema & Warendorf, € 12,99 (12+)

TEGENPOLEN

Rosie en Skate is het hartveroverende verhaal van twee zussen die elkaars tegenpolen zijn. Rosie is verlegen en onzeker en probeert haar aan drank verslaafde vader onvoorwaardelijk te steunen. Skate is veel stoerder en weet wat ze zélf wil. Ze is oogverblindend knap, maar ook nukkig. Als hun vader in de gevangenis belandt, zijn de zussen op elkaar aangewezen en blijken de rollen te veranderen. Een sfeervol verhaal, dat zich afspeelt tussen de gokhallen en pieren van een slaperig Amerikaans kustplaatsje.

Bette Ann Bauman: Rosie en Skate

Van Goor, € 16,99 (14+)

GOUDEN EEUW

Nunôk wordt door Hollandse koopvaarders van de Groenlandse ijsvelden geplukt en komt terecht in het zeventiende-eeuwse Nederland. Hij belandt er in de snijzaal, op de kermis, in een kano op de Hofvijver en komt via omzwervingen terecht op een schip dat hem naar zijn geboortegrond wil terugbrengen. Een razend spannend verhaal over sjamanen, walvisvaarders, kermislui en gierige Hollanders. Geschreven met veel vaart en leuke historische feitjes.

Rob Ruggenberg: IJsbarbaar

Querido, € 11,95 (11+)

FOUTE FAMILIE

Eva en Annefloor zijn nichtjes en leren elkaar kennen op de begrafenis van hun opa. Ze kletsen wat over de mail en besluiten dan spontaan om te logeren. Als haar moeder tegensputtert, raakt Eva vastbesloten uit te zoeken waarom er zo weinig contact is in de familie. Vanuit het perspectief van de twee meisjes ontvouwt zich een schokkend oorlogsverleden. Een mooi boek, dat een genuanceerd beeld toont van een NSB-familie tijdens én na de oorlogsjaren.

C. Cazemier & M. Letterie: Familiegeheim

Ploegsma, € 14,95 (11+)

WAT KIES JIJ?

Daatje (16):

'Ik heb in 2011 twee boeken gelezen die ik erg mooi vond: Mijn zus woont op de schoorsteenmantel van Annabel Pitcher en Trash van Andy Mulligan. Die laatste is mijn favoriet. Het gaat over twee arme jongens die op een Filippijnse vuilnisbelt wonen. Ze vinden een tasje met geld en een plattegrond. Tegen de regels in houden ze die vondst geheim. Ze raken verstrikt in een grote zaak en dan blijken ze te worden gezocht door de politie. Trash zet je aan het denken over verschillen tussen arm en rijk.'

Jan Joost (15):

'Ik heb ook twee boeken van de Jonge Jury-lijst gelezen: Gladiator: vechten voor vrijheid van Simon Scarrow en het slotdeel van de Percy Jackson-serie: De laatste Olympiër van Rick Riordan. Het eerste boek was nogal voorspelbaar. Maar Percy Jackson was super, met veel actie en humor. Het boek gaat over de laatste strijd die Percy voert tegen de Titanen en Kronos, de ultraslechterik. Het verhaal is naar deze tijd verplaatst: de Olympus staat in New York. Dat Riordan zo vrij met de Griekse mythologie omgaat, vind ik juist leuk. Door Percy Jackson onthoud ik de verhalen bij Grieks veel beter.'

DE DAG VAN DE JONGE JURY

Ook jij kunt meestemmen in de Jonge Jury. Tot 1 maart, op maximaal vijf boeken die in 2011 zijn verschenen, via jongejury.nl of de Hyves-pagina. Daarna worden alle stemmen geteld. Tijdens de Dag van de Jonge Jury op 17 april wordt in het Circustheater in Scheveningen bekendgemaakt wie de prijs heeft gewonnen. Dan wordt ook de Debuutprijs van de Jonge Jury uitgereikt aan de beginnende schrijver die de meeste stemmen voor zijn of haar boek gekregen heeft. Tijdens de Jonge Jury-feestdag in Scheveningen (10 - 15 u) is er van alles te beleven. Er zijn veel schrijvers aanwezig, er zijn optredens en er worden workshops georganiseerd.

undefined

Meer over