Deze Kamerleden gaan op voor hun 7de verkiezingen

Albayrak is nummer 15 op het lijstje van langstzittende Kamerleden. Op 16 staat Gerdi Verbeet. Beide PvdA'ers maakten deze week bekend op te stappen. Hieronder de 14 Kamerleden die nog langer in Den Haag zitten. Allemaal traden ze aan ten tijde van Paars II, overleefden vier kabinetten onder leiding van Balkenende en zagen twaalf dagen geleden hun zesde kabinet vallen. Nu gaan ze voor de zevende keer de verkiezingsstrijd aan.

Joost de Vries
Van der Staaij (SGP) en Wilders (PVV), beiden al 14 jaar in de Kamer Beeld anp
Van der Staaij (SGP) en Wilders (PVV), beiden al 14 jaar in de KamerBeeld anp

1 tot en met 6, al 5098 dagen op het pluche (bijna 14 jaar):

Jan de Wit (SP, 66 jaar) is vooral bekend van de commissie-De Wit, de parlementaire enquetecommissie die onderzoek deed naar de bankencrisis van 2008 en de staatssteun voor Fortis/ABN Amro en ING. Vorige maand verscheen een rapport met een hard oordeel over voormalig minister van Financiën Wouter Bos. De Wit kreeg kritiek op het rapport, de commissie zou te weinig rekening hebben gehouden met de hectiek waarin het kabinet moest handelen. In de Tweede Kamer was De Wit woordvoerder op de onderwerpen justitie en sociale zaken. Later werd hij voorzitter van de vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Hij ging de politiek in omdat hij als advocaat aanliep tegen beperkingen van de wet.

Jan de Wit (SP) Beeld anp
Jan de Wit (SP)Beeld anp

Kees van der Staaij (SGP, 43) is partijleider van de kleinste christelijke fractie van de Tweede Kamer. Twee jaar geleden nam hij het stokje over van Bas van der Vlies, die bijna vijftien jaar aan het roer stond. Van der Staaij is zowel principieel als pragmatisch. Onder zijn leiding werd de SGP de tweede officieuze gedoogpartner van het kabinet-Rutte. In ruil voor steun van de SGP liet het kabinet de koopzondag intact en mogen weigerambtenaren nog steeds weigeren homostellen te huwen. De SGP-leider werd zelfs geraadpleegd door Rutte over het op hande zijnde Catshuisakkoord, hij werd gezien al rennend over het Binnenhof richting de geblindeerde auto van de premier. Na de val van het Catshuis lijkt de SGP weer te verdwijnen naar de marge. De partij nam geen deel aan de Kunduz-coalitie van VVD, CDA, D66, GroenLinks en de ChristenUnie.

Kees van der Staaij (SGP) Beeld anp
Kees van der Staaij (SGP)Beeld anp

Mariëtte Hamer (PvdA, 53) was vicevoorzitter van het PvdA-partijbestuur voordat ze in 1998 de Kamer inging. Na de Tweede Kamerverkiezingen van 2006 werd ze vicevoorzitter van de fractie. In 2008 streed ze, na het aftreden van Jacques Tichelaar, tegen Diederik Samsom om het voorzitterschap. Toen won ze van Samsom. Inmiddels is Samsom de nieuwe partijleider. Hamers leiderschap verliep alles behalve vlekkeloos. Ze kon in debatten geen tegenwicht bieden aan Geert Wilders en de partij daalde in de peilingen naar 13 zetels in 2009. In een uitgelekte mail noemde Samsom de staat van de partij 'deplorabel'. In 2010 werd Cohen partijleider en lijsttrekker. Na het vertrek van Cohen in februari stelde Hamer zich niet kandidaat voor diens opvolging. Haar criticaster Samsom werd de nieuwe leider.

Mariëtte Hamer (PvdA) met haar dochter Beeld anp
Mariëtte Hamer (PvdA) met haar dochterBeeld anp

Ineke van Gent (GroenLinks, 54) is na Jolande Sap een van de bekendste gezichten van GroenLinks. Ze is een geducht debater, ook binnen de eigen partij. Een aantal keer stemde ze tegen de lijn van de fractie, ze was tegenstander van het huwelijk tussen Willem-Alexander en Máxima, stemde tegen de missie in Afghanistan en was vorig jaar de enige in de fractie die na lang beraad nog steeds tegen de politietrainingsmissie in Kunduz was. Ze is fractiesecretaris van GroenLinks en woordvoerder op de gebieden arbeid, zorg, openbaar vervoer en Koninkrijksrelaties.

Ineke van Gent (GroenLinks) Beeld anp
Ineke van Gent (GroenLinks)Beeld anp

Harry van Bommel (SP, 49) was voor zijn Kamerlidmaatschap gemeenteraadslid voor de SP in Amsterdam en leraar Nederlands en Engels op een mbo-school. In de Kamer zit hij in de vaste commissie Buitenlandse Zaken. Hij voerde campagne voor een 'nee' in het referendum over de Europese grondwet. In 2009 liep hij mee in een demonstratie tegen de Israëlische aanvallen op Gaza. Het kwam hem op kritiek te staan van VVD, PVV en het CIDI. Hij was nauw betrokken bij de totstandkoming van excuses aan de Indonesische weduwen van Rawagede, nabestaanden van slachtoffers van de Nederlandse politionele acties.

Harry van Bommel (SP) Beeld ANP
Harry van Bommel (SP)Beeld ANP

Willibrord van Beek (VVD, 63) is voorzitter van de commissie Defensie en VVD-woordvoerder Binnenlandse Zaken. Tot 1992 was hij financieel manager bij Philips. Hij was raadslid in Maarheeze en later Statenlid van de provincie Noord-Brabant. In 2009 kreeg hij de hoffelijkheidstrofee omdat hij op een goede en vooral hoffelijke wijze zijn werk deed.

7, 5007 dagen:
Khadija Arib (PvdA, 51)

8, 4936 dagen:
Geert Wilders (PVV, 48)

9, 4897 dagen:
Stef Blok (VVD, 47)

10, 4238 dagen:
Jeroen Dijsselbloem (PvdA, 46)

11, 4155 dagen:
Janneke Snijder-Hazelhoff (VVD, 59)

12, 3992 dagen:
Coskun Çörüz (CDA, 48)

13, 3916 dagen
Arie Slob (ChristenUnie, 50)

14, 3888 dagen:
Frans Timmermans (PvdA, 50)

En 15, 3812 dagen:
Nebahat Albayrak (PvdA, 43) heeft inmiddels haar vertrek aangekondigd.

Willibrord van Beek (VVD) Beeld ANP
Willibrord van Beek (VVD)Beeld ANP
Meer over