'Deze foto moet Europa veranderen'

Dit jongetje is slechts een van de duizenden mensen die dit jaar omkwamen tijdens hun tocht naar Europa, maar zijn foto gaat de wereld over. Zijn lichaam spoelde woensdag aan op het strand van de Turkse kustplaats Bodrum. Het zou gaan om de driejarige Aylan Kurdi uit Kobani. Het jongetje is van Koerdisch-Syrische afkomst en zat op een van de twee boten die woensdagochtend probeerden het Griekse eiland Kos te bereiken.

Lisa van der Velden
null Beeld afp
Beeld afp

De twee boten botsten en kapseisden, waardoor twaalf mensen - onder wie vijf kinderen - verdronken en aanspoelden op de kust waar ze eerder vertrokken. Ook de vijfjarige broer van Aylan zou de overtocht niet hebben overleefd. Drie andere vluchtelingen konden wel worden gered.

Fotografen legden vast hoe het jongetje levenloos op het strand lag en daarna werd weggedragen door een Turkse marinier. De foto maakt wereldwijd veel los. 'Als deze foto's Europa's houding ten opzichte van vluchtelingen niet veranderen, wat dan wel?' kopt de Britse krant The Independent. De verschrikkelijke menselijke tragedies die zich aan de Europese kusten voltrekken, krijgen een gezicht door één beeld, schrijft The Guardian. Volgens The Daily Mail symboliseren de broertjes Kurdi de wanhoop van duizenden.

Op Twitter noemen veel mensen de foto's 'iconisch': het beeld zou symbool staan voor de tragiek van de vluchtelingencrisis. De hashtag 'KiyiyaVuranInsanlik' ('menselijkheid aangespoeld') - werd snel na het verschijnen van de foto trending topic. 'Dit kleine jongetje overleefde de Syrische oorlog, maar stierf op zoek naar vrede in Europa', twitterde iemand.

Veel mensen roepen de EU en Europese regeringen op het asielbeleid humaner te maken. 'Deze foto bewijst het falen van de medemenselijkheid. We kunnen niet langer aan de zijlijn blijven staan.'

Vanuit Bodrum ligt Europa, in de vorm van het Griekse eiland Kos, slechts twintig kilometer verderop. Daarom proberen veel vluchtelingen hier de overtocht te maken. Door de burgeroorlog in Syrië zijn deze zomer al tienduizenden Syriërs naar de Egeïsche Kust gevlucht om vanuit daar in bootjes naar Griekenland te reizen.

Crisis vermijden
De minister van migratie Yannis Mouzalas heeft woensdag gezegd dat de Griekse overgangsregering maatregelen wil treffen om de enorme hoeveelheid vluchtelingen en migranten die naar het land reizen beter op te vangen en te verwerken.

De meeste migranten die naar Europa reizen, komen aan in Griekenland. Dit jaar staat de teller al op ruim tweehonderdduizend. De regering wil meer personeel inzetten bij de opvang op de eilanden en de ontvangscentra verbeteren. Ook wordt er een coördinatiecentrum ingericht om de vluchtelingenstroom in goede banen te leiden. Hierbij worden ministers, de politie en kustwacht en de krijgsmacht betrokken.

Mouzalas benadrukte dat de hele Europese Unie en ook de Verenigde Naties moeten helpen. 'Als de EU niet snel ingrijpt om deze bevolkingen op te nemen (...), als de kwestie niet wordt geïnternationaliseerd op het niveau van de VN, dan zullen we om de zoveel tijd praten over hoe we een crisis kunnen vermijden.'

null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld afp
Beeld afp

Waarom raken de foto's van het Syrische jongetje ons zo?

'Juist het impiciete is schokkend.'

Meer over