AchtergrondCoronadashboard

Deze cijfers bepalen hoe streng de nieuwe coronamaatregelen worden

De overheid gaat vanaf nu het overschrijden van signaalwaarden niet meer ter kennisgeving aannemen.  Als de alarmbellen op het coronadashboard gaan rinkelen worden er direct maatregelen getroffen. Dat gaat het kabinet naar verwachting vanavond bekendmaken. Welke alarmbellen zijn doorslaggevend?

Mondkapjes en waarschuwingsborden op de Wallen in Amsterdam.Beeld ANP

In de vandaag uitgelekte versie van de ‘Routekaart Coronamaatregelen’ is de belangrijkste indicator het aantal positieve testen per 100 duizend inwoners per week. Als dit getal boven de 50 zit, dan worden er aanvullende maatregelen getroffen. Op maandag kwam met 235 besmettingen per 100 duizend inwoners per week het hoogste risiconiveau ‘Zeer ernstig’ dicht in de buurt. Dat begint bij 250.

Bij elk risiconiveau zijn er verplichte en te overwegen maatregelen vastgelegd. Voor die mogelijke maatregelen wordt niet alleen naar de gemelde besmettingen gekeken, maar ook naar zogeheten contextindicatoren. De belangrijkste vindt u hieronder.

Het percentage van de testen dat positief is zegt iets over hoe snel het virus zich verspreidt. Bij minder dan 5 procent is er volgens de routekaart niet veel aan de hand, maar meer dan 10 procent positieve testuitslagen is geen goed teken. Afgelopen week was dit percentage volgens een twitterbericht van de GGD-GHOR ruim 13 procent.

Andere belangrijke cijfers zijn het aantal ziekenhuis- en ic-opnamen. Bij meer dan 40 ziekenhuisopnamen of meer dan 10 ic-opnamen per dag is de situatie ernstig, bij 20 of meer ic-opnamen of 80 of meer ziekenhuisopnamen zeer ernstig.

Verder wordt gekeken naar het percentage verpleeghuislocaties met minimaal 1 besmette inwoner, welk percentage hierbij als acceptabel wordt gezien door de overheid is nog niet bekend. De R-waarde, het reproductiegetal dat aangeeft hoe snel het virus zich verspreidt, geeft ook inzicht, maar vooral achteraf. De R-waarde kan alleen voor enkele weken terug met enige zekerheid kan worden geschat.

Lees ook

Dit is de routekaart waarmee het kabinet de tweede golf wil bedwingen
Het kabinet komt met een ‘Routekaart coronamaatregelen’, waarop staat hoe de komende tijd de verspreiding van het coronavirus beteugeld moet worden. Een versie van de kaart is in handen van de Volkskrant.

Opnieuw stromen de horeca en de sportvelden leeg: kabinet wil dat Nederland thuisblijft
Het kabinet lanceert dinsdag een nieuw offensief dat het sociale verkeer verder aan banden legt. Nederland moet de komende twee weken zoveel mogelijk thuisblijven. Daarmee keert grotendeels het coronabeleid terug dat in maart van kracht werd, met opnieuw ingrijpende gevolgen voor de amateursport en de horeca.

Nederlands vaccin gepauzeerd na ziekte proefpersoon
Het in Nederland ontwikkelde coronavaccin van farmaceut Janssen staat op pauze. De laatste onderzoeksfase, op zestigduizend proefpersonen, is twee weken nadat ze van start ging tijdelijk stilgelegd nadat een van de proefpersonen ziek werd.

Wordt de ene bevolkingsgroep harder geraakt door corona dan de andere?
Het covid-19-virus lijkt in Nederland personen met een niet-westerse achtergrond vaker te treffen. Dat stelde het hoofd van de ic in het Amsterdamse VUmc Armand Girbes dit weekeinde. Zijn constatering leverde direct discussie op, hoewel ook internationaal onderzoek grote verschillen tussen bevolkingsgroepen laat zien. Waarom discrimineert het coronavirus?

We worden weer overspoeld door coronacijfers
Maar hoe moet je die interpreteren? Doe de quiz.

Meer over